mentő

Versenyfutás az idővel 3000 gyermek életéért

2016.12.18.

Évente háromezer esethez riasztják a Magyar Gyermekmentő Alapítvány gyermek mentőorvosi autóit. Minden tizedik esetben közvetlen életveszélyt kell kezelni, vagyis azon múlik a beteg vagy balesetet szenvedett gyermek élete, hogy időben érkezik-e a segítség. Télen a fagyos utakon egy megbízható abroncs szó szerint életmentő lehet, az Apollo Vredestein ezért idén is teljes téli gumiabroncs szettel szerelte fel a gyermekmentők autóit.

A Magyar Gyermekmentő Alapítvány az Országos Mentőszolgálattal együttműködésben végzi a sürgős ellátásra szoruló gyermekek mentését nap mint nap. Az 50 fős csapat tapasztalt, gyermekintenzív ellátásban jártas orvosokból és gépkocsivezetőkből áll. A szervezet 4 aktív gyermek mentőorvosi kocsit működtet: Budapesten, Pécsett, Győrben, illetve a nyári hónapokban a Balaton mellett adnak szolgálatot. Amikor segélyhívás érkezik a 104-es hívószámra, és kiderül, hogy kisgyermek is veszélyben van, akkor lehetőség szerint a gyermek mentőorvosi kocsit is azonnal riasztják.

„Kollégáink szakterületük legjobbjai, akik felkészültek arra, hogy a gyermekmentés kritikus helyzeteit a lehető legmagasabb szinten kezeljék. A gyermek mentőorvosi kocsik elsőszámú feladata az, hogy őket a lehető leghamarabb a riasztás helyszínére juttassák, akár a mentőautó érkezése előtt, hiszen minden percen életek múlhatnak” – mondta Dr. Gesztes Éva, az alapítvány elnöke és szakmai vezetője.

A hordágyat leszámítva egy-egy gyermek mentőorvosi kocsi a legjobban felszerelt rohamkocsikhoz hasonlítható. Az életmentéshez szükséges legmodernebb eszközökkel dolgoznak, ha kell, akár többféle méret is rendelkezésre áll. Autónként 20-25 millió forint értékű orvosi műszert kell mozgatniuk, ami miatt ezek a Ford Focus modellek jóval nehezebbek, mint hétköznapi társaik. Ha hozzávesszük, hogy autópályán akár 220 km/h sebességgel is közlekedhetnek, nem csoda, hogy minden évben elkoptatnak egy garnitúra nyári és téli abroncsot.

 „Tavaly novemberben egy 3 éves kisfiúhoz riasztottak minket, aki súlyos égési sérüléseket szenvedett. A 10-es főút Pilisen átvezető szakaszán éles kanyarok és meredek emelkedők nehezítették a haladást, miközben a kisfiú állapota percről percre romlott. Sokat számított, hogy az abroncsok megfelelően tapadtak, vészfékezésnél is úton tartották az autót, nagyobb sebességgel vehettük be a kanyarokat” – mesélte Doroszlai Richárd, az alapítvány munkatársa.

„2012 óta támogatjuk az alapítványt prémium Vredestein abroncsokkal, amelyek bármilyen időjárás esetén garantálják a jármű és az utasok biztonságát. Így próbáljuk könnyebbé tenni az orvosok munkáját, akik életüket a gyermekek megmentésére tették fel”– mondta Bakonyi Tamás, az Apollo Vredestein Kft. ügyvezető igazgatója.

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.11.29
A napokban ítélték oda az és Év Pickupja 2022/2023 díjat a Toyota legendás pickupja a Hilux....
2021.11.29
A hazai taxitársaságok közül elsőként a Főtaxinál érhető el a robotdiszpécser szolgáltatás, amelyet....
2021.11.29
A számos tagadás ellenére úgy tűnik, Herbert Diess vezéeigazgató nem ül olyan szilárdan a....
2021.11.28
Két autó ütközött össze a 19-es kilométernél, Budapest belterületén - írja a police.hu ..
2021.11.28
Időutazás egy különleges géppel egy történelmi terepen. ..
2021.11.28
Vasárnap délután szomorú hírt közölt a Williams-istálló: életének 79. évében elhunyt az alakulatot....
2021.11.28
Az Audi igazgatótanácsának tagja, Hildegard Wortmann még öt évig felel majd a marketing- és....
2021.11.28
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Köd. ..
2021.11.28
November 29-én hajnalban indul a Hódmezővásárhely-Szeged tram-train, a villamosvasúton április....
2021.11.28
Sivatagi tájon és az Északi-sarkkörön belül teszteli a Cadillac az első elektromos crossoverét. A....