Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai – Az időjárási frontok hatása a közlekedésben | Autoszektor

Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai – Az időjárási frontok hatása a közlekedésben

2020.02.02.

Hideg- vagy melegfront idején, amikor hirtelen megváltozik az időjárás, több baleset történik az utakon. Ismerd meg, hogyan hat rád az időjárás, és biztonságosabban közlekedhetsz. 

Az idei év első heteiben farkasordító hideg volt az egész országban, gyakran napközben sem emelkedett fagypont fölé a hőmérséklet. Aztán az elmúlt napokban mintha kicsit megfutamodott volna a tél: 16,7 fokot mértek Drávaszabolcson, ezzel 55 éves melegrekord dőlt meg, és a hétvége időjárása is inkább a tavaszt idézi. 

Ha jön a front, több a baleset

Ha ilyen nagyot fordul az időjárás, és erős fronthatás érvényesül, az sokakat megvisel, és a közlekedésükre is hatással van. Lehet, hogy nem is veszed észre, pedig ezzel nem árt tisztában lenni, ha biztonságosan akarunk közlekedni az utakon. 

Nem csak az idősek érzékenyek a frontokra

A frontok akkor alakulnak ki, amikor két ellentétes tulajdonságú légtömeg találkozik, az időjárás pedig hirtelen és lényegesen megváltozik. Leginkább az idősek és a nők, valamint a tartósan betegek szenvedik meg az időjárás-változást, de a fiatalokat is érinti,  minden ötödik iskolás gyerek érzékeny a frontokra. Emellett a stresszes, egészségtelen, mozgásszegény életmód is hajlamosít a frontérzékenységre. 

Front idején az utakon több baleset történik, megemelkedik a veszélyes helyzetek kialakulásának az esélye, ezért ilyenkor fokozottan kell ügyelnünk magunkra és a többi közlekedőre. 

Hideg, meleg, kettős

Melegfront esetén az arra érzékenyek ingerlékenyek, fáradékonyak, kábultak, hevesebbé válhat a szívverésük, emelkedhet a vérnyomásuk és általánosságban csökken a teljesítőképességük. A közlekedésben emiatt elveszíthetik az önuralmukat, meggondolatlan, agresszív, durva szabályszegéseket követhetnek el. A tünetek akár már néhány órával a front átvonulása előtt jelentkezhetnek, ezért ilyenkor a szokásosnál nagyobb türelemre, óvatosságra és önuralomra van szükség. 

A melegfront ingerlékenységet okozhat

A hidegfront megérkezése nyugodtabbá, feszültségmentessé teszi a közlekedőket. Csökken az ingerlékenység, a reflexek lelassulnak, az állandó álmosságérzet és a nehézkesebb gondolkodás miatt gyakoribbak a közúti balesetek. Ha egyedül vagyunk az autóban, ilyenkor az a legjobb, ha rádiót vagy dinamikus, pörgős zenét hallgatunk. Hosszabb utakon iktassunk be pihenőket, mozogjunk és igyunk valamilyen frissítőt. 

Hidegfront idején lelassulnak a reflexek, ami balesetekhez vezethet 

Az is előfordulhat, hogy kettős a fronthatás, vagyis a hideg- és a melegfront is befolyásolja a az állapotunkat, teljesítőképességünket. Ez a legrosszabb, ilyenkor jellemző tünet a fejfájás, a levertség, a fáradékonyság és az álmatlanság. Tompul a figyelem, sok közlekedőnél romlik a reakcióidő, és ha néhány tizedmásodperccel tovább tart reagálni egy forgalmi helyzetre, az akár balesethez is vezethet. 

Jó tanácsok frontérzékenyeknek

  • Ha rosszul alszol, fáradtan ébredsz, nehezebben tudsz koncentrálni, szétszórt, fáradékony, esetleg túlságosan izgatott, feszült vagy, akkor gyanakodhatsz az időjárás-változásra. Ha tisztában vagy az okokkal, akkor fel tudsz készülni a nehézségekre. 
  • Ha teheted, fronthatás esetén ne vezess autót. Ha mindképpen vezetned kell, hosszabb úton tarts gyakrabban pihenőt.
  • Az utakon légy türelmes, közlekedj lassabban, tarts nagyobb követési távolságot.
  • Mivel a hirtelen időjárás-változás komolyan befolyásolhatja az éberséget, a figyelmet, a legjobb mód a balesetveszély csökkentésére, ha lassabban közlekedsz. 
  • Kövesd az orvosmeteorológiai előrejelzéseket, hogy megtudd, milyen frontra kell számítani, és előre felkészülhess.
  • Légy tisztában az időjárás-változások hatásaival, és ennek tudatában közlekedj. 

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történtünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.04.15
Ártánd Közúti Határátkelőhelyen jelentkezett kilépésre egy román férfi az általa vezetett....
2021.04.15
Az ipar számos területén a valóság digitális leképezésével, az úgynevezett digitális ikrekkel....
2021.04.15
A 37-es számú főúton Bodrogolaszi térségében az 59. kilométerszelvényben történt baleset miatt a....
2021.04.15
A ceglédi nyomozók elfogták azt a két férfit, akik a gyanú szerint elloptak egy magára hagyott....
2021.04.15
2023-tól a General Motors Cruise cég robot taxijai Dubaj utcáin lesznek – írja az automobilwoche.de....
2021.04.15
A járványhelyzet ellenére is minden idők egyik legnagyobb szabású járműberuházására készül a....
2021.04.15
2021 első negyedévében is megőrizte a kivonásokkal tisztított magyarországi újautó piacon tavaly....
2021.04.15
A Magna és a REE együtt építenek elektromos autókat – írja az automobilwoche.de   ..
2021.04.14
Kigyulladt egy autó Karcagon, nem sokkal éjfél előtt - írta a Katasztrófavédelem. A tűzoltókat a....
2021.04.14
Amint felharsan a kettős megfúvású turbóval lélegeztetett sorhatos, érezzük és tudjuk, hogy a....