beruházás

Új telephelyen az autógyáraknak és beszállítóknak is dolgozó Procontrol

2023.10.19.

Közel 900 millió forintos beruházással épített új telephelyet és bővítette gyártókapacitását a Procontrol Elektronika Kft. Szegeden. A 210 millió forintos támogatást kapó vállalkozás az autógyáraknak beléptető rendszereket, a márkakereskedéseknek és autókölcsönzőknek okos tárolókat szállít, de otthon van a parkoló rendszerekben is.

A családi vállalkozás történetét 1981 óta számon tartó Procontrol Elektronika Kft. fő tevékenysége a műszaki kutatás-fejlesztés a mikroelektronikai-, ipari és egészségügyi célrendszerek területén. – A vállalkozás saját fejlesztésű termékeit kivétel nélkül maga gyártja és értékesíti – hangsúlyozta a cégalapító Kovács Károly, hozzátéve, most élik a generációváltás időszakát. Két fia és lánya viszik majd tovább a folyamatosan fejlődő vállalkozást.

A vállalkozásnál a kezdetek óta fő vonal a beléptető rendszerek fejlesztése, gyártása, értékesítése és telepítése, ez mai is húzó ágazat, ám időközben ez kiegészült okos tárolókkal is. Ezeket szállítják egyebek között gépjármű markereskedéseknek és autókölcsönzőknek is.

– Az okos tároló szekrénynek köszönhetően munka- illetve nyitvatartási időn kívül is leadható az autó a szakszervizben, az indítókulcs elhelyezhető egy ügyfélhez kötött és csak általa nyitható rekeszben, akár éjszaka is. A szerviz SMS-ben vagy más megbeszélt módon értesíti az ügyfelet, ha elkészült a javítási, karbantartási munkával, így az autóért bármikor mehet a tulajdonosa, vagy az üzemben tartója – magyarázza Kovács Attila, a cég az egyik ügyvezetője.

E szekrényekben egy számítógépes rendszer azonosítja a felhasználókat (tipikusan PIN kód vagy kártya alapján), hozzáférést biztosít az adott felhasználó számára a megfelelő kulcsokhoz (állandó jogosultság vagy előzetes foglalás alapján), és naplózza a felvett és leadott kulcs-eseményeket. A rekeszes kialakítású szekrények a kulcsokat egyedileg, ajtókkal rendelkező fiókokban tárolják, ahol dokumentumokat – például számla, forgalmi engedély, fuvarlevél – is lehet mellékelni.

Ugyanezzel a logikával az autókölcsönzésnél sincs szükség feltétlenül élő munkaerős nyitva tartásra, az okos tároló segítségével bármikor felvehető és leadható a forgalmi engedély és az indítókulcs. Partnerük egyebek között a Duna Autó, a Ford Petrányi és az Procontrollal egy időben alapított Schiller Autó Család is.

Nagyobb cégautó-flottával rendelkező, több telephelyes vállalkozásoknak is ajánlják szolgáltatásaikat, a rendszerbe is köthető okos tárolók segítségével naplózható az indítókulcsok leadása és felvétele – utóbbit egyebek között, és igény szerint alkoholszondás ellenőrzéssel is összeköthető. Az azonosított, zárható kulcs-tartókkal működő szekrényekben a kulcsokat RFID jeladókkal látják el, ami lehetővé teszi a kulcsok egyedi felismerését a szekrény számára, és ami rendszámhoz vagy alvázszámhoz is köthető. A Procontrol hazai megrendelői között ott van például a Reálszisztéma, de egészen messzire is eljutnak, például Kenyába, partnerük a GM East Africa is.

Beléptető rendszereket a kezdetektől szállítanak a kecskeméti Mercedes gyárnak, de ügyfeleik között ott van a MOL, a Bosch és az Opel is.

Legújabb fejlesztésük egy autós ügyfélhívó, forgalomirányító rendszer, ez sok más mellett azt mondja meg, hogy mikor, hova, melyik szervizálláshoz vigye például autóját az ügyfél. Otthon vannak a parkoló rendszerekben is, legyen az fizetős, vagy egy cég saját területe. Rendszámfelismeréssel, önkiszolgáló kártyás fizetéssel, szabad parkolóhely számítással, beléptető rendszer integrációval biztosítják a legmodernebb és az ügyfél által legkényelmesebben használható parkoló megoldásokat.

Büszkék arra a temérdek fejlesztési munkaóra után megszülető saját fejlesztésű bagger tolólap-magasság vezérlő elektronikára, melyben a forgólézerek szintjét átalakítják elektronikus jelekké, így tökéletesen sík felületet készíthető a segítségével. A munkagép a forgólézer fénysugarának magasságát akár 800 méter távolságról is érzékeli, és teszi ezt +/- 1 milliméter pontossággal. A rendszer a tolólap magasságát ennek megfelelően folyamatosan korrigálja az egyenletes felület eléréséhez. Vagyis egyetlen ilyen lézeres szintező készülék bő másfél kilométeres átmérőjű körön belül képes irányítani a vevővel ellátott földgyalukat és egyéb gépeket. Legyen az út- vagy parkoló építés.

– A megújuló profil, a növekvő rendelési állomány miatt a kapacitás bővítésére a cég új gyártó telephelyet alakított ki egy 1990-ben emelt, korábban raktárként használt, kétszintes, beépíthető tetőtérrel rendelkező, háromszor 550 négyzetméteres alapterületű épületben – mondta a sajtótájékoztatón Kovács Attila. A Bajai út 6. szám alatt található, a szegediek által sokáig csak kéktetős szellemházként emlegetett ingatlan újult meg, egyfajta barnamezős beruházásban.

Az elmúlt években kinőtték a korábbi, Cserepes sori telephelyüket, lépniük kellett, ezért vágtak bele két éve az építkezésbe. A tervek szerint nem költöznek majd át teljesen, a megrendelésekből úgy látszik, hogy a régi helyet is megtartják, és ott tovább folyik a munka.

Az új telephelyen már a digitalizált tervezés, fejlesztés és gyártás (CAD) platformján működhet a hatékony sorozatgyártás. A kutatás-fejlesztési részleg által megtervezett elektronikus panelek robotizált gyártósoron készülhetnek.

A projekt eredményeként a cég gyártási kapacitása 50-60 százalékkal emelkedik a termékek minőségi mutatóinak javulása és a határidők csökkenése mellett, ezen kívül a beruházás lehetőséget teremt további bővítésre is.

A Procontrol is megküzdött az autóipart sújtó chiphiánnyal, ha nem volt megfelelő alkatrész, sokszor újratervezték a berendezést úgy, hogy a piacon elérhetővel is meg lehessen építeni. Mára enyhült a hiány, de azért még most is előfordul, hogy több hónapot kell várniuk egy-egy alkatrészre.

Az 1990-es években átmenetileg kereskedelemmel is foglalkozó – Szeged főterén évekig színvonalas áruházat működtető – vállalkozás alkalmazottainak száma mára meghaladja a hatvanat. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a vállalkozás nettó árbevételét tavaly 947 millió forintra növelte, ami 22 százalékkal magasabb a 2021-esnél. A Procontrol Elektronika Kft. 2021-ben 234 millió, tavaly 227 millió forint adózott eredményt ért el.

Megújuló energiaforrás hasznosítása érdekében hőszivattyú rendszer és napelem hálózat működik a telephelyen. A parkolóban elektromos autótöltő állomás üzemel.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.24
Három európai digitális képzőművészt kért fel a Lexus, hogy teremtsen különleges világot a Lexus....
2024.05.24
2020 júniusában Birgit Lauda úgynevezett kötelesrész pert indított a meghalt férje által alapított....
2024.05.24
Japán sajtóértesülések szerint zöld utat kapott a sorozatgyártásra a 2015-ös Tokiói Autószalonon....
2024.05.24
Julie Mehretu, a nemzetközileg elismert művész a BMW M Hybrid V8 versenyautó műszaki alapjaira....
2024.05.24
A SEAT S.A. erősen kezdte a 2024-es évet, hiszen január és március között rekordszintű eredményeket....
2024.05.24
A friss termékek egy „vertikális” intelligens farmról származnak. ..
2024.05.24
Összeütközött három személyautó és egy kamion a 3-as főút 193-as kilométerénél, Arnót térségében. A....
2024.05.24
A MINI és a motorsport rajongói egyként várják az új MINI John Cooper Works debütálását. A nóvum....
2024.05.24
- Szujó Zoltán, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) elnöke a hétvégi Diósgyőr-rali....
2024.05.24
- Halált okozó közúti veszélyeztetés bűntette és ittas járművezetés vétsége miatt jogerősen öt és....