Tóbiás és Balambér kempingezni megy | Autoszektor

Tóbiás és Balambér kalandjai

Tóbiás és Balambér kempingezni megy

2017.07.02.

A jól ismert ”VAKÁCIÓ”már felkerült minden iskola táblájára, az osztálytermek elcsendesedtek, és ez csak egyet jelenthet: végre itt van a nyári szünet! Tóbiás és Balambér sem tétlenkednek, a családdal elmennek kempingezni.

Az egyik legjobb kikapcsolódás (kép: divany.hu)

Tóbiás és Balambér éppen a szobájukban üldögéltek, és már nagyon izgatottan tervezgették a hétvégi kempingezést. Tóbiás elővette a kis jegyzetfüzetét, hogy abba írja le, miket kell vinni a kempingezésre, nehogy valami otthon maradjon.

- Gyere, Balambér segítsünk anyáéknak összegyűjteni a szükséges kemping felszereléseket! – kérte meg testvérét Tóbiás.

- Persze, segítsünk. Anyának úgy sincs ideje, mert készíti a finom fasírozottat, meg csirkecombot amit elviszünk magunkal. – válaszolta kedvesen Balambér.

- A két legfontosabb dolog, a sátor, és a hálózsákok. – szólt Tóbiás, és már írta is fel a listára.

A két kutyakölyök csaknem egy órát eltöltött azzal, hogy minden fontos eszközt, és felszerelést összegyűjtsön.

- Látod, Balambér, ezek a nélkülözhetetlen eszközök a kempingezéshez: elsősegélydoboz, zseblámpa extra elemekkel, vécépapír, gyufa (vízhatlan zacskóba csomagolva), multifunkciós zsebkés vagy bicska, gyertya, szúnyogriasztó spray, konzervnyitó, kalapács a kampók földbeveréséhez, extra zsinór a sátor kikötéséhez és/vagy ruhaszárító kötélnek, kemping asztal, kemping székek.

- És ebből minden van nekünk? – kérdezte ijedten Balambér.

- Hát persze, tavaly is, meg az előtt is voltunk kempingezni, és minden eszköz megvan, na jó, apa vett szúnyogriasztót meg gyufát, mert az elfogyott. – válaszolta nevetve Tóbiás.

A két kistesó, nemcsak az összeírásban segítette szüleit, hanem az öszes ezközt, felszerelést megkeresték, és előkészítették a másnapi indulásra. A finom ételek elkészültek, a felszereléseket előkészítették. Nyugodtan hajthatta álomra fejét a család minden tagja.

Ha ezek nálad vannak, baj nem lehet. (kép: hu.depositphotos.com)

Másnap vidáman ébredt meg a család, gyorsan megreggeliztek, bepakoltak az autóba, és már úton is voltak Balatonfüredre. Alig több mint egy órányi utazás után megérkeztek, és megkezdődhetett a nagy kempingezés.

- Na, gyerekek, akkor itt az ideje, hogy közösen felállítsuk a sátrat. – szólt édesapa.

- Én emlékszem, hogy hogyan kell! – kiálltott fel Balambér, és már bontota is ki a sátrat.

Nagyon sokféle sátor közül lehet választani (kép: mountex.hu)

Együtt nagyon hamar felállították a nnagy családi sátrat, amiben mindenki kényelemesen elfért. Bepakolták a táskákat, és mindegyik hálózsákot szépen kiterítették.

- Mielőtt elmennénk fürdeni a Balatonba, fontos, hogy megtanuljátok, hogy a kempingnek is vannak általános viselkedési és környezetvédelmi szabályai. –mondta az édesapa.

Az első és legfontosabb, hogy a felszerelést, amellyel megérkezünk, haza is vigyük hiánytalanul. A szemetelést nagyon komolyan veszik, és a környezetszennyezést is. Ha természetes vízforrás van a kempinghelyen, sampon, szappan és egyéb kemikáliák használata a vízben tilos, mosogatás pedig csak szeparáltan lehetséges. Ha fához kötjük a sátrunkat, a drótok eltávolítása szintén kötelező, szögek beverése megölheti a fát, ezért ez általában tilos csak úgy mint a nem kijelölt helyen való tűzgyújtás. A kemping általános viselkedési szabályai szerint nem hangoskodunk fülsértő módon, a házi állatokat pórázon tartjuk. A csendes órák pedig este 10-től reggel hatig tartanak, ilyenkor a zajt a minimumra kell csökkentsük.

- Na, most már mehetünk fürdeni, de figyeljetek oda ezekre a szabályokra. – kérte a gyerekekt az édesapa.

Az egész nap csodásan telt Balambérék számára, fürödtek, labdáztak, fociztak, ping-pongoztak, és még sok izgalmas dolgot csináltak együtt.

- Éhes vagyok édesanya, eszünk valamit? – kérdezte Balambér.

- Persze, drágám, tegnap csináltam finomságokat, azt fogjuk enni.

- Ha nem csináltunk volna semmit, akkor hogyan tudnánk itt enni? Itt nem is lehet főzni. –mondta Balambér.

- De bizony lehet. Lehet bográcson, vagy nyárson is főzni, vannak erre kijelölt helyek a kempingen belül. – válaszolta az édesanya.

A kis család kellemesen elköltötte a vacsorát, és egy csodás nap után, fáradtan bújtak be a hálózsákokba és húzták be a sátor cipzárját. A nyaralás többi napja is hasonló élényekkele telt: szalonnát sütöttek, társasjátékoztak, könyvet olvastak, tábortüzet raktak és körülötte énekeltek, sétálgattak, fagyiztak és még ki tudja mennyi mindent csináltak a kempingezés allat.

Együtt a család. (kép: passporttotexas.org)

5 tipp a kempingezéshez:

  1. Az időjárást feltétlenül ellenőrizzük, mielőtt nyaralni megyünk, majd az előrejelzések szerint pakoljunk a bőröndökbe. Legyen nálunk vízhatlan ruhanemű és elég étel vészhelyzet esetére.
  2. A ruháinkat osszuk be napokra és mindegyiket külön zacskóba csomagoljuk, főleg,ha gyerekekkel utazunk. Így nem kell feltúrni a bőröndöt egy pár zokniért és a nap végén a koszos ruha visszacsomagolható az aktuális nejlonszatyorba.
  3. Ugyan ritka dolog, de előfordulhat, hogy nincs vegyesbolt a kemping környékén, de legyünk benne biztosak, hogy az első napokra minden élelmiszert bepakoltunk, annál is inkább, mert ezek a boltok erősen túlárazhatják a termékeiket. A többi napra is pakoljunk száraz élelmiszert. A helyi boltból csak a friss zöldséget, a pékárut és a tejtermékek vegyük.
  4. Az esti világításhoz feltétlenül szerezzünk be egy-két petróleum vagy dinamós, felakaszthatós lámpát, a gyertyánál ezek sokkal praktikusabbak és biztonságosabbak. Akasszuk őket kellő magasságban és ne legyenek az útban, mert a lámpák hamar felforrósodnak, és így balesetveszélyesek.
  5. A hordozható DVD lejátszót, tabletet, mobiltelefonokat és egyéb kütyüket lehetőség szerint hagyjuk otthon. Audiovizuális eszközök helyett vadásszunk felhőket, nézzünk csillagképeket, vagy merüljünk bele egy remek könyvbe.

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történtünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.02.23
Modellfrissítést kapott a cseh gyártó legnépszerűbb modellje, a külső mellett a belső sem maradt....
2024.02.23
Az MG Motor Hungary alig ünnepelte meg első születésnapját Magyarországon, máris újabb mérföldkőhöz....
2024.02.23
A heves havazás fennakadásokat és forgalmi dugókat okoz Tirol útjain – írja az osztrák....
2024.02.23
Már hivatalos képeken látható a BYD prémium almárkájának karcsú szedánja, ami döbbenetesen erős....
2024.02.23
- A világ legnagyobb elektromos autógyártójának számító, kínai BYD magyarországi óriásberuházásával....
2024.02.23
Az áremelés súlyosan érinti a „nagy” autókat.   ..
2024.02.23
- Négy újabb Gripennel erősödik a Magyar Honvédség - közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi....
2024.02.23
A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt.....
2024.02.23
A magyar Festipay készpénzmentes fizetés és integrált rendezvénymenedzsment szolgáltató rendszerét....
2024.02.23
Közeleg a 2024-es, UNIX-AMTS Autó, Motor és Tuning Show, ahol Magyarországon először lesznek....