sportautó

A Toyota belépő sportautója lesz a vadonatúj GR86

2021.11.23.

Az új GR86 a Toyota harmadik globális GR modellje lesz, amely a GR Supra és a GR Yaris oldalán megalkotja a vérbeli sportautók kínálatának „hármas erejét”.

A vadonatúj GR86 a nagysikerű GT86 kupé örököseként megőrizte és továbbfejlesztette az arra jellemző kimagasló minőséget épp úgy, mint a klasszikus orrmotoros, hátsókerékhajtású felépítést, miközben az új 2,4 literes „boxer” motor az elődmodellénél jelentősen nagyobb teljesítményt és nyomatékot biztosít.

A sebességváltót úgy tervezték, hogy erőteljes, egyenletes gyorsulást biztosítson egészen a magas fordulatszám-tartományig, a miközben a fokozott merevség, a könnyebb felépítés és az alacsonyabb súlypont még jobb menetteljesítményt és reakciókészséget tesz lehetővé. A formaterv megtartja a Toyota sportautók örökségét, miközben átvesz a motorsportból származó aerodinamikai megoldásokat is.

Az új GR86 a Toyota harmadik globális GR modellje lesz, amely a GR Supra és a GR Yaris oldalán megalkotja a vérbeli sportautók kínálatának „hármas erejét”. Akárcsak testvérei, a GR86 is közvetlenül profitál abból, hogy a TOYOTA GAZOO Racing a legmagasabb szintű nemzetközi motorsport megmérettetéseken több bajnoki címet is nyert. Az új kupé jelenti majd a belépőt a Toyota GR kínálatába, amivel szélesebb rétegek számára teszi elérhetővé a sportos vezethetőség és a teljesítmény által nyújtott élményeket.

Az újdonság a GT86 evolúciós leszármazottja, amely a GR86-ba is továbbörökített orrmotoros, hátsókerékhajtású felépítésével a Toyota újbóli elköteleződését jelezte a sportautók fejlesztése terén. Az erőforrás szerepében továbbra is egy pörgős, négyhengeres „boxer” egység található, amely azonban nagyobb lökettérfogattal rendelkezik a jelentősen megnövelt teljesítmény és nyomaték érdekében.

A motor és a sebességváltó műszaki megoldásai biztosítják az extra erő egyenletes leadását, és a kiváló gyorsulást a teljes fordulatszám-tartományban. Az alapok fejlesztésénél a tömeg csökkentésére és a súlypont alacsonyabbra helyezésére fektették a hangsúlyt a még élesebb irányíthatóság és reakciókészség érdekében. Szélesebb körben használtak alumíniumot és egyéb könnyű, de erős anyagokat, illetve a stratégiai pontokon megerősítették a vázat, ezzel elérve a minden tekinteteben nagyobb merevséget.

A felfüggesztés beállításait is módosították a kezelhetőség optimalizálása érdekében, míg a tervezők a motorsportban dolgozó kollégáiktól kaptak segítséget a karosszéria aerodinamikai jellemzőinek kidolgozásához. Az először 2021 áprilisában leleplezett GR86 európai bevezetése 2022 tavaszán lesz. Az európai premiert pedig 2021. december 2-án tartják.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.12.04
A Bridgestone Tatabánya nem elégszik meg a hagyományos módszerekkel, a közlekedésbiztonsági nap, a....
2023.12.04
Megrendülten tudatjuk, hogy életének 84. évében elhunyt dr. Csizmadia Éva jogász, az Üzemgazdasági....
2023.12.04
Az Audi Hungaria munkatársai a napokban elkészítették az 500 000. elektromos hajtást. A jubileumi....
2023.12.04
Jelenetek, mint Hollywoodban! Egy családi vita után egy bécsi férfi (24 éves) ellopta apja járművét....
2023.12.03
Bag régiójában, a Budapest felé vezető oldalon keletkezett a tűz – közölte az Országos....
2023.12.03
Ennyi idő is elég, hogy kiderüljön. ..
2023.12.03
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: A Télapó nem felejt. ..
2023.12.03
Több mint 50 évvel a legutóbbi Apollo küldetés után az Egyesült Államok megpróbálja újra....
2023.12.03
Részlegesen önzáró differenciálmű, 18 colos kovácsolt könnyűfém keréktárcsa, valamint piros első és....
2023.12.03
A TCR World Tour idei bajnoka lett Michelisz Norbert, aki Budapesten elmondta, hogy kész terve volt....