Tóbiás és Balambér kalandjai
Íme, a nyertes torta a komáromi kisleány! (kép: blikk.hu)
Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete 2007. augusztus 20-i ünnepségre alkotta meg először az ország tortáját, a különleges, madártejes tortát. azóta minden évben megrendezésre kerül ez a gesztronómiai verseny, amely során az ország különböző pontjain található cukrászatok nevezhetnek saját tortáikkal, a megtisztelő cím elnyerésére. A kiválasztást mindig egy neves szakmai zsűri végzi. Az adott évi verseny eredményét a szakmai zsűri négy fordulós értékelés után hirdette ki. Az első körben az anonim nevezett tortákból választott ki tíz tortát, a második körben a tízből három döntőst jelölte meg, majd a döntős tortákat újrakóstolva a készítőikkel konzultálva javaslatokat tett a cukrászmestereknek a kiválasztott torták tökéletesítésére. Végül a harmadik, utolsó zsűrizési körben újra pontozással választják meg a győztest. Az ország tortájának pontos és eredeti receptjét minden év augusztus huszadikán teszik nyilvánossá a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének honlapján. Az új torták minden év augusztus 20-tól árusíthatók.
Idén 28 torta közül választották ki az alábbi 6 döntőst:
Aranyalma torta - Bergmann Nándor, Bergmann Cukrászda, Balatonfüred
(kép: sokszinuvidek.24.hu)
Szimpla - Tóth Norbert, Tóth Cukrászda, Dunaföldvár
(kép: sokszinuvidek.24.hu)
Komáromi kisleány - Sztaracsek Ádám, Jánoska Cukrászda, Komárom
(kép: sokszinuvidek.24.hu)
Hunyadi gesztenyés - Sztaracsek Ádám, Jánoska Cukrászda, Komárom
(kép: sokszinuvidek.24.hu)
Velemi vaníliás gesztenye - Marsa Éva Heléna, Vanília & Gelarto, Nagykőrös
(kép: sokszinuvidek.24.hu)
Hamvas szilva torta - Bergmann Nándor, Bergmann Cukrászda, Balatonfüred
(kép: sokszinuvidek.24.hu)
Az idei év ország tortája a Komáromi kisleány lett. A Komáromi kisleány elnevezésű tortát a Jánoska Cukrászda cukrásza, Sztaracsek Ádám készítette. A torta mézes-diós tészta alapú, van benne körte, csokoládé, vaníliás krém, fahéj és gyömbér. Az idei győztes cukormentes torta, a Három kívánság a budapesti Nándori Cukrászda alkotása. A sütemény nem tartalmaz hozzáadott cukrot és fehér lisztet. Három domináns összetevője a chia magos-diós mandulapiskóta, a meggy és a darabos túró. A „Három kívánság” alacsony szénhidráttartalmú, a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető könnyű finomság, melyet bátran fogyaszthatnak a cukorbetegek is. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány célja a versennyel évek óta az, hogy felhívja a cukrászok figyelmét a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető, hozzáadott cukrot nem tartalmazó sütemények iránti növekvő igényre.
A két győztes tortát a nagyközönség először augusztus 18-án, 19-én és 20-án, Budapesten, a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatja majd meg. Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történtünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!