Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai – Biciklivel a Balaton körül | Autoszektor
Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai – Biciklivel a Balaton körül

2019.08.25.

A magyar tengert körbebiciklizni hatalmas élmény, és az a legjobb benne, hogy szinte bárki, a saját tempójában teljesítheti a távot. Tarts velünk!

Rengeteg biciklis álma, hogy legalább egyszer körbetekerje a Balatont. Persze erre nem a mostani kánikula a legjobb időszak, de néhány hét múlva ideálisak lesznek a körülmények, és még a fürdőzésről sem kell lemondani. Éppen itt az ideje a tervezésnek és a felkészülésnek!

Nem mindenhol lehet bicikliúton haladni (Fotó: Wikipédia/Verőczi Zoltán)

A Balatoni körút 204 kilométer hosszan kanyarog a magyar tenger körül. Ez elég nagy távolságnak tűnik, de éppen az a jó benne, hogy mindenki a saját felkészültsége, erőnléte és kitartása szerint teljesítheti. Akinek a teljesítmény a fontos, és jó kondiban van, akár egy nap alatt megkerülheti a tavat. A legtöbben viszont inkább 3-4 nap alatt tekerik le a távot, és a biciklizés mellett gyönyörködnek a tájban, jókat esznek-isznak, strandolnak, programokon vesznek részt és megnéznek néhány látványosságot, hiszen az útvonal gyakran a településeken halad. Elsőre nem is kell feltétlenül a teljes kört megtenni: vannak rövidebb körök és szakaszok, 5-10-20 kilométert akár gyerekekkel tekerhetünk. Ha még kicsik a több kilométeres biciklizéshez, bringás utánfutóban szállíthatjuk őket. 

Készítsük fel a bringát és magunkat

Elindulás előtt mindenképpen ellenőrizzük vagy szervizben vizsgáltassuk át a kerékpárt. Meg kell nézni a gumikat, a fékeket, olajozzuk meg a láncot, próbáljuk végig a váltót, hiszen komoly emelkedőkre is fel kell majd tekerni. Vigyünk magunkkal pót gumibelsőt, foltozókészletet, minipumpát, a legfontosabb szerszámokat az apróbb javításokhoz, és az sem árt, ha a csapatból legalább egyvalaki ért ezekhez, és rendbe tudja tenni a defektes vagy elromlott bringát. 

A lámpát se felejtsük otthon, mert hiába tervezzük úgy, hogy csak világosban kerékpározunk, mindig adódhatnak olyan helyzetek, amikor már beesteledik, és mi még mindig a biciklin ülünk. Pótelem vagy – akkumulátoros lámpa esetén – töltő legyen nálunk. Érdemes esőkabátot is betenni, a naptej pedig elengedhetetlen. 

A járművünk mellett készítsük fel magunkat is: böngésszük végig az útvonalat, készítsünk tervet, egy nap mennyit szeretnék haladni, milyen látnivalókra vagyunk kíváncsiak, és hol fogunk aludni esténként. 

A szállásról is gondoskodni kell

Aki biztosra akar menni, előre foglaljon szállást. Ennek az a hátránya, hogy a terv szerinti kilométert kell letekernünk aznap. Akkor is, ha egy kitérő vagy hosszabbra sikerült strandolás miatt késésben vagyunk, vagy egyszerűen nincs kedvünk annyit tekerni azon a napon. 

A kalandvágyóbbak úgy is nekivághatnak, hogy nem foglalnak előre szállást, inkább spontán keresnek majd valamit. Így viszont számolni kell azzal, hogy nem mindig könnyű üres szobát vagy apartmant találni, főleg a nyaralási csúcsszezonban. Ráadásul sokan nem adnak ki szállást egy éjszakára. A sátrazás jó buli, de azzal jár, hogy sok plusz holmit kell cipelni a kerékpáron. Viszont megvan az az előnye, hogy a kempingekben általában van sátorhely. 

A legtöbb helyen jól ki van táblázva az útvonal

Enni- és innivalóból nem kell tonnányi mennyiséget magunkkal cipelnünk. Útközben fontos az energiapótlás, de a biciklizés közben egy-egy müzliszelet, csoki, banán, gyümölcs a legjobb, teli gyomorral nem jó tekerni, ezért hagyjuk inkább estére a kiadósabb fogásokat. Mivel az útvonal rengeteget települést érint, biztos nem okoz majd gondot, hogy megálljunk harapni valamit, bolt is akad bőven. Persze víz mindig legyen nálunk, de nem kell túlzásokba esni, a települések között néhány kilométer van, ha kifogynánk az innivalóból. 

Nem csak bickliút

A balatoni bicikliút – nevével ellentétben – csak nagyjából a táv felén önálló bicikliút, máshol kis forgalmú közutakon, kerékpársávon, városi utcákon gyalogosok között halad a nyomvonal. Főleg az északi parton találunk bringautat, délen inkább a települések útjain kell haladni. De ahol van kiépített bringaút, ott is sokszor a fák gyökerei miatt töredezett vagy más okból rossz minőségű az aszfalt, erre nagyon oda kell figyelni, nehogy baleset legyen a bringázás vége. 

Néha dombok tetején, néha közvetlenül a víz mellett tekerünk

A Balatoni körút többnyire jól ki van táblázva, felirat és bringás ábra mutatja az útvonalat, valamint azt is kiírják, hány kilométerre van a következő település, illetve egy távolabbi, nagyobb város. A táblák egy része sajnos ma már hiányzik, vagy nehezen észrevehető, így sokszor fejtörés lehet egy-egy elágazásnál, hogy merre is menjünk. Az is előfordul néhol, hogy benézünk egy-egy trükkös kanyart, és rossz irányba tekerünk tovább. Szerencsére több ilyen ponton önkéntesek házilagos jelzésekkel, felfestéssel segítenek a bringásoknak, hogy megtalálják a helyes irányt. Mindenképpen érdemes a telefonra feltenni a balatoni kerékpárutak digitális térképét, így ha elbizonytalanodunk, esetleg eltévedünk, könnyedén visszatalálhatunk körútra. 

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történtünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.06.23
A vasárnapi első futamon ismét rajt-cél győzelmet aratott, a második viadalon pedig harmadik lett a....
2024.06.23
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Ez már a harmadik a héten. ..
2024.06.23
Nem tudja vagy nem akarja használni a légkondicionálót? Íme néhány hasznos tipp és trükk az autó....
2024.06.23
A címvédő, háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland pilótája nyerte a Forma-1-es....
2024.06.23
A világ legkékvérűbb járműflottáját csak minősített cég ápolhatja. ..
2024.06.23
A Toyota célja a dedikáltan akkumulátoros elektromos bZ4X modellel, hogy új mércét állítson fel a....
2024.06.23
Hajnalban az M7-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, Kőszárhegy térségében a fehér Mercedes....
2024.06.23
A SURFACING, amely a fenntartható energia, a víz és a fény találkozásában rejlő harmónia, valamint....
2024.06.23
Visszatért a Nissan a családi autók piacára: a Townstar személyszállító változata kiváló mobilitási....
2024.06.23
Az autózás világában meglepő partnerséget kötött a Peugeot és a Lego. Egy különleges verseny....