Müncheni Autószalon

Versenyautóból fejleszti új sportterepjáróját a Cupra

2021.09.19.

A Müncheni Autószalonon bemutatott Cupra Tavascan Extreme E Concept az idén indult Extreme E elektromos tereprali sorozat következő szezonjára készült, és egy 2024-ben érkező szériagyártású modellből is ízelítőt ad.

A Cupra gyári csapattal vesz részt a bajnokság első évadában, amely a Föld éghajlatváltozás által leginkább veszélyeztetett vidékein, többek között Grönlandon, Szenegálban és Szaúd-Arábiában zajlik, úttalan utakon. Az Abt Sportline technikai segítségével működő csapatban nem kisebb egyéniségek vezetnek, mint sokszoros DTM-győztes Mattias Ekström és a Dakar-győztes Jutta Kleinschnidt.

A Münchenben bemutatott Tavascan Extreme E Concept szériaváltozata lesz a Cupra második elektromos autója a Volkswagen ID.3-ason alapuló Born hot hatch után. Egyelőre még műszaki adatokkal nem szolgáltak a spanyolok az új Tavascan tanulmánnyal kapcsolatban, de azt lehet tudni, hogy a 2020-as  Extreme E autók 550 lóerősek, 4,5 másodperc alatt gyorsulnak fel 0-100 km/h-ra, 54 kWh-s az akkumulátoruk, és 1780 kilót nyomnak.  

A 2024-ben érkező szériagyártású Tavascan valószínűleg csak kívülről fog hasonlítani a Münchenben bemutatott tanulmányautóra, műszakilag az ID.4 GTX testvérmodellje lesz, ami azt jelenti, hogy ez is a moduláris MEB platformra épül majd (mint a 2019-es Tavascan tanulmány). Az elöl és hátul is rendelkezett villanymotorral, a csúcsteljesítménye 306 lóerő volt, ami 6,5 másodperces gyorsuláshoz volt elegendő.

A Cupra és partnere, az Abt Sportsline több ponton is változtatott az Extreme E versenyeken látható Abt Cupra Extreme E versenyautón, például LED-ekkel rakták ki a tipikus Cupra nappali fény mintát, amelyet egy 3D-s nyomtatással készített keretbe építettek. Szintén 3D-s nyomtatással készült a jármű váza, ami a versenysportban különösen előnyös, mivel gyorsan lehet pótolni az alkatrészeket, akár a helyszínen is legyártva. Az autó karosszériája lenszál erősítésű műanyagból készül, ami könnyű, és sokkal kisebb az ökológiai lábnyoma, mint a szénszál-erősítésű anyagnak, amit tipikusan használni szoktak versenyautókhoz.

„A Cupra Tavascan Extreme E Concept a tisztán elektromos off road versenyautónk következő evolúciója, amelyben még több Cupra gén található, és a dizájn is megmutatja, hogy a jövőben mire lehet számítani a márkától. De nem csak a forma változott, a technikát is továbbfejlesztettük” - nyilatkozta Xavi Serra, a Cupra fejlesztési igazgatója.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.10.23
Elindult az Év Magyar Autója 2022-es évad zsűrizése, az első közös teszten villanyautókat....
2021.10.23
Egy kerékpáros vesztette életét, miután összeütközött egy személygépkocsival - írja a police.hu ..
2021.10.23
Az elkövetkezendő héten rövidített munkaidő (Kurzarbeit) lesz a Mercedes rastatti gyárában. Ennek....
2021.10.23
Európa legnagyobb autógyártója a chipválság ellenére meg tudta duplázni az elektromos járművek....
2021.10.23
A Nissan nemrég mutatta be a 80-as évek Nissan Hardbody off-road bajnokai által inspirált, az....
2021.10.23
A Bridgestone bejelentette legújabb, túramotor-kerékpárokra fejlesztett Battlax Adventure Trail....
2021.10.23
Megszűnt az útlezárás az M3-as autópálya Vásárosnamény felé vezető oldalán, Hatvannál, ahol halálos....
2021.10.23
Lipcse városa 2025-től csak elektromos autókat akar engedélyezni a személyszállításban. Ennek....
2021.10.23
Szolgálat közben balesetet szenvedett és életveszélyesen megsérült egy motoros rendőr Budapesten -....
2021.10.23
Nem sok autótípus mondhatja el magáról, hogy 50 milliónál is több példányt adtak el belőle, amióta....