Tóbiás és Balambér kalandjai – A nyári rovarcsípések | Autoszektor

Tóbiás és Balambér kalandjai

Tóbiás és Balambér kalandjai – A nyári rovarcsípések

2019.08.04.

A szúnyogok és a darazsak csípése kellemetlen és fájdalmas, nyáron pedig elkerülhetetlen, hogy találkozzunk velük. Megmutatjuk, mire figyelj, és mit tegyél, ha megcsíptek.

A nyár nem csak a szünidő és a nyaralás ideje, ilyenkor rengeteg rovar kerül elő, és könnyen előfordulhat, hogy valamelyik megcsíp minket. A leggyakoribb a szúnyogcsípés, ami kellemetlen viszketéssel jár, de a legtöbbször nem okoz problémát, így nincs is vele semmi teendő. Azoknál, akik érzékenyek a szúnyogcsípésre, valószínűleg nagyobb területre terjed ki a viszketés. Ritka esetben előfordulhat allergiás reakció is, ilyenkor azonnal orvoshoz kell fordulni. 

A szúnyogcsípés a legtöbb esetben csak kellemetlen

Trópusi körülmények között viszont a szúnyogok nemcsak bosszúságot okoznak, hanem veszélyes betegségeket terjeszthetnek, például maláriát vagy nyugat-nílusi lázat. Egyelőre Magyarországon ettől nem kell tartanunk, de a tudósok szerint a klímaváltozás miatt kezdenek nálunk is megjelenni olyan szúnyogfajok, amelyek fertőző betegségeket terjeszthetnek, például sárgalázat, a nyugat-nílusi lázat vagy a zikavírust. 

Allergiás reakciót is okozhatnak

A méhek és a darazsak szerencsére betegségeket nem terjesztenek, viszont nagyon fájdalmas a csípésük. A méh- vagy darázscsípés az emberek többségénél csak fájdalmas duzzanatot, kisebb-nagyobb gyulladást okoz a csípés környékén. Ez kellemetlen és ijesztő lehet, de többnyire nem okoz komolyabb problémát. 

Viszont ha a csípés utáni fél órában szapora pulzus, ziháló légzés, szédülés, rosszullét, az egész szervezetet érintő, életveszélyes allergiás reakció jelentkezik azonnal mentőt kell hívni. Akkor is ezt kell tenni, ha nincs allergiás reakció, de valaki lenyeli a rovart, mert a csípés miatti duzzanat elzárhatja a légutakat, és fulladást okozhat. Sajnos egyelőre nem létezik olyan vizsgálat vagy teszt, amellyel ki lehetne mutatni, hogy valaki allergiás-e a csípésre. 

Több ezren lehetnek

Bár arra nincs tuti recept, hogyan kerüljük el, hogy egy darázs megcsípjen, van néhány hasznos tanács, amelyek segíthetnek. A lényeg a higgadtság, a mozdulatlanság, de legalábbis a hirtelen mozdulatok kerülése. Ha a darázs nem érzi magát veszélyben, akkor nem támad, így a csípések jó része elkerülhető. Más a helyzet, ha a fészküket érzik veszélyeztetve, mert ilyenkor csapatostól támadhatnak. 

Magyarország döntően öt darázsfaj tűnik fel az emberi lakóhelye körül, ezek közül három okozhat problémát: a kecskedarázs, a német darázs és a lódarázs. Utóbbi hatalmas mérete miatt összetéveszthetetlen, és már egy-egy példány mély zümmögése is félelmet keltő lehet. 

Kecskedarázs, német darázs, lódarázs (Fotó: Wikipedia/Pixabay)

Ha a házunkban, lakásunk környékén nagy darázsfészket fedezünk fel, ne próbálkozzunk házilag eltávolítani a fészket vagy kiirtani a darazsakat, mert több ezren lehetnek. Ne háborgassuk a fészküket, és semmi esetre se próbáljuk betömni a bejáratot, mert úgyis másik lyukat csinálnak. Inkább hívjunk szakembert, aki biztonságosan eltávolítja a fészket.

Mit tegyünk, ha megcsípett valami?

Ha méh volt a támadó, először mindenképpen távolítsuk el a fullánkját. Nem kell hozzá semmilyen különleges eszköz, két ujjal is megoldható, de ha lehet, ne nyomjunk nagyon össze a fullánkot. 

Aki bírja az ilyesmit, az kiszívhatja a szájával a mérget, így kevesebb jut a szervezetébe. A csípés környékét hűthetjük, jegelhetjük, így gátolni lehet a méreg felszívódását. Segíthetnek a gyulladáscsökkentő vagy antihisztamin tartalmú krémek is.

A házi kenceficék is beválhatnak, de előtte tisztában kell lennünk azzal, hogy mi különbség a méhek és a darazsak váladéka között, amelyet a szúrással a bőrünkbe juttatnak. A méh váladéka savas kémhatású, ezért lúgos borogatással enyhíthetjük a fájdalmunkat, például vízben feloldott szódabikarbónával. A darázscsípésnél pont fordított a helyzet: a darázs váladéka lúgos kémhatású, ezért savas készítménnyel tudjuk semlegesíteni. Erre jól használható az ecet vagy a citromlé. Aki pedig tudja magáról, hogy allergiás a csípésre, mindig tartson magánál adrenalin injekciót baj esetére. 

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történtünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.07.03
Építési és szerelési munkálatok miatt szombaton sávlezárásra és sebességkorlátozásra kell számítani....
2020.07.03
A címvédő és hatszoros világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője futotta meg a....
2020.07.03
A kínai tulajdonban lévő Karma Automotive második koncepcióját vizsgáljuk. Az SC2 egy tisztán....
2020.07.03
Lassacskán erőre kap a német autóipar az ifo gazdaságkutató intézet csütörtökön publikált jelentése....
2020.07.03
Egy másik sofőr 90 km/h helyett 177 km/h sebességgel közlekedett a 86-os számú főúton – írta a....
2020.07.03
Egy friss szabadalmi bejegyzés nyomán már biztosra vehető, hogy rég várt nagyteljesítményű....
2020.07.03
Idén több mint 900 kilométeren üzemel be korszerű vasúti mobilkommunikációs rendszert a MÁV és a....
2020.07.03
Ikonikus sportautó-párosa generációváltására készül a BMW M GmbH: a versenypályán végzett....
2020.07.03
Az olasz gumigyártó jövőre a Forma-1 mellett a Rali-vb autóit is ellátja majd gumikkal. ..
2020.07.02
A Volkswagen Tiguan Európa legsikeresebb szabadidőautója és a világ egyik legkelendőbb SUV-je.....