Toyota Motor Company

Újabb luxusautójából készített négyajtós kabriót a Toyota

2024.02.17.

Kiderült, a Century SUV mellett a Crown Crossoverből is készült egy nyitott tetejű példány, amelyet utcai parádékon fognak használni Japánban.

Bár a Toyota globális kínálatában jelenleg nincs semmilyen kabrió, néhány héten belül már a második egyedi építésű, nyitott járművet leplezte le a világ legnagyobb autógyártója. Januárban beszámoltunk róla, hogy a Japán Szumószövetség (JSA) megrendelésére, a szervezet alapításának 100. évfordulójára készült egy nyitott Toyota Century SUV, most pedig egy Crown Crossover alapjaira készített kabrióról hullt le a lepel a japán Toyota Times magazin videójának köszönhetően.

A karosszéria alsó része nem változott a Crown Crossoverhez képest, de a tetőt és a tetőoszlopokat levágták, az ablakokat pedig keret nélkülire alakították. Megtartották a négy ajtót, ami sok utólagos merevítés beépítését tette szükségessé, hiszen a karosszéria torziós merevsége sokat csökkent az acéltető eltávolításával. Teljesen áttervezték a csomagtérfedelét, amely kapott egy fekete díszlécet is, hogy kompenzálják a hátsó szélvédő hiányát. Megtartották a hátsó üléseket, mert ebben a kocsiban bennülnek majd az ünnepeltek (vagy állnak), nem a tetődoboz helyén, magas pozícióban kialakított padon, mint a Century SUV-ban.

Megegyezik a donorautóéval az ötüléses, világos bőrrel kárpitozott belső tér, itt azonban az utasok korlátlan fejtérrel rendelkeznek. Egyedi jellegéből adódóan a legújabb nyitott Toyota nem rendelkezik felhajtható vászontetővel, így megmaradt a teljes, 450 literes csomagtartója, viszont az utastere ki van téve az időjárás viszontagságainak. Nem derült ki a videóból semmi a műszaki módosításokat illetően, ami arra enged következtetni, hogy a nyitott példányt is a többi Crown-változatból ismert öntöltő hibrid hajtáslánc mozgatja. Az összkerékhajtású Hybrid MAX e-Four rendszer egy 2,4 literes, turbófeltöltésű benzinmotorból és két villanymotorból áll, amelyek együtt 349 lóerős rendszerteljesítményt biztosítanak a csúcsváltozat számára.

A karosszéria átalakítását a Toyota válogatott mérnökei házon belül végezték, ami megmagyarázza a magas szintű minőséget és a részletekre való odafigyelést. Egyáltalán nem látszik a végeredményen, hogy kézi munkával, manufakturális módszerekkel készült, és hogy sok alkatrésze egyedi tervezésű (a kézműves módszerek mellett egy óriási 3D-nyomtatót is igénybe vettek ezek legyártásához).

Nakadzsima Hiroki, a Toyota alelnöke elismerte a videóban, hogy a kabriókat „rendkívül nehéz” elkészíteni, de stílusuk és hangulatuk miatt szükség van rájuk, mert igen népszerűek például az amerikaiak és több más ország lakói körében is. Simon Humphreys, a Toyota angol formatervezési igazgatója pedig azt emelte ki a Crown kapcsán, hogy nagyon fontos, hogy egy kabrió „kifinomultan és szépen” nézzen ki, és hozzátette, hogy a legnagyobb különbség bennük a hagyományos autókhoz képest az, hogy az utasaik láthatóak, ezért a dizájn szerves részét képezik.

Eredetileg szumóbajnokok felvonulási autójának szánta a Toyota a bronz-fekete fényezésű Crown kabriót, de a Japán Szumószövetség helyette inkább a nagyobb és nehezebb Century kabrió mellett döntött. Így azonban az egy példányban létező, nyitott Crown bérelhető lesz Japánban, a közeljövőben különböző utcai felvonulásokon, sportversenyeken és rendezvényeken lehet majd találkozni vele.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.04.21
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai....
2024.04.21
Thierry Neuville vezet, de Elfyn Evans és Sébastien Ogier ott lohol a nyomában. A belga 108 km....
2024.04.21
Elfogatóparancsot adtak ki a Ferihegyi úton történt közlekedési baleset feltételezett okozója ellen....
2024.04.21
A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője nyerte a vasárnapi....
2024.04.21
Tóbiás és Balambér már nagyon várja a jó időt, hogy újra biciklizhessenek, addig pedig rendbe....
2024.04.21
- A robogótulajdonosok jelentős része továbbra sincs tisztában azzal, hogy biztosítási....
2024.04.21
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás....
2024.04.21
A kempingezők imádni fogják.   ..
2024.04.21
A koreai villany hot hatch alapkivitelében vesz részt a legendás hegyi versenyen. ..
2024.04.21
Zivatarok alakulhatnak ki, az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelenti, emellett esetenként....