Jeep Wrangler Unlimited

Több, mint egy jó árú G-osztály: Jeep Wrangler Unlimited Sahara teszt

2021.01.30.

A Jeep Wrangler legendás autó és azon kevés modellek közé tartozik, amit ha sok évtizeddel korábbi elődjei mellé teszünk, egyértelmű a kapcsolat és ez ebben az esetben egy nagyon jó dolog. Ahogy igazi, született terepjáróknál szokás, dízelmotorral teszteltük és egy csepp panasz sem lehet a Jeep féle kétliteres, 200 lóerős dízelre. 

Mitől más a Sahara, mint a többi Wrangler? A Sahara mellett elérhető a Sport és a Rubicon változat (jelenleg a Jeep magyarországi konfigurátorában csak a Rubicon és a Sahara rendelhető). Sokat lehetne írni a különbségekről, alapvetően azt mondhatjuk, hogy a Sport a belépő változat, a Rubicon a top verzió, ami aztán tényleg mindenre készen tud állni, ha az ember megfelelően felextrázza, a Sahara pedig a középút. Legalábbis árban mindenképp, ha kényelemről van szó, akkor a Sahara a legjobb választás, ezt tervezték leginkább úgy, hogy az ember közúton is közlekekedjen vele.

A Wrangler egy igazi óriás, de bent ülve tűnik fel igazán az embernek, hogy mennyire nagy. Sok 3 tonnás áruszállítóra lefelé néz az ember, ha pedig egy kisautó megy előttünk a dugóban, akaratlanul is eszébe jut az embernek, hogy itt most egy nagy gáz és egy autóval előre jutunk. Nem a belvárosra van tervezve, annyi biztos.

A nagykörúton autózva vele feltűnt, hogy nem igazán van mellettem autó, szinte soha, különösen nem kanyarokban, ha pedig kerékpáros is van az úton, akkor biztosan senki nem vállalja be. Pedig elfér a Wrangler egy sávban, csak nem úgy, ahogy azt megszoktuk egy autótól, hanem éppenhogy. Kicsit mintha buszt vezetne az ember.

Az autó belseje egyszerre van terepre tervezve, amit jól mutat a rengeteg kapaszkodó, a csatlakozókat takaró fémlap és a középen található ablakirányító gombok, ha már (szinte minden más mellett) az ajtók is levehetőek. De ezzel együtt egyáltalán nem kényelmetlen az autó, nincs az a benyomása az embernek, hogy eltévedt vele, ha éppen nem egy földúton közlekedik vele, tényleg működik a Sahara verzió.

Különösen azért is olyan kényelmes élhető a vásorban, már ha eltekintünk a mérettől, mert a tesztautónk megkapta az Overland csomagot: 850.000 forintért kap az egyebek mellett ember bőr üléseket, extra USB csatlakozókat, a karosszéria színére fényezett hűtőrácsot fényes hűtőrács és lámpa keretekkel és kemény pótkerékborítást is. Nem egy olcsó csomag, de ajánlott!

Az infotainment gyakorlatilag hibátlan, különösen jó, hogy amint csatlakoztatja az ember a telefont az USB kábelen keresztül, azonnal indul a CarPlay és vele együtt a Waze, vagy amit éppen használ a sofőr. Szintén nagyon jó az offroad fül, ahol az ilyen igazi terepjáróknál szokásos dőlésszög mellett mindenféle folyadék hőmérsékletéről is tájékozódhatunk.

Ami rögtön feltűnik mindenkinek, az az extra váltó, amivel a hajtást szabályozhatjuk. Alapesetben 2H-ban van az autó, ami azt jelenti, hogy csak a hátsó kerekeket hajtja a motor. A következő fokozat az automata összkerékhajtás, aminél az autó dönti el, hogy épp szükséges-e minden kereket hajtani, ezt követi az állandó összkerék, végül pedig a felező.

Ezt az autót elsősorban azok vásárolják, akiknek szüksége van rá és ki fogják használni azt a nem elhanyagolható tényt, hogy bárhol bármin átmennek vele. Másodsorban pedig azok a vállalkozók, akik még nem cserélték le a mackónadrágot öltönyre, a pénztárca sem áll még készen a G-osztályra, de kell valami, ami feltűnő és tiszteletet is parancsol.

Már pedig feltűnéshez tökéletes, még jobb is, mint a mára Budapest minden második sarkán megtekinthető “Gé”. Már csak azért is, mert a Saharába alapáron jár az Alpine hangrendszer, 9 hangszóróval és mélynyomóval, ami gyári hangrendszerektől tényleg szokatlanul brutális hangzást biztosít.

A Wrangler Sahara 5 ajtóval (az 5 ajtóra utal az Unlimited név) 18.600.000 forintról indul, erre jönnek még rá az extrák. Ez nyilván nem kevés, de ha a versenytársakat nézzük, egyáltalán nem egy elrugaszkodott összeg, amiért cserébe egy nagyon is különleges, elképesztő terepképességekkel bíró autót kapunk, amiből nyáron fél óra alatt kabriót varázsolhatunk. Ha valakinek szüksége van a terepképességekre és valami olyat szeretne, ami után meg-meg fordulnak az utcán, nem igazán van jobb választás a piacon. 

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.23
A Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy külföldi kamionsofőrrel szemben, aki rossz irányba hajtott....
2024.07.23
Nézze meg a videót! ..
2024.07.23
A Leoni 10 százalékkal csökkenti dolgozói számát besztercei gyárában – írja az economica.net a....
2024.07.23
Véget ért a négy napos száguldó cirkusz, kiemelt esemény nem történt a ringen. ..
2024.07.23
Három veszélyes esetet is mutatott az MKIF az autós szállítás témaköréből. Az egyik kiteregette a....
2024.07.23
Mesés összeget, 1,9 millió dollárt  (átszámítva 660 millió forint) kapott kártérítés gyanánt egy....
2024.07.22
Saját gyártmányú humanoid robotokat használ majd a jövő évtől az üzemeiben a Tesla, kezdetben kis....
2024.07.22
Meglepően más arcát mutatta villanyosként a Hyundai Kona, mint hibridként. Szegmense legjobban....
2024.07.22
A holland környezetvédelmi és közlekedési felügyelet ellenőrei lefoglaltak 3500, Kínából importált....
2024.07.22
Csakhamar reagálnak a kínai autógyártók az EU által jóváhagyott 37,6%-os új vámra, de....