Tóbiás és Balambér locsolkodni indul | Autoszektor
húsvét

Tóbiás és Balambér locsolkodni indul

2015.04.05.

Mit tegyünk vagy mit ne tegyünk húsvét hétfőn?

Tóbiás és Balambér a két kutyakölyök, a gyerekek meséken keresztül való szórakoztatása, és tanítása mellett, minden héten hoz egy jó tanácsot, amit a tudatos közlekedésre is odafigyelő szülők hasznosíthatnak a mindennapokban.

A mai elfogyasztott hagyományos húsvéti sonka után már többen várják a húsvét hétfő reggelét, amikor is locsolkodni indulnak a hagyománytisztelő emberek. Ekkor többnyire a locsolkodásért cserébe, csokitojás, pénz vagy ami a leggyakoribb, egy jó házi pálinka a jutalom. Ám sajnos nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a baleseti statisztikák egyértelművé teszik számunkra, hogy a balesetek leggyakoribb oka még mindig az ittas vezetés és nem a gyorshajtás.

Magyarországon a jelenleg hatályos szabályok szerint tilos bármilyen mennyiségű véralkohol szinttel a kormány mögé ülni. A zéró tolerancia jegyében az évek alatt rengeteg jogosítvány ugrott már, hiszen húsvét hétfőn razziákkal készülnek a rend éber őrei az ittas vezetőkre. Kétség sem fér hozzá, hogy az alkohol, mint tudatmódosító szer oly mértékben borítja fel az agyunk különböző funkcióit, aminek köszönhetően nem csak a mozgáskoordinációnk, de az egész tudatállapotunk egy általunk is nehezen kontrollálható állapotba kerül, függ ez természetesen az elfogyasztott felesek számától.

Mindenkit óva intünk az ittas vezetéstől, hiszen ha ilyen módosult tudatállapotban ülünk kormányhoz, akkor amellett, hogy a jogsinkat kockáztatnánk, más olyan embereket is veszélybe sodrunk, akiknek bizony semmilyen vaj nincs a füle mögött. Olyan emberek életét is kockáztatjuk, akik egész eddigi életüket úgy élték le, hogy soha egy csepp alkoholt nem ittak vezetés előtt/közben, és mégis balesetet szenvednek egy másik felelőtlen embertársuk miatt. De nézzük milyen hatása is van az alkoholnak ránk bizonyos véralkoholszintek mellett:

Az alkohol rövid távú hatása a szervezetben arányos a véráramban levő alkohol mennyiségével. Ennek a mennyiségnek a kimutatására szolgál a véralkoholszint vizsgálata, amely azt mutatja meg, hogy egységnyi vértérfogatban milyen mennyiségben található meg az alkohol. Ezt ezrelékpontban szokás megadni. Egy ezrelékpont azt jelenti, hogy 1 liter vérben 1 cm³ tiszta alkohol található. A különböző mennyiségek által előidézett hatások között nem húzhatók éles határok, főleg, hogy a szervezet működésétől is függ, hogy pontosan hogyan reagál, de általánosan a következő kategóriákat szokás megkülönböztetni:

Normál tudatállapot: Kb 0,5 ezrelék alatt az alkoholfogyasztásnak semmilyen látható következményét nem tapasztalhatjuk, a tudatállapot ilyen mennyiség esetén még teljesen normális.

Eufórikus állapot: kb 0,3-1,2 ezrelékpont között fellépő állapot, amely során az illető kissé felszabadulttá, derűssé válik, illetve a megszokottnál többet beszél. A precíziós mozgások ügyetlenné válnak, de komolyabb egyensúlyzavarok nem lépnek fel.

Izgatottság: kb 0,9-2,5 ezrelékig alakul ki, a hangulat itt már nem egyértelműen derűs, sokkal inkább ingadozó. A delikvens adott esetben olyan dolgokat cselekszik, amit józan állapotban nem követne el. Megfigyelhetően lassulnak a reflexek, és romlik az érzékelés, valamint a felfogás. Észrevehetően bizonytalanná válik az egyensúlyérzet, súlyosabb esetben akár emlékezete is kihagyhat.

Zavarodottság: kb 1,8-3,0 ezrelék közötti állapot, melynek során a mozgáskoordináció már elég bizonytalan, és a térbeli tájékozódás képessége is romlik. A tudatos összemosódik a tudatalattival, cselekvésének szándékai nem egyértelműek. Rosszullét jelentkezhet: fejfájás, hányinger vagy hányás. Levertség, rossz artikuláció szintén jellemző, valamint a különböző külső ingerekre (főként fájdalomra) történő intenzívebb reakció.

Aluszékonyság: kb 2,5-4,0 közötti ezrelékpontok esetén fellépő állapot. Lomha mozdulatok, koordinálatlan mozgás jellemző, a reakcióidő nagyon elhúzódhat bármiféle külső ingert illetően. Fokozott rosszullét, hányás, vizelettartási nehézségek jelentkezhetnek. Súlyosabb esetben a személy képes akár a leglehetetlenebb testhelyzetekben is elaludni.

Kómás állapot: kb 3,5-5,0-ig. Teljes eszméletvesztés, kórosan alacsony testhőmérséklet. Légzés és keringés koordinálatlanná válik, rosszabb esetben a légzés leállhat, ami fulladásos halált okoz.

Halál: a durván 5 ezrelékpont feletti véralkoholszint súlyos alkoholmérgezést okoz, túlélni gyakorlatilag lehetetlen.

Az alkohol jelenléte a vérben viszonylag könnyen kimutatható, ha a vérben ott van, akkor körülbelül azonos arányban megjelenik a vizeletben is. Laboratóriumi eszközök segítségével egy adott vérminta alkoholtartalmát igen pontosan meg lehet határozni, a legegyszerűbb módszer azonban a vizsgált személy által kilélegzett levegő alkoholtartalmának mérése. A hagyományos szondák egy egyszerű kémiai reakción alapulnak, melynek során az etanol koncentrációjától függően különböző intenzitású színreakció figyelhető meg. Minél erőteljesebb a színváltozás, annál magasabb a véralkoholszint. A rendőrség által használt digitális szondák az infravörös spektroszkópiát veszik alapul. A kilehelt levegő alkoholtartalma nagyjából megegyezik a véralkoholszinttel, így ezen módszer segítségével is viszonylag pontosan lehet mérni. Ennek tudatában pedig ügyeljünk arra, hogy NE fogyasszunk alkoholt vezetés előtt és közben, nehogy olyan bosszúságokat éljünk át, amiket nem szeretnénk.

Hála a rendőrség átfogó munkájának, az évek során egyre kevesebb halálos baleset történik a magyar utakon és egyre kevesebb ittas vezetővel találkoznak, akik balesetet okoznak. Ennek ellenére mindig legyünk tudatában annak, hogy egy autó vezetése sok felelősséggel jár, tehát a volán mögé mindig tiszta és friss tudatállapotban üljünk! De ne feledjétek, csak óvatosan!!

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.11.27
Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) hétfő 0 órától 24 órás munkabeszüntetést tart, ami érinti a MÁV-....
2022.11.27
A szabadtéri parkolók és nem lakás célú épületek fotovoltaikus paneljeinek telepítésére vonatkozó....
2022.11.27
A zuglói rendőrök néhány nap alatt azonosították és gyanúsítottként kihallgatták a HÉV előtt....
2022.11.27
Már javában készülődik az idei versenyévadra a győri Széchenyi István Egyetem égisze alatt....
2022.11.27
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Mit hoz az idei tél? ..
2022.11.27
A Mazda Motor Corporation közzé tette a vállalat középtávú gazdálkodási tervének frissítését és a....
2022.11.27
A Volkswagen Konszern nemzetközi szakmunkástanuló versenyének idei díjazottja az Audi Hungaria....
2022.11.27
Megrázó fotókat tett közzé az MTI a ma reggeli halálos balesetről.  ..
2022.11.27
A megfelelő látás elengedhetetlen, hogy balesetmentesen és szabályosan tudjunk közlekedni, ezért....
2022.11.27
Az ünnepi, illetve síszezon közeledtével egyre többen kelnek útra a környező vagy akár távolabbi....