utánpótlás

Utánpótlás - Átülnél egy kétkerekűre? Egyszerűbb, mint gondolnád

2018.05.18.

Végre újra megérkezett a jó idő, és vele a számtalan motoros, és robogós, akik ezt a szezont is a számukra már jól bejáratott közeledési eszközön élvezik. Hogy mennyire várták már a tavaszt, azt legjobban az mutatja, amennyi boldog, önfeledt vidám embert látok robogni nap, mint nap a nagy autómasszában könnyedén előre haladva. Sokan csak időspórolásból motoroznak, míg mások egy szabadabb életformának tekintik, és persze mindenki élvezi a motorozással járó kevesebb „nyűgöt”, mint a parkolóhely keresés megspórolása, vagy a szemtelenül alacsony üzemeltetési költségek. Korábbi cikkünkben is foglalkoztunk már ezzel a témával, de szerintem sokakban továbbra is megvan a kíváncsiság, hogy milyen lenne belekóstolni ebbe a világba, így most azoknak a fiataloknak igyekszem segíteni, akik a legegyszerűbb, és legolcsóbb alternatívát keresik, amit akár már zsebükben lévő B kategóriás jogosítványukkal is kipróbálhatnak.

staticflickr.com

Egyszerű, és nagyszerű

Na de miért is jó egy ötven köbcentis segédmotor? Mivel én is szinte naponta használok egy ügyes, kis robogót, ezért első kézből tudok beszámolni a tapasztalatokról. Az első, és legjobb dolog, hogy átlagos autóhasználat mellett a nyári időszakban megspórolt üzemanyag pénzzel már nagyon jó eséllyel össze is spóroltuk a kismotor vételárát. Aminek fogyasztása is nagyon baráti, hiszen kétütemű erőforrást használva fele, míg négyütemű esetében csupán negyede az autó "étvágyának". Ha pedig az üzemanyagköltségek ilyen alacsonyak, ebből már sejthető, hogy az üzemeltetési költségek sem lesznek eget rengetőek. A gépek különlegességét, és egyben praktikumát egy fokozatmentes automata sebességváltó (CVT) adja, ennek köszönhetően a vezetőnek semmi dolga nincs, mint húzni a gázmarkolatot, és a többit megoldja a technika. Ha a hajtásban nincs minden rendben, az elég egyszerűen észlelhető, és nem túl drágán javítható. A motorblokk elemei is strapabíró komponensekből vannak felépítve, így több tízezer kilométer futásteljesítményt a szokásos általános megelőző karbantartással gond nélkül megtesznek. Ennek tudatában tehát nyugodtan félre lehet tenni a negatív előítéleteket, hiszen, ha egy szerelő egyszer rendesen átnézte, és javította, a kis robogó bizony zokszó nélkül tenni fogja a dolgát.

gstatic.com

A robogózáshoz viszont át kell állítani az agyunkat

Ha valaki párhuzamosan vezet különböző járműveket, akkor nagyon jól megfigyelheti magán, hogy mik azok a dolgok, amik egyikkel, vagy másikkal mennek jobban. Talán a legszembetűnőbb változás, ha autóból motorra pattanunk, az a dinamika megváltozása. Nincs körülöttünk a karosszéria, nincsenek holtterek, szinte sólyomként tudunk becsapódni egy kereszteződésbe, amiből torpanásnyi idő után, már be is slisszolunk a következő lyukba, ami csak nekünk volt nyitva pár másodpercre. Ugyanezt a közeledési szituációt autóval sokkal körülményesebbnek éljük meg. Persze időbe telik, amíg megjön az ilyen jellegű közlekedéshez szükséges képesség.  De ha egyszer megvan, utána a napi rutin távolságok leküzdését sem akadályként, hanem élvezetes társasjátékként fogjuk fel, ahol mi mindig hatost dobunk, így előnyünk lesz a többi közlekedővel szemben. Persze meg kell említeni a negatív dolgokat is, hiszen ennek a járműkategóriának is megvannak a hátrányai, és nem szeretnék senkit abba a hitbe ringatni, hogy a robogózásnak nincsenek árnyoldalai, mert bizony vannak. Sajnos még manapság sincs minden autós részéről tolerancia és megértés a kétkerekűek irányába, ami talán abból fakadhat, hogy irigylik a gyorsaságukat. Ez a hozzáállás talán idővel még jobb irányba változhat, viszont az állandó veszélyforrás, amit nem lehet megváltoztatni, az a láthatóság hiánya, mint kardinális probléma: Ugyanis a motorozás legnagyobb veszélyforrása, hogy a motorost nehezebben lehet észlelni, és elég egy átlagostól figyelmetlenebb autóvezető, és máris ugrik a védett úton közlekedő kétkerekű jármű elsőbbsége. A KRESZ alapján a motorkerékpárokon, és segédmotorkerékpárokon napközben, jó látási viszonyok mellett lakott területen belül is működtetni kell a világító berendezéseket. Ezt a szabályt pedig jó, ha mindenki betartja, hiszen egy-egy veszélyes közlekedési helyzetben akár a motoros élete is múlhat rajta.

staticflickr.com

Mi kellhet még az önfeledt robogáshoz?

Ahogy az előzőekből is kiderült, jó felkészülni, és megelőzni a baleseteket. Amit megfelelő motoros ruházattal tudunk legjobban kivédeni. Persze senkinek nem tanácsolom, hogy a robogója értékénél háromszor nagyobb összeget költsön védőfelszerelésre, viszont egy jobb minőségű bukósisakra, és boka, térd, illetve felsőtest védőre a saját érdekében minden robogósnak költenie kell. Persze ezek mindennapi használata körülményes, és időbe telik, viszont a biztonság oltárán talán megnyugtató érzés feláldozni azt a másfél percet, amíg magunkra öltjük a védőfelszereléseinket. Aztán persze az sem utolsó szempont, hogy milyen robogót válasszunk ahhoz, hogy üzembiztosan közlekedhessünk. Mindenkinek vannak tippjei a legjobb márka legjobb típusára, én igyekszem általánosságban nyilatkozni, és a saját véleményemet megosztani. Szívesen választanék magamnak olyan kétkerekűt, amit egy robogós nemzet gyárt. És a Római vakáció óta tudjuk, hogy ez bizony Olaszország. A világ legnagyobb robogógyártói több szálon is köthetőek az országhoz, és nagyon sok állami flotta is tőlük vásárol postásaiknak, vagy kézbesítőknek járművet. Ha ilyen felhasználási jelleg mellett bizonyítanak, akkor a napi munkába járásunkat is elkötelezetten tudják majd segíteni.  Emellett a japán robogók is híresen tartósak, a Minarelli blokkal szerelt típusok legendásak elnyűhetetlenségükről. A hazai tiszteletet a kilencvenes évek végén konténerben érkező Honda Dio-k és Yamaha Jog-ok alapozták meg, amik azóta már legalább két, három tulajdonost szolgáltak ki, és kisebb nagyobb felújítások után még mindig közlekednek. Ezeknek a gépeknek egyetlen hátránya a nagyon apró, tízcolos kerekük, amivel bizony minden úthibát megérzünk. Így, ha fontos a jobb stabilitás, vagy nagyon rossz utakon is használni szeretnénk, akkor érdemes minimum 12 colos kerékkel ellátott járművetkeresni.

Mindennél fontosabb tehát, hogy ha abszolút nincs korábbi ismeretanyag a robogók felépítéséről, működésükről, akkor mindenképpen kérjük ki egy hozzáértő ismerős, vagy szerelő véleményét. Így kizárható, hogy valami bontószökevényt melegítsenek ránk. Ha minden rendben, akkor az új szerzeménnyel rövidesen összeszokunk, és később már diktáljuk a forgalom ritmusát. Pár hét múlva pedig pont úgy hajtunk majd, ahogy annak idején Gregory Peck felcsípte Audrey Hepburnt.

wikimedia.org

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.07.07
Az ABB E-mobility a toscanai Valdarnóban megnyitotta a vállalat eddigi legnagyobb, DC....
2022.07.07
A BMW Group lipcsei gyárában véget ér egy korszak: nyolc és fél év után befejeződik az i3....
2022.07.07
Az amerikai márkák részesedése az orosz piacon 1%-ra csökkent 2022-ben. Erre a következtetésre....
2022.07.07
Itt az Útinform friss jelentése a közúti közlekedés biztonságát, folyamatosságát befolyásoló....
2022.07.06
A magyar mérnöki tudás mindig rendelkezésre állt speciális járművek tervezéséhez és fejlesztéséhez....
2022.07.06
- Halálra gázolt egy kétéves gyereket egy kisteherautó Hajdúhadházon szerda délután - közölte a....
2022.07.06
Újabb hátborzongató videót tett ki közösségi oldalára a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Mondhatnánk,....
2022.07.06
A Stellantis gyártási igazgatójától hangzott el a baljós gondolat: a villamosítás az autóipar....
2022.07.06
Életbe lépett szerdán az az európai uniós rendelet, amely a közúti közlekedésbiztonság javítása....
2022.07.06
- Személygépkocsival ütközött és meghalt egy motoros az 56-os úton Várdomb közelében - közölte....