Interrail

Újraindul az ingyenes európai vonatbérlet-program

2020.12.20.

A koronavírus-járvány után mintegy 400 millió eurós keretből újraindul az európai fiatalok ingyenes vonatbérlet-programja - mondta az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselője a Facebookon online tartott sajtótájékoztatón.

Ujhelyi István hangsúlyozta, korábban elsőként karolta fel azt a két német fiatal aktivistától származó ötletet, hogy az Európai Unió lepjen meg minden európai fiatalt egy ingyenes vonatbérlettel a 18. születésnapján.

Az elmúlt években több száz magyar fiatal élt a lehetőséggel, a program sikerét jól mutatja, hogy a Magyarországon elérhető bérletekre csaknem tízszeres volt a túljelentkezés - fejtette ki az ellenzéki politikus, hozzátéve, hogy a program eddigi időszakában több mint 350 ezer európai fiatal jelentkezett a lehetőségre és közülük több mint 70 ezren kaptak ingyenes vonatbérletet.

Ujhelyi István emellett fontos sikerként értékelte, hogy a következő hétéves uniós költségvetésben nemcsak sikerült megőrizni, hanem bővíteni is tudták az Erasmus+ pénzügyi keretét, benne pedig immár külön költségvetési sort kapott a DiscoverEU elnevezésű program.

Az MSZP brüsszeli képviselője megjegyezte, hogy az ingyenes InterRail-bérleteket kiosztó projekt sikerében fontos segítséget jelentett Manfred Weber néppárti frakcióvezető és Navracsics Tibor korábbi uniós biztos támogatása is.

Ujhelyi István azt mondta: régóta szorgalmazza a magyar kormánynál, hogy Magyarország csatlakozzon az uniós programhoz és állami költségvetésből biztosítsák minden évben a 18. életévüket betöltő fiatalok ingyenes vonatbérletét, ami mintegy 9 milliárd forintba kerülne évente. A kormány egyelőre nem reagált egyetlen ezzel kapcsolatos javaslatra sem, azonban több önkormányzat már csatlakozott a programhoz és saját költségvetéséből vásárolt ingyenes bérleteket a helyi fiataloknak - közölte Ujhelyi István, példaként említve Ajkát és Veszprémet.

Hozzátette, a veszprémi, fideszes többségű közgyűlés a fideszes polgármester és a szocialista frakcióvezető által közösen jegyzett indítvány alapján vásárolt egymillió forint értékben InterRail-bérleteket.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.03.28
A vadonatúj Wildtrak X és Tremor változatokkal a Ford Pro felpörgeti a népszerű Ranger pickup off-....
2023.03.28
A Toyota vezető tudósa és a Toyota Kutatóintézet (Toyota Research Institute – TRI) vezérigazgatója....
2023.03.28
Budapestig szántotta az aszfaltot két szentendrei rendőrautó, közrefogva egy civil járgányt. Nem....
2023.03.28
Kiszervezett kiszállítás, intelligens raktárak, autonóm áru- és alkatrész-fuvarozás: a raktározási....
2023.03.28
Ford Motor Company felkérte Lexie Alfordot, a legfiatalabb embert, aki már a Föld összes országában....
2023.03.28
Több mint ötszáz esetnél avatkoztak be a tűzoltók a hétfői vihar miatt - közölte az Országos....
2023.03.28
Az Útinform jelentése a közúti közlekedés biztonságát, folyamatosságát befolyásoló eseményekről. ..
2023.03.28
A villanyosítás sorra dönti le az autózás legstabilabb bástyáit is. A luxust egykor a V12....
2023.03.27
Ha visszatekintünk az autóipar kezdeti történetére, első blikkre a férfiak jutnak eszünkbe. Nem is....
2023.03.27
Elloptak egy régi CLS-t Budapesten. Amikor másnap megtalálták, már más rendszám volt rajta, benne....