Ford Ranger

Továbbra is szárnyal a Ford a haszongépjárművek piacán

2018.09.10.

Az Aquaworld Resort Hotelben került megrendezésre a Ford haszongépjármű roadshow-ja. A márka hazai teljesítménye mellett műszaki és szerviz témájú előadások is elhangzottak, valamint tesztvezetésre is hivatalosak voltunk.

A Ford immáron a 4. pénzügyi évben elsőszámú gyártó a kishaszongépjárművek terén országszerte. Piaci részesedését a járművek számának növekedése mellett tudta fokozni. A kishaszonjárművek kategóriájában (3,5 t alatt) több mint 15%-os, míg a nagyhaszongépjárművek szegmensében (3,5 t felett) 4%-os részaránnyal büszkélkedhet.

Az 1 tonnások között minden harmadik, 2 tonnáig pedig minden negyedik jármű Ford a haszongépjármű-piacon 2018 júliusának végéig, 10 márkát nézve. A Ranger kategóriájában kiemelkedően teljesít, a 38%-kal toronymagasan első a Navara-L200-Hilux, stb. versenyben. A dupla kabinos, kapcsolható összkerékhajtású csodát több órás tesztvezetés keretén belül próbáltuk.

A szigorodó emissziós előírások következtében fokozott figyelem övezi a haszongépjármű-piac kipufogógáz utánkezelő rendszereit, nevezetesen a közvetlen befecskendezésű Diesel-motorok részecskeszűrőjét (DPF) és a nitrogén-oxid adalékanyagát (AdBlue).

A fuvarozók a legváltozatosabb körülményeket képesek megteremteni a belsőégésű motorok számára azzal, hogy akár gyökeresen eltérő módon és célokra használják az adott teherszállító járművet. A gyakori indítás-leállítás, a rövid távolságok, a túlkímélt vagy túlhajtott állapot egytől-egyig hatással van a DPF telítődésére, amelyet regenerációval (kiégetéssel) lehet újra üzemszerű állapotba hozni.

Egyes modellekhez már elérhető a vezető által indítható statikus regeneráció is, azonban hogyha heti fél órát országúti tempó és 1700+-os fordulatszám mellett meg tudunk tenni, máris sokat segítettünk autónknak azzal, hogy a regeneráció periódust kitolhattuk – mint megtudtuk, illetve a figyelmeztető jelzéseket figyelemmel követve nem kényszerülünk járművünk szervizbe való szállításával, amely állásidőt eredményez.

Az AdBlue adalékkal az NOx szintet csökkenthetjük a kipufogógázban. Fontos, hogy a modellenként eltérő, de kb. 18-20 literes tartályban mindig tartsunk elegendő karbamid oldatot, mert törvényi előírás szerint üres AdBlue tartállyal nem indítható a jármű! Az AdBlue-fogyasztás 2-10 liter között változhat ezer kilométerenként. A szintről tájékoztatást kaphatunk a műszerfalon.

Maga az AdBlue elég érzékeny, tárolására és felhasználására több szabály is vonatkozik (tárolási hőmérséklet, napfényre aló érzékenység, fagyási hőmérséklet). Egyik érdekessége, hogy az EU szerint nem káros anyag, de egy csepp belőle érme nagyságban 6 hetes átmeneti kopaszodást képes okozni fejünkön!

A márka fokozott népszerűsége és az újfajta emissziós követelmények nagy feladat elé állítják a szervizeket is. A gyakori regenerációk például olajhígulást eredményeznek, így több modellnél is a felére esett vissza a 2év/30 ezer km-es olajcsere-periódus. A kiszolgálás egyébként folyamatosan javul mind sebességben mind időben országszerte meglévő és épülő modern szervizekkel, ahol képesek olajminőséget ellenőrizni, cserélni (indokolt esetben az olajszűrőt bent lehet hagyni), de videón rögzített járműátvizsgálással és majd valós idejű kapcsolattal is találkozhatunk a jármű vezérlése-szerviz-felhasználó között. Az egységes alapárazás és a különböző szervizcsomagok révén a fiatal és az idős haszongépjárművet birtokló magánszemélyek vagy vállalkozások is megtalálják a számukra legmegfelelőbb ajánlatot.

Az előbb említett regeneráció-AdBlue témakörben jelent majd előrelépést a 2019-ben érkező, hibrid Transit Custom, amely városi és elővárosi használatban egyaránt hatékonyabb elődjeinél. például egy postás gyakori megindulását/megállását 50 km-es hatótávig képes lekövetni a plug-in hibrid rendszer. A 1.0 EcoBoost belsőégésű motor ezután kapcsol be, illetve nagyobb sebességnél áramot is termel. Azért előnyös egy plug-in hibrid konstrukció, mert viszonylag jó tisztán elektromos hatótávval bír a furgon általa, ugyanakkor nagyobb távolságokat is megtehetünk vele (akár 500 km). A tisztán elektromos kivitel akkumulátora drága lenne és rengeteg értékes litert rabolna a csomagtérből. Márpedig ez fontos szempont a fuvarozásban a millióféle felépítmény-motor-meghajtás-tengelytáv-utaskabin kombinációk mellett.

A Ford Ranger 3.2-es WildTrack kivitelét tettük próbára. A bitang motor 200 lóerő feletti teljesítményre és 485 Nm-es csúcsnyomatékra képes. A gondosan felextrázott, bőrös, navis és automata váltós példányba öt személy, a burkolt platóra rengeteg csomag fér, és ezen felül 3,5 tonnás vontatmányt húzhatunk. A terheletlen állapotban végzett menetpróbán kényelemről, stabil felépítményről és dinamikus motorról nyilatkozhattunk. A 80 cm-es gázlómélységet és a sáros terepen előnyös, gombbal kapcsolható összkerékhajtást nem teszteltük „Wild” körülmények között. Kellemes meglepetés! És jövőre érkezik biturbó dízellel a Raptor változat.

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.12.04
A Toyota prémiummárkájának első dedikált villanyautóját RZ-nek fogják hívni. ..
2021.12.04
Idén már hat kivilágított villamost és az ünnepi fogaskerekűt indította útjára december első napján....
2021.12.04
A Fiat Mirafiori gyárát elektromos járművek gyártóközpontjává kívánja átalakítani a Stellantis.....
2021.12.04
Lengyelországban jelentősen csökkent az új autók és kisteherautók eladása novemberben éves szinten....
2021.12.04
A GR86 értékesítését 2024-re le fogják állítani Európában, méghozzá szokatlan okból. ..
2021.12.04
A kispesti rendőrök még aznap rajtaütöttek a lopással gyanúsítható férfi telephelyén; a Jaguárt....
2021.12.04
A győztes gyártója elnyerte az Év Autógyártója címet is, amellyel a modellválaszték sokszínűségét,....
2021.12.04
Az Autotalks egy forradalminak tűnő jármű és más eszköz közti kommunikációs megoldást (V2X) kezdett....
2021.12.04
Árokba hajtott egy autó Fótnál, a balesetben a sofőr meghalt - közölte a Pest Megyei Rendőr-....
2021.12.04
A tervezettnél rövidebb, villanyfényes péntek esti szabadedzésén a címvédő és hétszeres világbajnok....