Tóbiás és Balambér kalandjai - V - A - K - Á - C - I - Ó | Autoszektor

tábor

Tóbiás és Balambér kalandjai - V - A - K - Á - C - I - Ó

2015.06.07.

Közeleg a nyári szünet, irány táborozni!

Tóbiás és Balambér két kutyakölyök minden hétre tartogat néhány jó tanácsot a szülőknek és a gyermekeknek egyaránt! Ezen a héten áttekintjük, milyen veszélyeket  tartogathat a várva várt vakáció, mire kell különösen odafigyelni, ha a gyermek önállóan gyalogol, bringázik, vagy buszozik.

A nyári Vakáció a gyermekek számára igazi pihenés és felüdülés. Ebben a közel három hónapban bőven van idejük feldolgozni és „ülepíteni” az évközben megszerzett tudásanyagot és – a nyári kötelező olvasmányok ellenére – kicsit persze  mentesülnek is a kötelezettségeik alól, hogy a nyári szünet után újult erővel vághassanak neki egy újabb eredményes tanévnek.

 

Azoka a szülők is fellélegezhetnek kicsit, akik év közben autóval viszik a gyermekeket iskolába, szakkörre, edzésre, hiszen ilyen szempontból a nyári szünidő pihenés. Főleg a közösen eltöltött része, ami talán a leginkább várt családi program az évben. Ezzel együtt a vakáció nyári loigisztikája a szülők vállára jelentős terhet is ró, amennyiben nincs olyan „hadra fogható” felnőtt, aki vigyáz rájuk, míg apa és anya dolgozik. Éppen ezért érdemes már az iskolai időszak végén megoldást keresni a nyári programokra, mindezek mellett pedig egy kicsit átbeszélni csemetéinkkel a nyár kockázatait, ezen belül az önálló közlekedéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Tóbiás és Balambér hasznos segítséget nyújtanak a szülőknek a hangoskönyv sorozatuk első részén található meséken és dalokon keresztül, a foglalkoztató füzet feladatait kitöltve, valamint a közlekedési élménypark foglalkozásokon keresztül egyaránt. Beszéljük át együtt gyermekeinkkel, milyen programok várnak rájuk a nyári szünidőben, és oda hogyan fognak eljutni. Ismételjük át a gyalogos és kerékpáros közlekedés alapvető szabályait, továbbá a tömegközlekedési eszközökön való közlekedés legfontosabb jellemzőit. Ha már tudjuk, hol lesznek ezek a nyári programok, lehet az a hétvégi programunk, hogy együtt bejárjuk az útvonalat otthonról, és „élesben” beszéljük át, hol mire kell figyelni. Például ahol lehet, a gyermekek a járdán közlekedjenek, a kijelölt gyalogátkelőhelyeken keresztezzék az utat (Piros-tilos!), figyeljenek a közlekedés többi résztvevőjére, stb. Érdemes a nyári napközis programok beiratkozásánál (vagy az első napon) egy társat találni, aki közel lakik hozzánk, így a gyermekek nem egyedül, hanem párban vághatnak útnak nap mint nap, és párban közlekedve nagyobb biztonságban tudhatjuk őket. Még szerencsésebb, ha a több szülő össze tudja koordinálni a gyermekek szállítását, hazakísérését. Ha nagyon elfoglaltak vagyunk, a nagyszülőket vagy akár a nagyobb testvért is be lehet vonni a feladatba.

A bringázásnál Tóbiás és Balambér mindig felhívják a figyelmet arra, hogy milyen kiegészítőket kell (vagy legalábbis érdemes) viselni még városi forgalomban is (LINK), és hogyan lehet gyorsan és ügyesen felkészülni az önálló bringázásra. Az alapvető kerékpáros ismeretek elsajátítását egy KRESZ-parkban is el lehet sajátítani, ahol a táblák és útburkolati jelek jelentéséről is beszélgethetünk, továbbá a kockázatos közlekedési szituációk felismerését és elkerülését is be tudjuk gyakorolni a gyermekekkel, akár egy ötletes ügyességi játék (pl.: szlalom) végrehajtásával.

Ha a nyári közlekedés során a gyermek önállóan buszzik vagy villamosozik, készítsük fel buszjeggyel vagy vegyünk neki bérletet. Tanítsuk meg a menetrend értelmezését, tanuljuk meg együtt azt az idősávot, amikor jellemzően útnak indul. Fontos, hogy a gyermek tisztában legyen a járat számával, és a kapcsolódó jelölésekkel. Érdemes elnavigálni a BKK vagy a saját városotok közlekedési szolgáltatójának honlapjára, és ott sorra venni a számokat, betűjelzéseket, színeket és menetrendi jelöléseket. Ebben az esetben is érvényes, hogy megkönnyítjük a gyermekünk életét, ha együtt végigcsattogunk az útvonalon, megszámoljuk és megjegyezzük a megállókat, a megállóhely és az úti cél közti gyaloglás során pedig a korábban megbeszélteket tartjuk szem előtt.

 


 

A kisebbek esetében pedig válasszuk Tóbiás és Balambér foglalkoztató füzetét, melyben játékos formában dolgozzuk fel a Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai hangos mesekönyv első részét.

A nyári programok kavalkádjában pedig emlékeztetőül: Tóbiással és Balambérral a MINIMAX Mesehajón is találkozhattok, ahol koncertek, játékok és rengeteg színes program vár rátok! Részletekért keressetek minket az autószektoron, vagy Facebook-on! Addig is legyetek óvatosak!

Jótanácsok szülőknek a gyermek önálló nyári közlekedésre való felkészítéséhez:

Gyalogos közlekedés

 • Ismételjük át a közlekedési táblák jelentését.
 • Járjuk be együtt az útvonalat, beszéljük át a kritikus pontokat (kereszteződés, főút, stb.)
 • Keressünk egy rangidőst, aki elkíséri a gyermekeket (nagyobb testvér, ismerős gyermek szülője, nagyszülő)

Kerékpáros közlekedés

 • Fentieken túl gyakoroljuk be a biztonságos bringázást egy KRESZ-parkban.
 • Hallgassuk meg Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai hangoskönyv Tóbiás biciklizik című meséjét.
 • Szerezzük be a fontos kiegészítőket (láthatósági mellény, bringás bukósisak, csengő, fényvisszaverő elemek).
 • Beszéljük át a bringás karjelzéseket.
 • Járjuk be együtt a fontosabb útvonalakat és beszéljük át a kritikus pontokat.

Tömegközlekedés

 • Mutassuk meg a gyermeknek, hogyan kell használni a vonaljegyet, bérletet (érvényesítés, felmutatás ellenőrzéskor).
 • Beszélgessünk a menetrendről (jelölések, járatok, színek)
 • Jegyezzük meg hány megállót kell mennünk, a fontosabb megállók nevét.
 • Gyakoroljuk be az átszállásokat.
 • Beszéljük át a kritikus pontokat (mi a teendő, ha véletlenül előbb vagy korábban szállunk le)

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.25
„Háromdimenziós emberszimuláció”: a BMW Group regensburgi gyára már évekkel a NEUE KLASSE....
2024.07.25
Megszoktuk, hogy az autók, motorok rendre feszegetik a sebességi határokat. Az extrém....
2024.07.25
Szintet léptek a Toyota autonóm mobilitási fejlesztései: a vállalat technológiai kutatási....
2024.07.25
Belgiumban az autósok évente 40 órát és 51 percet töltenek forgalmi dugókban, ami azt jelenti, hogy....
2024.07.25
Baleset miatt lezárták a 47-es utat a 180-as kilométernél, a Csongrád-Csanád vármegyei Székkutas....
2024.07.25
Arról híres a Lanzante cég, hogy régi Forma-1-es motorokat raknak ikonikus sportautókba, majd....
2024.07.24
- Két ember meghalt egy vasúti átjáróban történt balesetben Szentes közelében szerda este - közölte....
2024.07.24
Az olimpia évében Párizs helyett Nizzában volt a Tour de France befutója. ..
2024.07.24
A használtautó vásárlás pszichológiája ..
2024.07.24
- Legördült a zalaegerszegi gyártósorról a Magyar Honvédség első magyarországi gyártású Lynx KF-41....