Esztergom

Túrabot és kenyérpirító – izgalmas kincsek a Suzuki esztergomi raktárában

2020.10.13.

Vajon hány kamionnyi alkatrész és kiegészítőtartozék fordul meg hetente egy multinacionális vállalat több országot ellátó elosztóközpontjában? Melyek a leggyakrabban rendelt autóalkatrészek és kiegészítők? Mit keres egy autógyár raktárában túrabot vagy kenyérpirító? 

Noha az esztergomi Suzukit legtöbben gyártóvállalatként ismerik, valójában rendkívül kiterjedt tevékenységi körrel rendelkezik – többek között alkatrész- és kiegészítőtartozék-központként is funkcionál. A logisztikai központ működésének izgalmas részleteibe és kuriózumaiba Bonnár-Csonka Zsuzsanna, vállalati kommunikációs vezető avat be.

Központi szerep modern megoldásokkal

Azáltal, hogy tavaly április óta vállalatunk tölti be a Suzuki Csoport európai alkatrész- és kiegészítőtartozék-bázisának szerepét, az esztergomi ellátóközpont és gyár Közép-Európa meghatározó járműipari központjává vált. Annak érdekében, hogy Európa- és világszerte biztosíthassuk a hatékony alkatrészellátást megrendelőink számára, számos modern és innovatív fejlesztést hajtottunk végre. Megerősítettük a szervezeti struktúránkat – beleértve az informatikát is –, átvettük a közös európai IT rendszert, melyet folyamatosan finomítunk és optimalizálunk a megváltozott üzleti folyamatok függvényében; valamint digitalizáltuk a teljes belső alkatrészellátási rendszerünket, mely alkalmas arra, hogy azonnal megjelenítse az anyagmozgással és készletekkel kapcsolatos visszajelzéseket, ezzel is javítva a hatékonyságot és csökkentve az emberi tévedéseken alapuló hibák lehetőségét.

Európa szíve, az ellátás motorja

A központi szerep nem kevesebbet jelent számunkra, mint hogy mi kezeljük a Suzuki Angliában, Németországban, Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban és itthon tárolt raktárkészleteit. Ez rendkívüli munka, melyhez a teljes Suzuki Csoport – a Magyar Suzuki, más országok leányvállalatai és az anyavállalat –, valamint természetesen kollégáink, partnereink és beszállítóink összehangolt munkája és együttműködése szükséges. Annak érdekében, hogy a márkakereskedőink és szervizeink rendeléseit lehetőség szerint 24 órán belül teljesíteni tudjuk, az esztergomi és a további 5 európai Suzuki raktárban egy egységes raktár- és logisztikai rendszer került kiépítésre.

Mennyi az annyi? Raktárkulisszák a számok tükrében

A magyarországi 6.480 m2-en elterülő, nagymértékben automatizált komplexum elképesztő forgalmat bonyolít nap mint nap. Az elosztóközpontból átlagosan 100 kamionnyi alkatrészt és kiegészítőt szállítunk 90 országba hetente 5 kontinens disztribútorainak és márkakereskedőinek. Esztergomi és európai alkatrész- és kiegészítőtartozék-ellátó raktárainkban több, mint 250.000-féle terméket tárolunk. Természetesen nem csak a jelenleg gyártott modellekhez tartozó alkatrészeket és kiegészítőket raktározzuk, hanem törvényi előírás szerint régebbi Suzuki modellek esetében 12 évig szükséges alkatrészekkel is rendelkezünk. Mindemellett a hajómotoros és a motorkerékpáros üzletágunk modelljeihez is raktározunk alkatrészeket.

A legtöbb alkatrészt a közönségkedvenc, nálunk, Esztergomban készülő modellek, a Vitara és az SX4 S-CROSS, valamint a szintén népszerű Swift kapcsán tároljuk. A legtöbb megrendelés az európai partnereinktől érkezik, ezt követi Magyarország, majd a Suzuki Csoport tagjai közül Japán és India. Ha az autóalkatrészek típusát nézzük, olajszűrőből, légszűrőből, illetve pollenszűrőből értékesítünk a legtöbbet; de a szezonális megoszlás is érdekes: ősszel ablaktisztító és ablaktörlő alkatrészekre és eszközökre, télen téligumira, nyáron pedig motoros/hajómotoros alkatrészekre és tartozékokra van a legnagyobb kereslet.

Amellett, hogy a jelenlegi és régebbi Suzuki-termékekhez tartozó alkatrészeket és kiegészítőket tároljuk, számos különleges termék és reklámajándék is felfedezhető raktárunkban – ilyen kuriózum például a GSX iPhone tok, a Jimny-logós túrabot, vagy a Suzuki-logós kenyérpirító, melyek kirendelésével is mind raktárunk foglalkoz

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.03.30
Az új, villamosított GSe modellekkel minden eddiginél egyszerűbben összehozható a....
2023.03.30
Lena Wurzenberger, a "Bild" egykori riportere és Julian Nagelsmann ex-Bayern-edző barátnője április....
2023.03.30
A biztonságosabb autózás érdekében a Mol Limo bevezeti a kilométer alapú árazást, ezzel....
2023.03.30
Nézze meg a videót! ..
2023.03.30
A Székesfehérvári Rendőrkapitányság dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntett kísérletének....
2023.03.30
Toyota a ’Mobilitást mindenkinek’ stratégia soron következő lépéseként bemutatta Japánban a C+walk....
2023.03.30
Tizenötödik alkalommal rendezik meg a győri Széchenyi István Egyetemen az ország egyik....
2023.03.30
Lezárták az M5-ös autópálya Budapest felé tartó oldalát Lajosmizsénél, ahol két kamion és egy....
2023.03.30
A BMW M GmbH új karosszéria-kialakítással bővítette portfólióját a prémium középkategóriában. Az....
2023.03.30
Andrew Morant akkor fogták el a rendőrök, miután nem sikerült eltulajdonítania egy autót - írja az ....