Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai – Ezért ne hagyd a gyereket az autóban nyáron | Autoszektor

Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai – Ezért ne hagyd a gyereket az autóban nyáron

2020.07.12.

A kánikulában percek alatt életveszélyes forróság alakulhat ki az autó belsejében, ezért sose hagyd a gyereket vagy a háziállatot a kocsiban. 

Néhány hete berobbant az igazi nyár, országszerte 30 fok fölötti csúcshőmérséklet mértek az elmúlt napokban is. A kánikula nagyon megviseli az emberi szervezetet, ilyenkor fáradékonyabbak vagyunk, nehezebben tudunk koncentrálni, rosszabbul alszunk, és az idősek, illetve a krónikus betegségben szenvedőknek komoly egészségügyi problémákat is okozhat a hőség. 

Percek alatt pokoli forróság lehet a kocsiban

Ha a nyári forróságban autózunk, nagyon oda kell figyelni arra, hogy tűző napon hagyott autóban percek alatt felforrósodhat a levegő. A belső hőmérséklet sokkal magasabbra szökhet, mint a kinti, ami könnyen életveszélyes lehet. Sajnos minden évben több olyan eset történik Magyarországon, amikor gyerekeket hagynak a forró kocsiban. A figyelmetlenségnek pedig akár végzetes tragédia is lehet a következménye, mert nagyon hamar pokoli meleg alakulhat ki az utastérben. 

Percek alatt felforrósodhat a levegő a kocsiban, ami életveszélyes lehet

Forró, napsütéses időszakban az autó úgy működik, mint egy kis üvegház. A napsugarak felmelegítik a jármű belsejét, az ablakok miatt azonban a hő nem tud távozni, mert az üvegek visszaverik. Emiatt az autó utasterében nagyon rövid idő alatt magasra szökhet a hőmérséklet még akkor is, ha odakint nincs túl nagy forróság. Az autó felmelegedése ellen még a kicsit lehúzott ablakok sem jelentenek megoldást.

Az Országos Mentőszolgálat közzétett egy szemléletes táblázatot, amely azt mutatja, hogy bizonyos külső hőmérséklet mellett hogyan forrósodik fel az autó belseje. 

Látható, hogy már 26 fokos külső hőmérsékletnél is 40 fok fölé kúszhat a járműben a hőmérő higanyszála, ami életveszélyes. 34 foknál alig 10 perc elteltével kritikus lehet odabent a forróság, 36 fokos külső hőmérsékletnél pedig már 5 perc elég ahhoz, hogy veszélyesen felforrósodjon a levegő az autóban. 

A gyerekek vannak a legnagyobb veszélyben

Az extrém magas hőmérséklet következménye a hőguta, ami 40 Celsius-fok fölötti testhőmérsékletnél alakul ki. A bőr kipirul és forróvá válik, az érintettnek fáj a feje, szédül, bágyadttá válik. Később ez a folyamatos súlyosabbá válik, koncentrációzavar és hányinger, hányás jelentkezhet, majd a test már nem képes ellensúlyozni a forróságot, és a keringés összeomlik, az érintett elájul. Beavatkozás nélkül a hőguta halálos kimenetelű.

A gyerekeket soha ne hagyjuk nyáron az autóban, akkor sem, ha csak egy percre ugrunk be valahová

Különösen nagy veszélyben vannak a kisgyerekek, mert a szervezetük hőháztartása még nem annyira fejlett. Náluk háromszor-ötször olyan gyorsan bekövetkezhet a kritikus állapot. 

  • Még véletlenül se hagyd a gyereket az autóban! Akkor sem, ha csak pár perce beugrasz a boltba, vagy feladsz valamit a postán. Ilyenkor az sem lehet magyarázat, hogy a gyerek alszik, és nem akarod felébreszteni. Nincs kifogás és kivétel: gyereket sosem hagyunk az autóban!
  • Az állatokra, házi kedvencekre ugyanez a szabály vonatkozik: sose hagyd őket nyáron az autóban!
  • Ha kánikulában megálltok az autóval, kerüljétek a nyílt, napsütéses helyeket, lehetőség szerint árnyékos helyen parkoljatok. 

Tűzveszélyes dolgok se maradjanak az autóban

A gyerekek és állatok mellett olyan dolgokat sem szabad nyáron az autóban hagyni, amelyek tűz- és robbanásveszélyesek lehetnek a magas hőmérséklet miatt. Ilyenek például a hajtógázas spray-k, a festékek. De a koronavírus-járvány miatt használt alkoholos kézfertőtlenítőt se hagyjuk az autóban. Ha ugyanis a folyadék párologni kezd, könnyedén begyulladhat a gőz. Ehhez elég lehet egy olyan szikra is, ami akkor keletkezik, amikor beszállunk az autóba, és a ruha az autó üléshuzatához dörzsölődik, de egy rejtett elektromos zárlat is beindíthatja a gyulladást. 

A katasztrófavédelem készített egy kisfilmet arról, miért veszélyes az autóban hagyni a kézfertőtlenítőt:

Néhány napja szinte teljesen kiégett egy autó a fővárosi XI. kerületben, mert a kocsiban hagyott kézfertőtlenítő felhevült, kigyulladt, és lángra lobbantotta a járművet. Ezért sose hagyjuk a tűző napon álló kocsiban az alkoholos kézfertőtlenítőt. És nem csak a tűzveszély miatt érdemes erre figyelni: ha nem is gyullad meg a folyadék, miután elpárolgott belőle az alkohol egy része, már nem nyújt megfelelő védelmet a kórokozók ellen. 

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.08.15
Jiri Novák Csehországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.08.15
Először látható grafikákon a Nissan Magnite utastere, ami ugyan egy Indiának szánt modell, de....
2020.08.15
A frissen kiszivárgott iparági hírek szerint egy évvel korábban, már 2022-re elkészülhet a....
2020.08.15
Lewis Hamilton nyerte a Forma-1-es Spanyol Nagydíj harmadik szabadedzését szombaton Barcelonában. ..
2020.08.15
Az ország északnyugati sarkában épülő négysávos autóút Dömper és a Subterra-Raab által épített....
2020.08.15
Júniusban kezdett magára találni a francia autópiac. Míg a tavaly júniusi autópiac 8,9 százalékos....
2020.08.15
Leállították a szombati Miskolc-ralit, az országos bajnokság második fordulóját, mivel a második....
2020.08.15
Az Egyesült Államokban társadalmi, történelmi és persze praktikus okokból mindmáig az egyik....
2020.08.15
Egy 81 éves ukrán férfi feküdt az A 25-ös osztrák autópálya két oldalát elválasztó füves sávján....
2020.08.15
„Ne ingereljétek a franciákat és óvakodjatok a görögöktől! Ők a leghajlamosabbak arra, hogy a volán....