taxi

Több spanyol városban sztrájkba léptek a taxisok

2018.07.30.

Barcelona és Madrid után Valencia, Alicante és Málaga városában is határozatlan idejű sztrájkba léptek vasárnap a spanyol taxisok, hogy követeljék az Uber és a hasonló módon működő Cabify nevű alternatív, közösségi személyszállítási szolgáltatások működésének szigorítását.

A munkabeszüntetés először Barcelonában kezdődött még szerdán, ahol 48 órás akciót hirdettek a taxivállalatok, mivel a bíróság felfüggesztette azt a helyi rendeletet, amely a törvényi előírásokon túl további feltételeket szabott a városban működő alternatív személyszállító cégeknek. Spanyolországban ezek működését úgynevezett VTC-engedélyhez köti a törvény, és számukat ráadásul maximálja is: 30 taxisonként 1 VTC-engedélyt lehet kiadni.

Barcelonában a VTC-engedély mellett egy helyi működési engedély beszerzését is előírták, ám a piaci versenyért felelős spanyol állami szervezet (CNMC) emiatt bírósághoz fordult, mivel úgy vélte, hogy az akadályozza a piaci verseny szabadságát. A bíróság pénteken úgy döntött: a felfüggesztés továbbra is érvényben marad, ezért a helyi taxisok határozatlan idejű sztrájkba léptek, amelyhez fokozatosan más városokban is csatlakoztak a taxisok.

Barcelonában a helyi közlekedési vállalat megerősítette a repülőtéri tömegközlekedést, Madridban pedig ugyanígy tett a Renfe vasúttársaság a repülőtér 4-es termináljáig közlekedő elővárosi vonatjárataival. A katalán fővárosban a belvárosi Gran Vía sugárutat mintegy két kilométer hosszan több száz taxis foglalta el, sátrakat állítottak, és kijelentették: a politikusok döntésén múlik, hogy meddig maradnak. Követelik, hogy a spanyol fejlesztési minisztérium garantálja a törvényi előírások betartását, ugyanis a megengedettnél több Uber és Cabify autó működik, az ágazati követelmények nem egyformák, így a verseny nem tisztességes.

Az El País című napilap a szaktárcára hivatkozva azt írta: jelenleg több mint 64 ezer taxi-, és mintegy hétezer VTC-engedély van érvényben. A fejlesztési minisztérium hétfőn egyeztet a taxis érdekképviseletekkel, kedden pedig a VTC-szektor képviselőivel. Utóbbi érdekképviselete, az Unauto közleményt adott ki, amelyben panaszt emelt az autóik elleni "erőszakhullámra" a taxisok részéről.

 

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.12.04
Jubileumot ünnepel a hazai motorizáció. 130 éve kapott engdélyt az első benzinüzemű gépkocsi a....
2022.12.04
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: A Mikulás pickupja. ..
2022.12.04
Forgalmi akadályra kell számítani - írja a Katasztrófavédelem honlapja.   ..
2022.12.04
Lassan nem az a kérdés Európában, hogy mennyibe kerül a nyersolaj vagy az üzemanyag, hanem az, hogy....
2022.12.04
Újabb kerékpáros közlekedési kapcsolatok létrehozásával fejleszthetik a fenntartható közlekedési....
2022.12.04
Az idei első három negyedévben csaknem megkétszereződött a légi utasok száma a romániai....
2022.12.04
Az adventi időszakban megemelkedik a lakástüzek száma, Tóbiás és Balambér kalandjában megmutatjuk,....
2022.12.04
A 74.RU portál kiszámította, mennyibe fáj egy használt, minőségi autót magánúton Németországból....
2022.12.04
Duplázódó eredmény, szárnyaló árbevétel az első kilenc hónapban. ..
2022.12.04
Hildegard Müllert további két évre megerősítette hivatalában a Német Autóipari Szövetség – írja az....