Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai – Tudod-e, mi van a benzinben? | Autoszektor
Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai – Tudod-e, mi van a benzinben?

2020.07.19.

Bonyolult folyamat során készítenek a Föld mélyéről kitermelt kőolajból benzint, ami ma már 10 százalékban nem is benzin. 

Elgurulunk a benzinkútra, megtankoljuk az autót, és már mehetünk is utunkra, amíg újra fogytán nem lesz a benzin – nagyjából ennyi kapcsolata van egy átlagos autósnak az üzemanyaggal. De azt tudod-e, hogyan készül a benzin és mi van benne?

Így lesz a kőolajból benzin

A benzint kőolajból állítják elő, a kőolaj pedig a Föld kérgében található. Egy-két millió év kell ahhoz, hogy az elhalt tengeri egysejtű élőlények, növények és állatok maradványai levegőtől elzárt helyen kőolajjá alakuljon. Azt tudjuk, hogy a kőolajból végesek a készletek a bolygón, vagyis nem megújuló erőforrás, de hogy pontosan mennyi van még belőle, azt nehéz megmondani. A mostani kitermelési adatokat nézve nagyjából 45-50 évre elegendő mennyiség rejtőzik még a felszín alatt.

A mélyből kitermelt olajat megtisztítják a szennyeződésektől, és mivel több ezer szerves vegyület keverékéről van szó, ezeket lepárlással választják szét a kőolaj-finomítókban. Így a benzin mellett egyebek mellett létrejön gázolaj és petróleum is. Ezeket közvetlenül vagy további átalakítások után használják fel nemcsak a közlekedésben, hanem például a vegyiparban.

A benzin végső összetételét keveréssel állítják elő, és különböző adalékanyagokat is hozzáadnak. Szigorú előírások határozzák meg, miből mennyi lehet a benzinben, például határérték alatti mennyiséget tartalmazhat ólomból, kénből, oxigénből, és figyelik a sűrűségét is. Az egyik fontos jellemző a benzin oktánszáma, ami az üzemanyag nyomástűrését mutatja. Innen származik 95-ös benzin neve is, bár néhány hónapja megtanultuk az új elnevezést: E10.

Több lett az alkohol a benzinben

2020. január 1-jétől Magyarországon és más uniós országokban is megváltozott a 95-ös benzin összetétele: a korábbi 5 százalék helyett már 10 százalék a bioetanol aránya. A változás jól látható volt a benzinkutatok is, a töltőfejen már az E10 felirat szerepel. 

A benzinkúton már az E10 elnevezéssel találkozunk

A bioetanol egy olyan alkohol, amelyet megújuló forrásból, mezőgazdasági terményekből állítanak elő, nálunk jellemzően kukoricából. Előnye, hogy a bioetanol elégetése 70 százalékkal kevesebb széndioxid kibocsátásával jár, mintha ugyanannyi benzint égetnénk el. 

A régi autók nem bírják az új benzint

Az új összetételű üzemanyag az autók nagy többségénél semmilyen problémát nem okoz, de az idősebb, 15-20 éves járművekkel lehetnek gondok, mert azok motorjait még nem a bioetanolt is tartalmazó benzinre tervezték. Komoly összegbe kerülhet a teljes üzemanyag-rendszer felújítása, főleg a korosodó járművek alacsony értékéhez viszonyítva. 

Jellemzően a 2005 előtt gyártott autók tulajdonosainak nagyon ajánlott utánanézni, nem teszi-e tönkre a kocsit az E10-es üzemanyag. Szerencsére elérhető az E10 Check nevű magyar nyelvű weboldal is, amely több mint 35 ezer autó adatait tartalmazza. A keresőből kiválaszthatjuk a saját modellünket, és azonnal kiderül, lehetnek-e gondjaink az újfajta benzinnel.

Kerti gépeknél is gondot okozhat

Ha olyan autónk van, amelyiknek nem megfelelő az E10-es benzin, megoldás lehet, ha nem 95-ös, hanem magasabb oktánszámú prémium benzint tankolunk. Ezekben ugyanis nem növekedett a bioetanol aránya, Ennek viszont a pénztárcánk látja majd kárát, hiszen a prémium benzinek akár literenként 40 forinttal is drágábbak, mint az E95-ös.

A benzines kerti gépek működését is befolyásolhatja a megemelt bioetanol-tartalom. Alapesetben az E10-es üzemanyaggal is elindulnak a fűnyírók, rotációs kapák és más gépek, de előfordulhat, hogy a porlasztó beállítására van szükség, az eszközök pedig nem lesznek annyira megbízhatóak. Az üzemanyagot ugyanis érdemes 30 napon belül elhasználni, ennél tovább nem szabad tárolni.

Az új benzint ne tároljuk sokáig, mert megromlik

A bioetanol megköti a levegőben található nedvességet, és ez a víz az üzemanyag aljára kerül, a benzin szétesik, megromlik, amin az összerázás sem segít. Ha romlott benzin van a gépben, annak könnyen szerviz lehet a vége. Ezért ha hosszabb ideig nem akarunk használni egy gépet, eresszük le a tartályból az üzemanyagot, és járassuk ki a motorból a benne lévő benzint. Így tegyük el huzamosabb időre vagy télire az eszközt, és akkor elkerülhetjük a kellemetlen meglepetéseket.

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.25
Merész jósolni, pláne az autók világában, de több cég is megteszi, lássuk, mi lett a kamionos....
2024.05.25
A szombati időmérő edzésen megszerezte az első rajthelyet, majd mindkét futamot megnyerte a címvédő....
2024.05.25
A BMW főnöke a Kínából érkező autókra kivetett büntetővámokra figyelmeztet.   ..
2024.05.25
A BMW Motorrad a Comói-tónál található Villa d'Este festői háttere előtt bemutatja legújabb....
2024.05.25
Lássuk, miben törtek most az élre szomszédaink.   ..
2024.05.25
A Bridgestone Tatabánya csatlakozott a Hungarian Business Leaders Forum által működtetett EU....
2024.05.25
Élményautózás és más programok várták a Ments Életet Közhasznú Alapítvány által támogatott....
2024.05.25
Geopolitikai feszültségek, lassuló kereslet és szabályozási bizonytalanságok nehezítik a közlekedés....
2024.05.25
A kontinens legnevesebb egyetemeit megelőzve ismét az első helyen végzett a győri Széchenyi István....
2024.05.25
A görög autópiacon októberben a Suzuki Vitara volt a legkeresettebb autó, az esztergomi szabadidő-....