Tóbiás és Balambér kalandjai - Elsősegélynyújtás | Autoszektor

Tóbiás és Balambér

Tóbiás és Balambér kalandjai - Elsősegélynyújtás

2014.02.09.

Mire koncentráljunk, ha segítséget kell hívjunk? Ebben a témában ad tanácsot Tóbiás és Balambér.

Szeretnéd megtudni, hogyan vigyáz gyermekedre Tóbiás és Balambér? Több mint 20.000 szülő már tudja, hogyan tanítsa meg gyermekének játékosan a tudatos és biztonságos közlekedés alapjait. A Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai című hangoskönyv az izgalmas mesék mellett, a játszva tanulásról szól! Akár az autóban, akár lefekvés előtt esti meseként hallgatva, a két kutyakölyök történetein keresztül a közlekedés alapvető szabályai elevenednek meg.

Az Országos Balesetmegelőzési Bizottság és az Autós Nagykoalíció ajánlásával készült hangoskönyv interaktív kifestőt is tartalmaz, melynek segítségével a mesék legérdekesebb jeleneteit színezhetik ki a gyerekek.

>>> Bővebben itt olvashat a hangoskönyvről! <<<

 

Tóbiás és Balambér mai tanácsa:

Mivel előző epizódunkban Rolandot a szeleburdí rókafiút baleset érte biciklizés közben, így itt az ideje közösen átnézzük iskolás, vagy iskolába készülő gyermekünkkel, hogy mi a teendő baleset esetén. Mivel egy ilyen korú gyermek nem képes önálló elsősegélynyújtásra (sajnos a sokkhatás miatt sok felnőtt sem), így csak az alapvető lépéseket szedtük össze:

 • Ha van a közelben felnőtt, akkor azonnal kérje a segítségét! Akkor is ha tudja, hogy az ő hibájából történt az eset!
 • Ha nincs a közelben segítség, akkor hívja a mentőket a 104 tárcsázásával, ahol szakképzett segítség fogja fogadni a hívását és az alábbi kérdéseket fogják feltenni:
  • Hol történt az eset?
  • Neve és telefonszáma? - Azért szerepel a beszélgetés elején ez az elsőre kevésbé lényegesnek tűnő kérdés, hogy ha véletlenül megszakad a vonal, akkor vissza tudják hívni a mentést végzők!
  • Mi történt?
  • Hány sérült van?
  • Milyen sérülései vannak a sérültnek?
 • Ne tegye le a telefont addig, amíg erre nem kéri a vonal másik végén lévő személy! A szakképzett mentésirányítók telefonon is hasznos segítséget tudnak nyújtani, amivel a mentők kiérkezéséig is a sérültek segítségére lehet.

Legjobb ha el is játszunk egy ilyen szituációt a gyermekkel. Persze a káreseményt nyugodtan mellőzzük! :)

Részlet a meséből:

Tehát: Roland száguldott a zebrán, a lámpa még piros volt, és a sarkon éppen akkor fordult be Józsi, a szamár kis kék teherautójával. Szokás szerint egy nagy halom illatos kukoricát szállított a Széna térre, a Városi Piacra. Vígan fütyörészett, ám mikor észrevette a szabálytalanul száguldozó Rolandot, nagyot fékezett, és szerencsére még időben sikerült megállítania kis kék teherautóját! Közben azonban Roland is észrevette ám a veszélyt, egyre gyorsabban tekerte a biciklit, hogy mihamarabb átérjen a túloldalra, de a vadonatúj tűzvörös bicikli kereke bizony rágördült egy kavicsra, és pufff…

Roland a rókafiú hatalmas puffanással elterült az úttest közepén. A közlekedési lámpa idő közben zöldre váltott. Tóbiás gyorsan Egon kezébe nyomta biciklije kormányát:

- Fogd az én biciklimet is, Egon, megyek, segítek Rolandnak! – és már szaladt is, hogy felsegítse az úttest közepén jajgató rókafiút. Addigra odaért Józsi, a szamár is:

- Ejjj, azt a hét meg a nyolcát! Hát szabad ilyet? A zebrán száguldozni, miközben piros a lámpa! Még szerencse, hogy nem lett nagyobb baj! Ez veszélyes ám, Roland! Sőt, életveszélyes! – dorgálta a rókafiút Józsi, a szamár. Tóbiás felsegítette Rolandot – a rendetlen rókafiúnak vérzett az orra, és csúnyán lehorzsolta a térdét. A vadonatúj tűzvörös bicikli sem úszta meg sérülés nélkül – kifordult a kereke, nem lehetett már eltolni sem.

- Józsi bácsi! – szólt Tóbiás – Mi lenne, ha felraknánk a teherautóra Roland biciklijét? Majd később érte megyünk. Siessen csak a dolgára, Józsi bácsi, nyugodtan! Mi elkísérjük Rolandot az orvosi rendelőbe.

- Jól van, Tóbiás. –felelte Józsi, a szamár – Okos kutyakölyök vagy. Felrakom a teherautóra a biciklit- éppen elfér itt a kukorica mellett. Talán meg is tudom javítani! Holnap eljöhettek érte! De most sietek. Minden jót, Tóbiás! Te pedig, Roland, legközelebb sokkal jobban gondold át, mit szabad és mit nem. Még szerencse, hogy csak a biciklid tört össze! – azzal Józsi, a szamár elpöfögött kis kék teherautóján a nagy halom illatos kukoricával, és Roland törött kerekű biciklijével.

Tóbiás visszatámogatta Rolandot a járdára, és elindultak az orvosi rendelő felé. Kicsit lassan, mert Roland eléggé sántikált és Tóbiás vállára támaszkodott, Egonnak egyszerre két biciklit kellett tolnia – és ez nem könnyű feladat egy ilyen kis ugri-bugri békának, Lénának pedig be sem állt a szája: az úton az orvosi rendelőig elsorolta Rolandnak az összes közlekedési szabályt, amit csak tudott, és különféle rémtörténetekkel ijesztgette, hogy mi lett volna, ha Józsi, a szamár nem fékez le időben. Roland, a rókafiú nem szólt egy szót se – tudta, hogy nagyot hibázott. És hogy pont Tóbiásék segítettek rajta, miután kigúnyolta őket… Roland igazán elszégyellte magát.

Az orvosi rendelőben Tubi doktor néni, a galamb bekötözte Roland sebeit.

- Nagyon szép dolog volt tőletek, hogy elkísértétek ide Rolandot – dicsérte meg a három jóbarátot- Most már hazamehettek, későre jár, én pedig felhívom Roland szüleit, hogy jöjjenek el a rosszcsont fiacskájukért.

Tóbiás, Egon és Léna hazafelé tolta biciklijét a Szamóca téren át.

- Na tessék, pedig sokkal jobb lett volna, ha mégis biciklizünk egyet a parkban – dohogott Egon.

- Jól megjárta ez a lüke rókafiú – csacsogott Léna -, én megmondtam, ugye? Minek száguldozni, mint a villám? Szép lassan is eljutunk előbb-utóbb oda, ahova akarunk, nem igaz?

Tóbiás egy szót sem szólt, mert a Szamóca tér közepén, a padon még mindig ott ült Aranka, a legeslegszebb cicalány. Amint elhaladtak a pad mellett, Aranka megszólította Tóbiást:

- Szervusz Tóbiás! Láttam, milyen hősiesen segítettél Rolandnak. Én nem is gondoltam volna, hogy ilyen bátor kutyakölyök vagy. Ez igazán tetszik nekem! – dorombolta kedvesen a Város, sőt talán a világ legeslegszebb cicalánya. Tóbiás újra a feje búbjáig pirult, és úgy érezte, ez a dicséret ezerszer többet ér, mint a biciklizés a parkban…

>>> A teljes hangoskönyv itt rendelhető meg! <<<

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.06.12
A Porsche gratulál Rudi Linsnek 80. születésnapja alkalmából – írja honlapján a német sportautó....
2024.06.12
A német autóipar szakmai képviseleti szervezete, és a magyar nemzetgazdasági miniszter is bírálta....
2024.06.12
Sci-fibe illő látvány tárul az elé, aki belép a Dongfeng egyik dél-kínai gyárába: mesterséges....
2024.06.12
Június 15. és 16. között rendezik meg a 92. Le Mans-i 24 órás autóversenyt, amelyen a japán gyári....
2024.06.12
A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) közzétette azokat a szabályváltozásokat, amelyeknek meg kell....
2024.06.12
..
2024.06.12
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a a Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdonvédelmi Szakmai....
2024.06.12
Az Európai Bizottság vizsgálata szerint az akkumulátoros elektromos járműgyártás Kínában....
2024.06.12
Az elsőkerék-meghajtású RZ 300e nem csak jelentősen olcsóbb, de nagyobb hatótávot is kínál az....
2024.06.12
Az 57. Mecsek Rallye-n június 14-15. között 6 különböző mezőnyben, több mint 150 hazai és....