Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai – A legjobb közlekedési appok | Autoszektor

Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai – A legjobb közlekedési appok

2019.11.17.

Az okostelefonos alkalmazásoknak köszönhetően ma már jóval egyszerűbb és kényelmesebb az utazás, ezekből az appokból ajánlunk most hetet.

Rengeteg olyan alkalmazást lehet telepíteni az okostelefonokra, ami sokat segít az utazóknak, mindegy, hogy autóval, tömegközlekedéssel vagy más járművel indulnak útnak. Íme néhány hasznos applikáció.

Google Térképek

A technológiai óriáscég térképalkalmazása szinte minden androidos felhasználó telefonján ott van, és nagyon sok helyzetben sokat segít. Az alapvető navigáció mellett a térkép egyes részeit le lehet tölteni, így internetkapcsolat nélkül is használhatjuk. Hasznos extra az utcakép, így virtuálisan előre körülnézhetünk a környéken, vagy szemügyre vehetünk egy problémásabb kereszteződést. Rajta vannak a boltok, szórakozóhelyek, cégek is felhasználói értékelésekkel, így elég a hely nevére rákeresni, nem kell a pontos címet tudnunk. 

A Google Térképek nem csak navigációt kínál

Elmenthetjük a kedvenc helyeinket, utólag pedig azt is visszanézhetjük, merre jártunk korábban, bár ez a funkció kikapcsolható. A legtöbb esetben jól működik az útvonaltervezés, ne bízzunk vakon a navigációban, mert furcsa helyeken köthetünk ki, és akár veszélybe is kerülhetünk. Ez persze nem csak a Google Térképekre, hanem az összes navigációs appra igaz.

Waze

A közösségi funkciókkal felvértezett alkalmazás már egy ideje a Google tulajdonában van, de egyelőre a Google Térképektől függetlenül működik. A Waze legvonzóbb extrája a közösségi funkció, vagyis a felhasználók valós időben jelezhetik, ha dugóba kerültek, baleset történt valahol, vagy valamilyen veszély – félreállt autó, csúszós útfelület, időjárási jelenség – van az úton. Útvonaltervezésnél pedig figyelembe veszi a torlódásokat, lezárásokat, és ennek megfelelően ajánl gyorsabb útvonalat. Igazán szuper az is, hogy a navigációnál megadhatjuk, milyen autópálya-matricánk van, így oda nem visz, ahová nincs érvényes vignettánk. A traffipaxokat is jelzi az alkalmazás, de mi inkább arra biztatunk mindenkit, hogy enélkül is tartsa be a sebessséghatárokat. 

Rutin

A rendőrségi alkalmazás friss útinfókat mutat a közlekedőknek. Csak hivatalos szervektől származó figyelmeztetések vannak benne, felhasználói jelzéseket nem tartalmaz. Megjelennek a baleseti értesítések, a Budapesti Közlekedési Központ és a Magyar Közút forgalomkorlátozási információi. Be lehet állítani, hogy mely megyékből vagy autópályákról érkezzen push üzenet a telefonra. Van benne navigáció is, ami útvonaltervezéskor elkerüli az útlezárásokat.

A mobilt mindig autós tartóban használjuk

BKK Futár

Ha közösségi közlekedést használsz a fővárosban, ez az alkalmazás mindig jól jön. Valós időben mutatja meg a térképen, hol vannak a forgalomban lévő buszok, villamosok és trolibuszok Budapesten. Látható hogy mikor indul vagy érkezik egy járat, megmutatja a közelben lévő megállókat, és természetesen utazást is lehet vele tervezni. További extra, hogy  benne vannak a közösségi kerékpáros rendszer, a MOL Bubi állomásai is.

A tömegközlekedéshez is vannak hasznos appok

MÁV

Ha vonattal utazol, a MÁV-Start alkalmazása az egyik legkényelmesebb megoldás. Megtervezheted vele az utazásodat, és az applikáción belül bankkártyával meg is veheted a vonatjegyedet, amit elég a telefon kijelzőjén megmutatni a kalauznak. Az alkalmazás a vonatok aktuális helyzetét is megmutatja, így láthatod, ha késik vagy menetrend szerint közlekedik a járat.

Oszkár telekocsi

Sok autóban csak egyedül utazik a sofőr, vagy vannak még szabad helyek a kocsiban. Erre találták ki a telekocsizást. A rendszer segítségével az autósok felajánlhatják a szabad helyeiket olyan utasoknak, akik ugyanakkor és ugyanarra szeretnének utazni. A költségeket megosztják, így mindenki jól jár, ráadásul közösségi élménnyel is gazdagodhatsz.

E-kárbejelentő

Remélhetőleg sosem lesz szükség rá, de ahogy a babona szerint a magunkkal vitt esernyő is elűzi az esőt, hátha a Magyar Biztosítók Szövetségének appja is segít a balesetmentes közlekedésben. Ha mégis baleset történik, akkor a hagyományos papíralapú bejelentéssel szemben az egészet el lehet intézni telefonon. A GPS-szel sokkal pontosabban megadható a baleset helyszíne, fotókat lehet csatolni, és a helyszínrajz is könnyebben elkészíthető. Végül a kárbejelentést azonnal el lehet küldeni a biztosítónak.

A fenti alkalmazások közül többet autósoknak fejlesztettek. A mobiltelefont mindig autós tartóban használd, mert a kézben tartott telefon nemcsak szabálytalan, de balesetveszélyes is.

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történtünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.07.14
A baleset miatt lezárták az érintett útszakaszt - jelentette a Katasztrófavédelem 15 óra után 1....
2020.07.14
Az év első öt hónapjának mérlege alapján a Toyota-csoport és a Toyota márka egyaránt vezeti az....
2020.07.14
A Magyar Kerékpáros Szövetség vizsgálatot indít az I. Grand Gella Giro Kupán vasárnap történt....
2020.07.14
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem partnerei, a Knorr-Bremse, a Magyar Közút, az....
2020.07.14
Egy év felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki végzésben a Kiskőrösi Járási Bíróság a hatéves....
2020.07.14
A magyar kamionsofőrök az idei évben sem maradnak megmérettetés nélkül. Az ,,5 tengelyen-biztos....
2020.07.14
Halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset történt július 13-án 20 óra 45 perc körül Hodász....
2020.07.14
Fantasztikus versenyzéssel egy első és egy hatodik helyet szerzett Vogel Adri és Notheisz Ivett a....
2020.07.14
A Suzuki bemutatja a világ első*, saját vezeték nélküli fojtószelep- és fokozatváltó (drive-by-wire....
2020.07.14
Vége a várakozásnak, az FCA csoport megkezdi első tisztán elektromos hajtásrendszerű autója....