Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai – Téli közlekedési praktikák | Autoszektor

Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai – Téli közlekedési praktikák

2019.12.08.

A tél minden közlekedőnek nehezebb időszak. Néhány tippel segítünk az autósoknak és a bringásoknak, és még a gyalogosoknak is mutatunk egy trükköt.

Az ország több részén már leesett idén az első, hó, és a mostani tél során még biztosan lesz részünk havazásban, ónos esőben, jégben, fagyban. Ezért most a téli közlekedéshez kapcsolódó teendőket és apró trükköket mutatjuk be, amelyekkel nem csak kényelmesebb, hanem biztonságosabb is lesz az utunk. 

Tűnj el pára!

A téli autózás során mindennapos kihívás, hogy amikor beülünk a kocsiba, nagyon gyorsan bepárásodik az ablak, és semmi sem lehet látni. Így védekezhetsz a pára ellen:

  • Állítsd maximális fokozatra kell ventilátort, és irányítsd a szélvédőre a levegőt. Reggeli elindulás előtt a fűtés legyen a leghidegebb állásban, mert különben csak a motor melegedését hátráltatjuk, és amíg az nem történik meg, úgysem jön meleg levegő.

Télen az a párával is meg kell küzdeni

  • Bekapcsolhatjuk a klímát is, hiszen az csökkenti a levegő páratartalmát. Csak arra figyeljünk, hogy ne belső keringetésre állítsuk.
  • A párásodás ellen nagyon hatékony módszer, ha egy  zokniba vagy fedél nélküli dobozba macskaalmot teszünk. Ez magába szívja a levegő nedvességtartalmát, és nem mi fogunk szívni reggel, mert nem látunk ki az ablakon. Aki nem akar macskaalmot tartani a kocsijában, vásárolhat párgyűjtő szivacsot helyette. 
  • Az internetes tesztek szerint egy meglepő dologgal is megakadályozható a párásodás: borotvahabbal. Egyszerűen be kell kenni vele az ablakot, majd letörölni. Sokaknál bevált, egyetlen hátránya, hogy időnként meg kell ismételni műveletet. 

Bringázás a hóban

A tél önmagában egyáltalán nem jelent problémát a biciklizésben, tudni kell, hogy vágjunk neki a hidegben. Hóban és jégen elég viszont elég veszélyes a kerékpározás, ezért az ilyen napokon csak nagyon óvatosan haladj, ha nyeregbe pattansz.

Hóban nehéz kormányozni a biciklit, ezért kerüljük a hirtelen mozdulatokat, mert kifarolhat a bringa hátulja, és eleshetünk. Gyorsítani sem egyszerű, mert ha már teljesen behavazódtak a gumik, kipörögnek. Ezért ne lépjünk erősen a pedálra, inkább fokozatosan gyorsítsunk. Ha találunk az utunkon egy hómentes területet, hajtsunk arra, hogy kissé megtisztuljanak az abroncsok.

Télen könnyen kicsúszhat alólunk a bicikli a hóban

A fékezés a legnehezebb művelet biciklivel a hóban. Ha ugyanis behavazódik a fék, be sem tudjuk húzni. De az sem sokkal jobb, ha tudunk fékezni, mert a kerék egyből leblokkol, és kicsúszik alólunk a bringa. Ha nem tudunk megállni, menjünk bele a friss hóba, mert az lelassítja a kerékpárt. 

Járj úgy, mint a pingvinek!

Csúszós, jeges úton nemcsak járművel veszélyes közlekedni, hanem gyalog is. Főleg az idősebbek számára jelent ez nagy kockázatot, de a fiatalabbak is könnyen elcsúszhatnak, és komoly sérüléseket szenvedhetnek. 

Ezekkel a praktikákkal sokkal biztonságosabban sétálhatsz a csúszós úton:

  • Vegyél fel recés talpú túracipőt, amely jól tapad a csúszós felületen is.
  • Hogy még jobban tapadjon a cipőd, húzhatsz rá zoknit is, de ma már kapható cipőre rögzíthető szöges talp, amit könnyedén felcsatolhatunk.
  • Ha csúszós a járda, jobban jársz, ha a mellette lévő füvön, fövenyen sétálsz. Lehet, hogy havas lesz a cipőd, de ott kisebb az elcsúszás veszélye.

Lassan és óvatosan sétáljunk, erre a legjobb módszert a pingvinektől leshetjük el. Ha valaki, ők aztán biztosan tudják, hogyan kell biztonságosan a jégen járni! 

Járj úgy, mint a pingvinek, és nem esel el a csúszós úton

A megszokott gyaloglással az a gond, hogy súlypontunk a testünk közepére esik, a súlyunk pedig eloszlik a két lábunk között. Így viszont a lábunk nem merőleges a talajra, és nagyot eshetünk. 

Ahhoz, hogy biztonságosan járhassunk a jégen, sétáljunk kissé terpesztve, és kicsit előredőlve. A teljes súlyunkkal nehezedjünk az elöl lévő lábra. A talp teljes felülete érintkezzen a talajjal, és lassú, kis lépésekkel haladjunk. A kezünket ne tegyük zsebre, inkább használjuk egyensúlyozásra.

Télen a gyalogosok nem léphetnek le úgy az úttestre, mint nyáron, hiszen az autók nehezebben, hosszabb fékúttal tudnak megállni. Ezért a gyalogosoknak nagyobb körültekintéssel kell közlekedniük.

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történtünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.08.04
A várható jelentős mennyiségű csapadék miatt a Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri a közlekedőket....
2020.08.04
Hogyan határozhatjuk meg minél pontosabban az elektromos hatótávját, és mit tesznek a gyártók, hogy....
2020.08.04
Az S megy, az alapmodell pedig átveszi a helyét az AMG GT modellcsaládjában. Komolyabb....
2020.08.04
Anas Lakkis Libanonból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.08.04
Javul az üzleti hangulat és a kereslet fellendülésének jelei mutatkoznak már a német autóiparban a....
2020.08.04
Toto Wolff, a Mercedes Forma-1-es csapatának főnöke szerint az idei világbajnoki szezon egyáltalán....
2020.08.04
Az úton dolgozó munkatársak védelme érdekében a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kilenc új....
2020.08.04
Elloptak egy autóbuszt, amelyet később teljesen összetörve találtak - erősítette meg a Volánbusz....
2020.08.04
Tudtuk, hogy a koronavírus járvány nagy változásokat fog okozni az autóiparban, ami akár az európai....
2020.08.04
A Toyota Avalon megkapta mindazokat az érdemi frissítéseket, amelyekkel Európában is forgalmazott....