Tóbiás és Balambér kalandjai
Nemcsak szép, de az íze is remek (kép: nlcafe.hu)
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a 2007. augusztus 20-i ünnepségre alkotta meg először az ország tortáját, a különleges, madártejes tortát. Azóta minden évben megrendezik ezt a különleges gasztronómiai versenyt, amely során az ország különböző pontjain található cukrászatok nevezhetnek saját tortáikkal. A kiválasztást egy neves szakmai zsűri végzi. A verseny eredményét a zsűri négy fordulós értékelés után hirdeti ki. Az első körben az anonim nevezett tortákból választanak ki tíz tortát, a második körben a tízből három döntőst jelölnek meg, majd a döntős tortákat újrakóstolva a készítőikkel konzultálva javaslatokat tesznek a cukrászmestereknek a kiválasztott torták tökéletesítésére. Végül a harmadik, utolsó zsűrizési körben újra pontozással választják meg a győztest. Az ország tortájának pontos és eredeti receptjét minden év augusztus huszadikán teszik nyilvánossá a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének honlapján. Az új torták minden év augusztus 20-tól árusíthatók.
Az idei „Ország tortája” verseny 5 döntős tortája:
Balatoni Habos Mogyoró – Horváth Cukrászda, Budapest
Balatoni, habos és mogyorós. Mi kell még a sikerhez? (kép: lajk.startlap.hu)
A Horváth Cukrászda remekművének összetétele ínycsiklandó: mogyorós habtészta, mogyorós roppanós réteg, fekete ribiszke zselé, tejcsokoládés karamell réteg, mogyoró hab, mogyoróolajos áthúzóval bevonva.
Szent Erzsébet torta – Hisztéria Cukrászda, Budapest
Szent habakuk, ez oltári finom! (kép: lajk.startlap.hu)
A Hisztéria Cukrászda finomságának összetétele: áfonyás sajttorta, roppanós diós piskótán. Diós dacquise piskóta, áfonyás tejcsokoládé mousse, áfonyazselé betét, mascarponés sajt mousse áfonyás tükörzselével bevonva.
Zalai Gesztenyés Fátyolfelhő – Nándori Cukrászda, Budapest
Örömmámorban úszó fátyolos tekintettel vágyakozunk a zalai gesztenyés után (kép: lajk.startlap.hu)
A Nándori Cukrászda sem ma kezdte az ipart, nem véletlen, hogy megint egy döntős tortát sikerült összehozniuk, melynek összetétele a következő: diós csokoládés piskóta ribizli öntettel, joghurtos ribizli betét, rugalmas étcsokoládé, gesztenyés tejszínkrém, fényes csokoládé öntettel bevonva.
Fertődi Fekete – FRER Cukrászda, Budapest
Hmmm, de jól néz ki, megkóstolnánk! (kép: lajk.startlap.hu)
A fertődi fekete különleges összetevői: rizslisztes céklás-diós felvert, feketeribizlis betét, levendulás csokoládé mousse, feketeribizli krém, fekete tükörzselével bevonva.
Ingyom-Bingyom – Tóth Cukrászda, Dunaföldvár
Játékosan friss a neve és a kinézete is. Vajon milyen az íze? (kép: lajk.startlap.hu)
Tutálibe-málibe, erre is érdemes lesz odafigyelni: málnás ropogóson citromos, aszalt gyümölcsös felvert, beriolette pillecukor, bodzás, beriolette-s felvert ganache, melyet fehércsokoládés zöld tükörzselé borít.
Ennyi finomság közül még Tóbiás és Balambér sem tudna választani. Szerencsére nekik nem is kell, mert augusztus 20-tól a legtöbb cukrászdában árusítani fogják ezeket a tortákat, és mindegyiket meg lehet kóstolni. Maga a verseny augusztus 10-én volt, ahol a végső győztes, az év tortája, a Balatoni Habos Mogyorós torta lett.
A nyertes torta felszelve. (kép: lajk.startlap.hu)
Magyarország cukormentes tortájának idén a Pöttyös Pannit választották, amelyet Varga Margit, a budapesti Zazzi Cukrászda cukrásza alkotott meg. A torta nem tartalmaz hozzáadott cukrot és fehér lisztet, az üde málna mousse ízét finoman kiegészíti a szilva réteg édessége, amely jól harmonizál a mandulalisztes mákos piskótával is. Vidámságot, könnyedséget sugároz, melyet a tetején található pöttyök is kiemelnek.
A cukormentes torták győztese. (kép: mindmegette.hu)
Te melyiket kóstolnád meg a legszívesebben? Kommenteld meg a Facebook posztunkban, és ha szerencséd van, meghívunk a kedvencedre! Ha tetszett Tóbiás és Balambér meséje, kövess minket itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkolj a Facebookon!