vasút

Vasúti járművek gyártásáról állapodott meg a külgazdasági hivatal

2014.06.10.

A külgazdasági kihívásokra Magyarország az újraiparosítással válaszolt, ennek pedig jelentős területe a járműgyártás - mondta Szijjártó Péter, kijelölt külgazdasági és külügyminiszter helyettes kedden Budapesten abból az alkalomból, hogy a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) a spanyol CAF S.A.-val megállapodást írt alá vasúti járművek gyártására.

Szijjártó Péter kiemelte: a világszínvonalú vállalatokkal kötött megállapodások erősítik a magyar gazdaságot. Hozzátette: a kormány az adórendszert, a felsőoktatást és a szakképzést is az újraiparosításnak rendelte alá.
 

A megállapodást a CAF részéről Felipe Rodrigo Magal, területi igazgató, és Berényi János, a HITA elnöke írta alá. Fotó: MTI  

A járműiparban jelenleg 712 cég tevékenykedik Magyarországon, amelyek 110 ezer embert foglalkoztatnak. A feldolgozóipar 20 százalékát adja ez a szektor, és ekkora hányadot képvisel az exportból is.

A CAF-ot a világ egyik vezető vasúti járműgyártójának nevezte, amely a föld számos országában tevékenykedik. Magyarországon 20 éve van jelen, ennyi ideje üzemel a MÁV vonalain a cég 70 vasúti kocsija.

A megállapodás alapján a CAF gyártásra, illetve tesztelésre veszi igénybe a Bombardier és a MÁV közös telephelyét Dunakeszin. A CAF vállalta a szakemberek továbbképzését, míg a HITA a beszállítói háttér fejlesztését felügyeli - tette hozzá a kijelölt miniszterhelyettes.

Jesus Esnaola Altuna, a CAF nemzetközi igazgatója a magyar kapcsolatukról elmondta, hogy cége szállította a 18 debreceni villamost, és szállítja a BKK-nak a 37 alacsony padlós villamost.

A magyar gazdaságot stabilnak és növekvőnek jellemezte, és kiemelte, hogy a dunakeszi bázison számítanak a magyar beszállítókra. Végül fontosnak tartotta hangsúlyozni: reméli, több spanyol cég követi a példájukat.

Tuzson Bence, Dunakeszi országgyűlési képviselője (Fidesz) elmondta, hogy a MÁV és a Bombardier járműjavítója az utóbbi időben kevés megrendeléshez jutott. Ezért jelentős az, hogy a CAF gyártást hoz ide, illetve itt végzik a végső tesztelését a Budapestre szánt villamosoknak. Így megőrizhető több száz munkahely, sőt remény van arra, hogy új munkahelyek is létesülnek a telephelyen.

A megállapodást a CAF részéről Felipe Rodrigo Magal, területi igazgató, és Berényi János, a HITA elnöke írta alá.

MTI

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.11.27
A Toyota és DRIVR taxiszolgáltató több mint 100 darab zéró emissziós, melléktermékként tiszta vizet....
2021.11.27
2023-ban érkezik az elektromos Porsche Macan, amivel több mint 1,8 millió tesztkilométert terveznek....
2021.11.27
Megtörtént az új Jaguar és Land Rover szalon műszaki átadása a Váci úton. ..
2021.11.27
Az év sötétebb hónapjaiban a rossz időjárási és látási viszonyok miatt megnő a közlekedési....
2021.11.27
A Mercedesnek vannak a legfiatalabb vásárlói, ha új autóról beszélünk, míg a Smartnak a....
2021.11.26
Összeroncsolódott személyautó a II. kerületi Nagykovácsi úton november 26-án, miután a járműre....
2021.11.26
Az FIA Túraautó Világkupa menetrendje szerint 2022-ben ismét 10 versenyhelyszín lesz. ..
2021.11.26
A legtöbb európai országban már kötelező a téli abroncs, van, ahol a hólánc is, de vannak, akik....
2021.11.26
A BMW Group újabb húsz európai városban, így többek között Koppenhágában, Veronában és Toulouse-ban....
2021.11.26
A Bács-Kiskun megyei rendőrök közúti veszélyeztetés bűntette miatt folytattak eljárást, és....