Kresz-módosítás

Új törvényjavaslat: mehet a dutyiba az, aki éjszaka utasokat szállít!

2023.05.20.

A cél az éjszakai, sokszor halálos kimenetelű diszkóbalesetek számának radikális csökkentése.  

 

Az olasz Nemzeti Statisztikai Hivatal (ISTAT) legfrissebb, 2021-re vonatkozó adatai szerint a 15-29 éves korosztályban a közúti balesetek a vezető halálozási okok, az összes halálozás 35%-át teszik ki. Jóval megelőzve az öngyilkosságokat (12%) és a rákot (13%). Az okok, amelyek leggyakrabban kiváltják ezeket a tragédiákat? A lista élén a figyelemelterelés, az elsőbbség meg nem adása és a gyorshajtás áll. 

Ezért Ettore Rosato képviselő a kormány elé javaslatot terjesztett, mely megtiltaná a kezdő és a nagyon fiatal sofőröknek, hogy éjszaka utasokat szállítsanak. A KRESZ-módosítási indítvány szerint a 21 év alatti sofőröknek, valamint életkortól függetlenól mindenkinek a B kategóriás jogosítvány megszerzését követő első három évben éjféltől reggel 5 óráig tilos lenne egynél több utast szállítania.

E törvény megsértése esetén a járművezetőt 800-3200 euró pénzbírsággal, a vezetői engedély 6 hónaptól 1 évig terjedő felfüggesztésével és hat hónapnyi szabadságvesztéssel kellene büntetni! Ha a járművezető a szabályszegés mellett még közúti balesetet is okoz, a szankciókat meg kellene duplázni!

A képviselő meg is indokolta keménykezű törvénykezési szándékát. Azt mondja, nem lehet figyelmen kívül hagyni az ISTAT adatait, amelyekből egyértelműen kiderül, hogy a balesetek többnyire a klubokban és diszkókban töltött éjszakák után történnek.

Tény, hogy a fiatalok egyértelműen a legkevésbé tapasztalt vezetők. És ott van még a vakmerőség, amikor az egész éjszakás táncolás után fáradtan vagy még rosszabb esetben alkohol vagy kábítószer fogyasztásával töltött órák után ülnek a volán mögé. Aztán a nagyon fiatalokat befolyásolhatóak is, könnyen követik társaik viselkedését, akik gyakran nem a biztonságos vezetés mintáját mutatják.

Ezen okok mindegyike arra késztette Rosato képviselőt, hogy meghozza a döntést az új törvényjavaslat előterjesztésére. De az máris vitát váltott ki, annak ellenére, hogy a szándék minden, csak nem provokatív, épp ellenkezőleg: a cél az, hogy megmentse a fiatalokat a közúti vérengzéstől, mert esetleg nincsenek tisztában a veszélyekkel, amiket vállalnak.

Vannak azonban olyanok, akik arra ösztönöznek, hogy gondolkodjunk el egy másik fontos kérdésen: a fiatalokkal teli éjszakai "autóközösségek" jelenségének korlátozása - azáltal, hogy a fiatalok csak egy utast vihetnek magukkal - az utakon közlekedő járművek számának növekedéséhez és ezáltal a balesetek kockázatának növekedéséhez vezethet, ellentétben azzal, amit szeretnénk.

A javaslat tehát továbbra is komoly vita tárgyát képezi.

Forrás: motori.virgilio.it, tgcom24.mediaset.it

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.06.04
Az 1962-es 2R volt az utolsó traktor, amelyet a Lamborghini készített, egy évvel az autóiparban....
2023.06.04
A címvédő és kétszeres világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a....
2023.06.04
2023 első négy hónapjában 37 778 új személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, 0,8....
2023.06.04
Kisapostag közelében közúti közlekedési baleset miatt egy sávon haladhat a forgalom - ez minimum a....
2023.06.04
A BMW Group egyedülálló partnerségre lépett az AirConsole játékplatformmal, hogy az új BMW 5-ös....
2023.06.04
A Prospex-Delta katamarán, Kaiser Kristóf és csapata nyerte az Ezüst szalag éjszakai túraversenyt.....
2023.06.04
A bpiautosok.hu portál olvasójának fedélzeti kamerája rögzítette azt a horrorisztikus felvételt,....
2023.06.04
Nem mindegy, milyen zene szól a kocsiban, mert gyorshajtásra, túlzott kockázatvállalásra....
2023.06.04
A nyolcszoros világbajnok francia egy szokatlan, ritkán látható hibát követett el az esős versenyen....
2023.06.04
A tervek szerint idén újabb ötszáz Mobi-pontot hoznak létre, így már több mint ezer kerékpár- és....