Franciaország

Üzemanyaghiány Franciaországban, háromórás sorok a Párizs környéki kutakon

2022.10.11.

A francia kormány egyre növekvő nyomása ellenére sem kezdődtek meg hétfőn a tárgyalások a TotalEnergies és a francia olajipari vállalat finomítóiban munkabeszüntetést szervező CGT szakszervezet között. A fizetésemelést követelő sztrájk két héttel ezelőtt kezdődött, s a hétvége óta az ország egyes részein üzemanyaghiány alakult ki a töltőállomásokon.

A TotalEnergies vasárnap ígéretet tett arra, hogy amennyiben a dolgozók az olajfinomítókban és a raktárakban hétfőn felveszik a munkát, a novemberre tervezett jövő évi bértárgyalások egy hónappal korábban megkezdődhetnek. A CGT zsarolásának nevezte a javaslatot, s jelezte: a munkabeszüntetés folytatódik.

A franciaországi töltőállomások harmadát ellátó TotalEnergies energetikai óriás legnagyobb olajfinomítójában a normandiai Le Havre kikötővárosban, és több más létesítményében két hete áll a munka a dolgozók sztrájkja miatt. A rivális amerikai Esso-ExxonMobil két francia olajfino-mítójában is munkabeszüntetést tartanak a dolgozók. A sztrájkot mindkét cégnél a CGT szak-szervezet hirdette meg az alkalmazottaknak fizetésemelést követelve. 

- A TotalEnergies megpróbálja elérni a sztrájk felfüggesztését még mielőtt megkezdődnének a tárgyalások, azaz azelőtt, hogy javaslat születne a fizetésemelésről. Ezt a próbálkozást a CGT zsarolásnak tekinti, mert az egyáltalán nem szavatolja a követelések kielégítését, és így a munka felvételét sem - jelezte a szakszervezet az AFP hírügynökségnek.

- A zsarolás jelenleg a franciákat sújtja, a cél a helyzet feloldása - mondta hétfőn Jean-Marc Durand, a TotalEnergies európai olajfinomítóinak vezetője a BFM hírtévében. "Azt szeretnénk, ha azok, akik akadályozzák a franciákat, minél előbb befejeznék, azaz azt szeretnénk, ha tárgya-lóasztalhoz ülnénk, nyugodt hangulatban, nem pedig blokád alatt" - tette hozzá.

A francia kormány vasárnapi adatai szerint a töltőállomások mintegy harmadánál voltak ellátási problémák, elsősorban az ország északi részén és a főváros körüli régióban, itt átlagosan három órát kellett várakozni azon állomások előtt, ahol volt üzemanyag.

A francia kormány nem titkolja aggodalmát a kialakult helyzet miatt: Emmanuel Macron ál-lamfő pénteken az olajipari vállalatokat és a dolgozókat is felelősségre intette, az autósokat pedig nyugalomra kérte.

A vita tárgya az, hogy míg a TotalEnergies a jövő évi béremelésekről kíván tárgyalni, a CGT a növekedő infláció miatt a 2022-es bérek megemelését is követeli, 10 százalékkal. Ebből 7 százalék az inflációnak, 3 százalék pedig a cég által elkönyvelt nyereség igazságosabb elosztásának felel meg.

A TotalEnergies a közelmúltban jelentette be, hogy a részvényeseinek újabb 2,6 milliárd eu-rónyi rendkívüli osztalékot fizet ki, miután az első fél évet 10,6 milliárd eurós nyereséggel zárta.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.06.20
A HangZóna mai vendége Rusznák András igazságügyi járműszakértő. ..
2024.06.20
A Múzeumok éjszakáján, szombaton nyílik meg a Földalatti Vasúti Múzeum új kiállítása, amely a 150....
2024.06.20
1999-ben történelmet írt a BMW V12 LMR, ami két Le Mans korszak között tudta megnyerni a 24 órás....
2024.06.20
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma májusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai....
2024.06.20
A Le Mans-i 24 órás versenyen debütált a Michelin bemutatja levegő nélküli holdjárókerekének....
2024.06.20
Május végén rendezték meg a szlovákiai Svidnikben az idei Big Rocket Cup-ot, melyre a Szegedi....
2024.06.20
A Miskolci Egyetem (ME) és a CATL Debrecen együttműködési megállapodást kötött, amely szerint a....
2024.06.20
Dubaj rendőrsége ezen a héten avatta fel a Tesla elektromosautó-gyár extravagáns terepjárójának....
2024.06.20
Májusban 63 százalékkal nőtt az újonnan forgalomba helyezett villanyautók száma Magyarországon. ..
2024.06.20
A Mercedes jelenleg zajló beruházásai nyomán Magyarország legnagyobb kapacitással bíró autógyára....