covid

Újra autógyárakat zárnak be a koronavírus-járvány miatt

2022.05.23.

Kínában újfent fennakadásokat okoz az autóiparban a koronavírus újabb hulláma. 

 

A gócpont ezúttal Sanghaj, ahol a hatóságok szigorú lezárással próbálják elejét venni a járvány súlyosabb következményeinek. Míg korábban arról adott hírt a Volkswagen kínai vezetése, hogy igyekeznek az SAIC Motorral közösen üzemeltetett létesítményben a lezárások ellenére folytatni a munkát, vagy legalábbis karbantartási műveletekkel csökkenteni a veszteségeket, április 1-5. között teljes kényszerszünetet hirdettek. A tervek között az is szerepelt, hogy önkéntes dolgozóiknak egész hétre szállást és étkezést biztosítanak a gyáron belül, csakhogy ne kelljen leállítani a gyártósorokat. A dolgozók tájékoztató levelet kaptak a vezetéstől, amelyben kérték, hogy hozzanak magukkal két hétre elegendő gyógyszert, amennyiben valamilyen krónikus betegségben szenvednek.

A koronavírus-járvány jelentősen visszavetette tavaly a kínai autókereskedelmet, a kiszállítások 14 százalékkal 3,3 millió autóra estek vissza főleg Ningbo és Tienjan tartományok lezárási intézkedései miatt, amely több autógyárat is érintett.

A kínai zéró-covid-tolerancia több nyugati, illetve globális autógyártónak is gondot okoz. A Volkswagen és a Toyota négy gyárát volt kénytelen bezárni több mint két hétre Csangcsunban, amikor a Pekingtől 950 kilométerre északkeletre fekvő városban teljes karantént rendeltek el. Januárban Tienjan tartományban állt le az élet két hétre. A mostani sanghaji szünet a Teslát is megakasztotta, a gigagyárban négy napig állt a munka. Ami nem sikerült a Volkswagennek, az összejött a General Motorsnak, amely szintén az SAIC Motorral dolgozik együtt. A gyárban zárt körben tovább folyt a munka, a dolgozók bent aludtak és bent étkeztek. A kínaiaknak van ebben gyakorlatuk, pekingi olimpiai faluban is ilyen zárt kapszulákban zajlott a sportélet. Sikerült a sportolókat és az őket kiszolgáló személyzetet teljesen elzárni a lakosságtól, megakadályozva így a vírusfertőzés terjedését.

A kínai kormányzat a sanghaji tapasztalatok alapján a senzeni technológiai üzemekben is engedélyezte a lezárt burokban történő munkát, hogy mérsékeljék a gazdasági hatásokat. Sajtójelentések szerint április első hetében mintegy 71 millió kínai élt karantén alatt, illetve lezárt városokban.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.25
Merész jósolni, pláne az autók világában, de több cég is megteszi, lássuk, mi lett a kamionos....
2024.05.25
A szombati időmérő edzésen megszerezte az első rajthelyet, majd mindkét futamot megnyerte a címvédő....
2024.05.25
A BMW főnöke a Kínából érkező autókra kivetett büntetővámokra figyelmeztet.   ..
2024.05.25
A BMW Motorrad a Comói-tónál található Villa d'Este festői háttere előtt bemutatja legújabb....
2024.05.25
Lássuk, miben törtek most az élre szomszédaink.   ..
2024.05.25
A Bridgestone Tatabánya csatlakozott a Hungarian Business Leaders Forum által működtetett EU....
2024.05.25
Élményautózás és más programok várták a Ments Életet Közhasznú Alapítvány által támogatott....
2024.05.25
Geopolitikai feszültségek, lassuló kereslet és szabályozási bizonytalanságok nehezítik a közlekedés....
2024.05.25
A kontinens legnevesebb egyetemeit megelőzve ismét az első helyen végzett a győri Széchenyi István....
2024.05.25
A görög autópiacon októberben a Suzuki Vitara volt a legkeresettebb autó, az esztergomi szabadidő-....