közlekedésbiztonság

Terrorista robbantás és halálos balesetsorozat a ferihegyi gyorsforgalmi út krónikájában

2022.12.17.

Korlátlan veszély, korlátozott mentés, nagyjából ez jellemzi a legnagyobb magyarországi repülőtér megközelítésére szolgáló gyorsforgalmi utat, melyen sok tragédia, többek között robbantásos merénylet is történt.

Közel kilenc kilométernyi katlan, melyből baj esetén nehéz menekülni. Márpedig nem ritka hogy egy hibásan felmért távolság és rossz tempó miatt a befejezetlen előzés balesettel végződik. Olykor egy elakadt jármű kikerülés is a frontális ütközés kockázatával jár, mert nincs hova menekülni a szegélykorlátok közé szorított úton.

Két halálos áldozattal járó baleset 2022. novemberében   MTI Fotó: Mihádák Zoltán

Gyakran okoztak veszélyhelyzetet kamionsofőrök is, akik nem látták, vagy nem vették tudomásul a magasságkorlátozást jelző táblákat és beszorultak az aluljáróba. Az erős vaskapuk beépítése után a katasztrofálisabb buszbalesetek már nemcsak óriási forgalmi dugót, de több ember halálát okozták.

Nem véletlen, hogy az 1940-1943 között épült első gyorsforgalmi szakaszon a biztonsági kockázat miatt évek óta nem közlekednek a magas szintű politikusokat szállító konvojok, melyek Ferihegyről inkább az M0-son és az M3-ason hajtanak Budapest belvárosába.

A Csajka korszakban a konvojok kedvelt repülőtéri útvonala volt    Forrás: MHSZ/Fortepan

Közlekedésbiztonsági kockázata miatt jó néhány taxis évek óta kerüli, mert egyetlen műszaki hibás jármű is nagy galibákat okozhat: az utas lekési repülőjáratát, vagy nem érkezik meg időben a rendelt kocsi és ugrik a fuvar.

Sokan választják a Gyömrői úton párhuzamosan futó két külső sávot, ahol a forgalmi jelzőlámpák megakasztják ugyan a haladást, de baj esetén marad menekülő út, az időveszteség pedig maximum tíz perc, amit be lehet kalkulálni.

Tizenhárman haltak meg a lezuhant buszban     Forrás: Fővárosi Levéltár Helytörténeti Gyűjtemény/BRFK baleseti helyszínelők/Fortepan

A Határ út és a Ferihegy 1. terminál közötti 8,5 kilométeres gyorsforgalmi szakaszon szinte hetente történik elakadás, baleset. 1960-ban egy Ikarus 60-as busz zuhant le a felüljáróról, a legutolsó tragédia időpontja 2022. november 27, amikor személygépkocsi és busz ütközött a Ferihegyi repülőtérre vezető gyorsforgalmi út Alpár utca és a Csata utca közötti szakaszán, előbbinél tizenhárman, utóbbi balesetben két ember halt meg.

Tragikus üközés MTI Fotó: Mihádák Zoltán

A legsúlyosabb 1960. június 16-án történt esetről így szólt a hivatalos közlemény: „A Fővárosi Autóbuszüzem Ikarus 60-as típusú autóbusza a gyorsforgalmi út korlátját áttörve a MÁV pályatestre zuhant 16.35-kor. A buszon tartózkodó 43 személy közül 13 meghalt, 23 súlyos, 3 könnyű sérülést szenvedett. Az anyagi kár 130 ezer Ft.

A 193-as busz a Ferihegyi repülőtérre indult a Dorottya utcából 16,15-kor. Baj nélkül jutott el Kőbánya-Kispestig. Útközben a vezető többször hátrafordult, valószínűleg a sebesség élvezetét jelezve. A hídra vezető kanyar végén a kocsi jobb oldali kerekei a nagy sebesség és a vezető figyelmetlensége folytán nekiütköztek a 20 cm magas járdaszegélynek. A sofőr fékezett, de ennek ellenére a kerekek 6 méteren keresztül horzsolták azt, majd az első kerék felkapott a 80 cm széles járdára.

Ekkor még a busz kb. 40-50 km/h sebességgel haladt. A vezető, hogy a korlátnak ütközést elkerülje hirtelen balra rántotta a kormányt, de már nem fékezett. Valószínűleg megdermedt a veszélyérzettől, így a kocsi áttért a baloldalra, áttörte a vaskorlátot és 15 métert repülve a 9 méteres magasságból leesve a vasúti töltés oldalába fúródott és bal oldalára dőlve állt meg. A vizsgálat során felmerült, hogy egy szemből érkező szgk. kényszerítette hirtelen irányváltoztatásra a buszt, ezzel okozva annak tragédiáját. Mint kiderült ennek vezetője, aki egyben az egyetlen külső szemtanú is volt, az esemény bekövetkeztekor reflexszerűen fékezett és a helyszíntől kb. 35 m-re megállt, annak előidézésében nem volt szerepe.”

Összetört Ikarus 60-as a Gyömrői uti műhelyben  Forrás: Béres Balázs/Fortepan

2008. májusában kilenc halálos áldozata volt annak a balesetnek, melynél a sofőr vezetés (előzés) és Facebook Live adás közben emeletes buszával belerohant a magasságkorlátozó oszlopba.

Magasságkorlátozó kapu által leborotvált busztető MTI Fotó Mihádák Zoltán

Hosszú a repülőtérre vezető gyorsforgalmi út baleseti listája, volt olyan év, amikor minden hétre jutott esemény. A baleseti helyszínelő rendőrök, mentők és tűzoltók tudnak mesélni arról, hogy mennyire megnehezíti munkájukat a szegélykorlát, amit már rég le kellett volna bontani, és szintbe hozni az útfelületet, így létrejönne a 2x3 sávos út, a busznak és más magasépítésű járművek a szélső sávokban mellőzhetnék az aluljárót, a beszorulást és a tragédiát, miközben egy minden jármű által jól használható biztonságos tranzitpálya jönne létre.

Az már csak elrugaszkodott álom, hogy a középső sávok alatt a Kőbánya-Kispesti csomóponttól meg lehetne hosszabbítani a metrót mindkét repülőtéri terminálhoz, és akár Vecsésig.

Háromszor két sáv, mindegyiken kétirányú forgalom     Forrás: UVATERV/Fortepan

A jelenlegi állapotnál már csak az volt furább megoldás, amikor az 1967-es években a gyorsforgalmi út kétszer egy sávjának mindét oldalán további kétszer egy sávon haladt a kétirányú forgalom...

Közben az alacsony kőkerítést acélszalag korlátra cserélték és a szervizútnak is titulált szakaszon egyirányú lett a forgalom, de az igazi a 2x3 sáv (és a felszín alatti metró) lenne.

1977: bontják a kőkerítést, készül az acélkorlát   Fotó: Bojár Sándor/Fortepan

Ami biztos, hogy a jelenlegi katlanos gyorsforgalmi út kockázatos, olykor életveszélyes csapda, nem véletlen, hogy helyszíne volt egy súlyos magyarországi terroreseménynek.

1991. december 23-án, robbantásos merénylet történt a ferihegyi gyorsforgalmi út mellett.  A célpont a felbomló Szovjetunióból Budapesten keresztül Izraelbe kivándorló zsidók autóbusza volt. A merénylők alaposan felmérték a terepet, két autót béreltek, az egyiket robbanóanyaggal megpakolva december 22-én reggel leállították a Ferihegyi gyorsforgalmi út mellett, a másik Fiat Tipoval 120 méterre parkolva figyelték a konvojt.

Robbantásos merényletben kiégett járművek    Fotó: Boros Jenő

Az előfutó rendőrségi Lada és az Ikarus busz december 23-án, reggel 9 óra 40 perckor érkezett a helyszínre, ám a pokolgépet későn robbantották a merénylők, mert a detonáció idején a konvoj már elhaladt a robbanóanyaggal megpakolt Fiat mellett. Az előfutó rendőrautó így is nekiütközött a busz hátuljának, mindkét jármű kigyulladt, a Ladában ülő rendőrök súlyos égési sebeket és repeszek okozta sérüléseket szenvedtek. Az égő buszt mindenki el tudta hagyni, az utasok közül négyen könnyebben megsebesültek. A kivándorlókat visszaszállították szállásukra, aztán egy későbbi repülőgéppel utazhattak tovább. A gyors útlezárások ellenére sem sikerült elfogni a merénylőket, akiknek nyoma veszett.

A RAF 1991-es terrorista akciója a Ferihegyi gyorsforgalmi úton    Fotó: Boros Jenő

Többéves nyomozás sem vezetett eredményre, végül egy osztrák lakossági bejelentésre 1999. szeptember 15-én két gyanús személyt igazoltattak egy bécsi bank közelében. Az osztrák rendőrjárőr felszólítására a kapucnis-napszemüveges pár fegyvert rántott, majd menekült. Az üldözés és lövöldözés során Horst Ludwig Meyert lelőtték, Andrea Klumpot pedig elfogták, azonosításukkor kiderült, hogy a palesztinokkal rokonszenvező német RAF tagjai és ők követték el a budapesti merényletet.

A Német Szövetségi Köztársaságban illegálisan működő szélsőbaloldali, maoista nézetű RAF(Rote-Armee-Fraktion/Vörös Hadsereg Frakció) tagjai, a Baader-Meinhoff csoportként is emlegetett terrorszervezet kapcsolatban állt az Abu Nidal vezette szélsőséges palesztin csoporttal, az El Fatahhal, melynek nem tetszett, hogy Magyarország felvette a diplomáciai kapcsolatot Izrael állammal.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.03.25
Szó szerint.   ..
2023.03.25
A megengedett sebesség több mint dupláját mutatta a műszer Zalában. ..
2023.03.25
A gyártó ígérete szerint az elektromos platós lenyűgöző teljesítményt nyújt majd – írja az electrek....
2023.03.25
Németország és az Európai Unió szombaton bejelentette, hogy megegyezésre jutottak a kizárólag belső....
2023.03.25
A főváros vezetése a jelenlegi belvárosi "autópályák" helyett újjáéledő sugárutakat szeretne látni....
2023.03.25
A közlekedésbiztonsági feladatokban legügyesebb család idén is egy új Skodát nyerhet. ..
2023.03.25
Nem éppen szabályosan pakolta meg Cinquecentóját a lopott fát szállító sofőr. ..
2023.03.25
Idén második alkalommal használhatják a gyalog, kerékpárral vagy rollerrel közlekedők autómentes....
2023.03.25
Az autóipar továbbra is az innováció melegágya, amelyet többek között a gyalogosok vagy....
2023.03.25
Távozik a Forma-1-es McLaren istálló ügyvezető igazgatói posztjáról James Key, a várakozásoktól....