akkumulátor üzem

Üzembe helyezte akkumulátor-kutatóközpontját a Volkswagen

2021.09.14.

A későbbiekben tömegtermelésben gyártani tervezett akkumulátorcellák kifejlesztésére létesített laboratóriumot a konszern technológiai igazgatója, Thomas Schmall nyitotta meg hétfőn.

Thomas Schmall és Frank Blome, a labor igazgatója

Az akkumulátor-gyártás helyszíneként kijelölt Salzgitterben 70 millió eurós beruházással létesített kutatóintézet a konszern saját akkumulátor-gyártásának megindítása felé tett első lépés. A saját akkumulátor-gyártással a konszern az összes márkáját ki kívánja szolgálni annak érdekében, hogy függetlenítse magát az ázsiai beszállítóktól.

A kisszériás akkumulátor-gyártás egy eredetileg motorgyártással foglalkozó üzemben kísérleti jelleggel már meg is indult. A salzgitteri telephely 2022-re már mintegy ezer főt foglalkoztat majd, ennek minegy a negyedét a kutatóintézetben. A jelenlegi mintegy 500 alkalmazottból körülbelül 160 dolgozik az akkumulátor cellák fejlesztésén. A nagyszériás akkumulátor-gyártás a tervek szerint 2025-ben veszi kezdetét, a költségek csökkentése érdekében a konszern tömegmodelljeiben is egységesen alkalmazható kivitelben. Az egységes akkumulátorokkal egyúttal a konszern az elektromos és hibrid járművek választékát is növelni tudja termék-portfóliójában.

Salzgitterben az akkumulátor-gyártás éves termelése eléri majd a 40 gigawattórás áramtárolási kapacitást. A legnagyobb európai autógyártó nemrégiben jelentette be, hogy hat akkumulátorgyárat tervez létesíteni Európában. Salzgitter mellett az észak-svédországi Skellefteĺ városában is eldöntött kérdés már az üzem megépítése. Egy harmadik helyszín Spanyolországban "nagyon esélyesnek tűnik" Thomas Schmall szerint, "de még nem született róla döntés".

A tervezett üzemekről a részleteket legkésőbb novemberben nyilvánosságra hozzák. A konszern üzemi tanácsa legalább még egy németországi helyszín kijelölését reméli. Az akkumulátor-technológia fejlesztésében a Volkswagen együttműködik a svéd Northvolt vállalattal, a kínai Gotion vállalattal, valamint a kaliforniai Quantumscape céggel.

Az akkumulátor-gyártás alapanyagainak a világpiacán az utóbbi hónapokban bekövetkezett ellátási nehézségekről szólva Thomas Schmall a dpa hírügynökségnek elmondta, hogy a Volkswagen szükségletei hosszú távú szerződésekkel fedezve vannak.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

Forrás: 
MTI

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.09.18
A Nissan ikonikus sportautója legújabb generációjának értékesítése 2022 tavaszán kezdődik az....
2021.09.18
Az élénk színű karosszéria jelentősen csökkenti az autólopások valószínűségét – ez derül ki a "....
2021.09.18
Drónokra szerelhető speciális szállító dobozt fejlesztett két magyar cég, a terméket már számos....
2021.09.18
Van akkora minden kínai nagyváros, hogy saját autószalonja legyen, noha a Csengtu Autószalon....
2021.09.18
Az Autoszektor megtudta, hogy Sebestyén Peti a Pannonia Ringen tesztelte a HealTech Electronics l..
2021.09.18
Nem kizárt, hogy ha ma forgatnák le William Weyler örökemlékű Római vakáció című filmjét, akkor a..
2021.09.18
2022-ben lesz 15 éves a Can-Am Spider, öt éves a Can-Am Ryker, 2023-ban pedig maga a legendás márka....
2021.09.18
Drámai kép a reggeli buszbalesetben megsérült autóról. ..
2021.09.18
Nem csak formavilága meggyőző az új Hyundai Bayonnak, egy méreteit meghazudtoló, a hétköznapokban....
2021.09.18
Vegán jótékonysági vacsorát rendezett állat- és természetvédő alapítványa javára Kiss Norbert világ....