Tóbiás és Balambér – Tavaszváró mese | Autoszektor

közlekedésbiztonság

Tóbiás és Balambér – Tavaszváró mese

2017.02.12.

Február a tél utolsó hónapja, amikor már egyre csak várjuk a tavaszt és a jó időt. A tavaszváráshoz pedig számos népi jóslat kapcsolódik. Esténként Tóbiás és Balambér kíváncsian hallgatja Édesanya meséjét a februári népi hiedelmekről.

Balambér már nagyon várja a tavaszi jó időt

A tavasz érkezéséhez több népi jóslat tartozik. Az első megfigyelés gyertyaszentelő napjához, azaz február 2. napjához kapcsolódik. Bizonyára ti is ismeritek azt a hiedelmet, amelyik a medvéről szól. Eszerint a téli álmából felébredő mackó előbújik a barlangjából, hogy megnézze, milyen az idő. Ha enyhe és napos, akkor meglátja az árnyékát, amitől megijed, ezért visszabújik odujába és tovább alszik, mert tudja, hogy nincs még vége a télnek. Ha viszont hideg idő fogadja a medvét, akkor kinn marad, mert úgy érzi, rövidesen jön az enyhülés és a tavasz.

Ha a medve meglátja az árnyékát, hosszú tél lesz

A február 2-ai időjáráshoz kapcsolódik egy másik népi megfigyelés is: „Gyertyaszentelőn ha esik a hó és fú a szél, nem marad soká a tél”. Egy másik mondás szerint ameddig besüt a nap a pitvarajtón addig várható még havazás. Ha pedig Gyertyaszentelőkor énekel a pacsirta, akkor utána sokáig hallgatni fog.

Amint azt jól látjátok, mindegyik mondásban van egy közös: ha február elején szokatlanul enyhe az idő, akkor visszatér még a tél. A népi megfigyelések nemcsak érdekesek, de sok esetben be is igazolódnak a jóslatok.

Február 6. napján van Dorottya napja. A második népi hiedelem ehhez a naphoz kapcsolódik. „Ha Dorottya szorítja, Julianna tágítja” – tartja a mondás. Vagyis ha Dorottya napján fagy van, akkor Julianna napján, azaz február 16-án olvadni fog. Hasonló az előző jóslathoz, ellenben ez ritkábban válik be.

Bálint napon, azaz február 14-én a „veréblakodalom” és a verebek hangos csivitelése a jobb idő hírnöke.

A pacsirta éneke a tavasz hírnöke

Február 16-án, ha „Julianna kitette a dunnáját, és az kiszakadt”. Julianna napja a Dorottya napi jóslat ellentétjét üzeni: ha Dorottya locsog, Julianna kopog.

Február 19-én, azaz Zsuzsanna napján a mondás szerint „Zsuzsánna elpisili a havat”. Ez az a nap, amikor a pacsirták is dalra fakadnak, ami a tél végét sejtetik.

Jégtörő Mátyás, „ha nem talál jeget, majd csinál eleget”. A pásztorok szerint, ha február 24-én éjszaka fagy, még 40 napig hideg lesz. Ez a nap egyben Üszögös Szent Péter napja is: „Péter üti az üszögöt, jön a melegebb idő”.

Jégtörő Mátyás napján jobb, ha nem fagy

Azt is mondják, hogy amilyen idő van ezen a napon, olyan lesz József (március 19.) napkor is. Ez a népi megfigyelés is hasonlít a Gyertyaszentelői jóslathoz, mert a tél szakaszosságára utal, vagyis ha februárban szokatlanul meleg van, akkor a tavasz sokáig várat magára.

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történtünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.11.27
A rendszerváltás előtt legfeljebb a balatoni szállodák előtt parkoló autókban láthattunk Grundig....
2022.11.27
Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) hétfő 0 órától 24 órás munkabeszüntetést tart, ami érinti a MÁV-....
2022.11.27
A szabadtéri parkolók és nem lakás célú épületek fotovoltaikus paneljeinek telepítésére vonatkozó....
2022.11.27
A zuglói rendőrök néhány nap alatt azonosították és gyanúsítottként kihallgatták a HÉV előtt....
2022.11.27
Már javában készülődik az idei versenyévadra a győri Széchenyi István Egyetem égisze alatt....
2022.11.27
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Mit hoz az idei tél? ..
2022.11.27
A Mazda Motor Corporation közzé tette a vállalat középtávú gazdálkodási tervének frissítését és a....
2022.11.27
A Volkswagen Konszern nemzetközi szakmunkástanuló versenyének idei díjazottja az Audi Hungaria....
2022.11.27
Megrázó fotókat tett közzé az MTI a ma reggeli halálos balesetről.  ..
2022.11.27
A megfelelő látás elengedhetetlen, hogy balesetmentesen és szabályosan tudjunk közlekedni, ezért....