Bemutató

Új generációs Mercedes-Benz Citan

2021.12.17.

Megjelent a Mercedes legkisebb haszonjárművének, egyben leghasznosabb személyautójának második nemzedéke, és mindjárt ki is tüntették a 2022-es Év Áruszállítója címmel.

 

A Mercedes-Benz Citan egyaránt készül dobozos és személyszállító kivitelben – az utóbbi neve Citan Tourer –, kiemelkedő biztonsági felszereléssel és kényelemmel. A dízelmotoros járművek kedvelői némi nosztalgiával vehetik tudomásul, hogy ez az utolsó, belső égésű motorral fejlesztett Mercedes-Benz kis haszonjármű, mert a további fejlesztések kizárólag elektromos hajtásúak lesznek, és már itt is az új eCitan.

A kompakt Citan (hosszúsága 4.498 mm) különféle verziói és felszerelései sokoldalú felhasználást és kényelmes rakodást biztosítanak. Később kijön hosszú tengelytávval és Mixto változatban, de már a rövid tengelytávú (2.716 mm) modell is jóval nagyobb helyet kínál elődjénél – flexibilis válaszfallal 3,05 méter lehet a raktér hossza. A kétoldali tolóajtók nyílása 615 milliméter széles és 1059 milliméter magas. A kétszárnyú, aszimmetrikus hátsó ajtó 90 fokos szögben nyílik, de ha kell, ráhajtható az oldalfalra. A Tourerhez is rendelhető ilyen.

Kiváló zajcsillapítás és üléskényelem, gazdag felszereltség emeli ki az új Citant a mezőnyből. Nem hiányzik belőle a márka személyautóiból ismerős THERMOTRONIC automatikus klíma, a KEYLESS-GO indítás és az elektromos rögzítőfék. Mind az áru, mind a személyszállító változat kaphat BASE vagy látványosabb megjelenésű és még funkcionálisabb PRO felszereltséget.

Az első futómű MacPherson rendszerű, a hátsó csatolt lengőkaros. A biztonságot akár szériában hét légzsák és a vezetési segédrendszerek átfogó kínálata szolgálja, van például oldalszél-asszisztens, a környezetet radaros és ultrahangos érzékelők, valamint kamerák figyelik. Akárcsak a legújabb S- és C-osztályú modellekben, az aktív sávtartó asszisztens fékezés helyett beavatkozik a kormányzásba. Alapfelszerelés az ATTENTION ASSIST éberségfigyelő, a Mercedes-Benz vészhívó rendszer, sőt, a Citan Tourerben az Aktív fékasszisztens, a holttérfigyelő, a sebességszabályozó és a táblafelismerő is. Opció a torlódásban automatikusan araszoló DISTRONIC és az autót a sáv közepén tartó asszisztens.

Nagyobb testvéreihez és a Mercedes-Benz személyautókhoz hasonlóan az új Citanba is megrendelhető a Mercedes-Benz modern központi rendszere, az MBUX (Mercedes-Benz User Experience), különösen erős hardverrel, tanulásképes szoftverrel, hétcolos érintőképernyővel, érintés-érzékeny kormánykerék gombokkal, valamint „Hey Mercedes” beszédvezérléssel. Különösen a lemezelt hátsó részű furgonban előnyös az aktív parkolás-asszisztens, amely az útra merőleges és vele párhuzamos helyeken is képes manőverezni. Utánfutóval tolatva sokat segít a csomagtér-ajtó fogantyújából figyelő kamera, amelynek képe a belső tükörben, vagy az MBUX központi kijelzőjén jelenik meg.

Az új Citant október végén szállítják ki az első piacokra. A Citan 110-es dobozos furgon ára, 75 kW-os (102 LE) benzinmotorral és alap-felszereltséggel (BASE) modellek ára bruttó 7.007.860 forintnál kezdődik, a Citan Tourer 110 személyautóé (kombinált üzemanyag-fogyasztás: 6,4-6,3 l/100 km, kombinált CO2-kibocsátás: 146-144 g/km) 8.347.700-nál.

Érthető, hogy ezt a praktikus, modern, biztonságos és komfortos járművet választotta Év Áruszállítójának a nemzetközi zsűri, a vele együtt fejlesztett és gyártott testvérével, a Renault Express Van típussal együtt. „Óriási” szlogennel beharangozott új haszonjárművének dicső eredményét pazar énekes-táncos műsorral tette emlékezetessé az importőr – vélhetően jó esélye van, hogy óriási legyen az értékesítés sikere is.

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.05.19
Büntetőfékezés, leszorítás, piros lámpánál bepofátlankodás - a Budapesti Autósok Közösségének....
2022.05.19
Jó eséllyel legjózanabb változatában járt nálunk az új Suzuki S-Cross, ami megmutatta, hogy képes....
2022.05.19
- Szűkíti középkategóriás autókból álló kínálatát, és egyre inkább a luxusra összpontosít a....
2022.05.19
Emlékezetesen alakult 2022 első negyedéve a Dacia számára: ez lett ugyanis a legkelendőbb külföldi....
2022.05.19
Május 19-én 11 óra 10 perc körül a 445-ös út 4-es kilométerénél - Kecskemét térségében - két....
2022.05.19
Az ittas vezetők kiszűrésére szervezett, 2 órás akcióban ellenőrzött 3666 sofőr közül 27-en vették....
2022.05.19
A gyártók által egységesen használt, harmadik generációs modell a széria kilencedik világbajnoki....
2022.05.19
Frissített formanyelvével, széleskörűen modernizált prémium hangulatával, valamint a digitalizáció....
2022.05.19
- A hétvégén rendezik a gyorsasági kamion Európa-bajnokság idei szezonjának első fordulóját az....
2022.05.19
- Kecskemétnél, a 445-ös út 4-es kilométerénél frontálisan ütközött két autó - adta hírül a Bács-....