Tóbiás és Balambér kalandjai

Veszélyes a jégre lépni!

2022.01.16.

Mikor lehet a jégre menni? Mit tegyünk, ha beszakadt alattunk? A legfontosabb tudnivalók Tóbiás és Balambér mai kalandjában.

Az elmúlt napokban erős fagyok voltak az ország több részén, és a hétvégén sokfelé még napközben is nulla fok alatt maradt a hőmérséklet. A hideg idő hatására a természetesen vizeink jegesedni kezdtek, ám egyelőre még mindenhol nagyon vékony a jég, életveszélyes rámenni, és néhol felmelegedés is kezdődött. A Balatonon alig pár centiméteres jég alakult ki, és egyelőre sehol nincs az országban olyan jégfelület a szabad vizeken, amely biztonságos lenne. 

Tudnivalók, mielőtt a jégre lépsz

A tavak jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha az kellő szilárdságú, nem olvadt, nem mozog. Általános szabályként azt lehet mondani, hogy az állóvizek jege akkor tekinthető biztonságosnak, elég szilárdnak, ha a vastagsága eléri vagy meghaladja a 10 centimétert.

Legyen szilárd és legalább 10 centi vastag a jég

Ha ismeretlen a jégfelület vastagsága, kopogtatással ellenőrizzük, mielőtt rálépünk. További tudnivalók:

 • Sötétben, korlátozott látási viszonyok mellett, folyóvizeken, kikötők területén soha ne merészkedjünk a jégre! 
 • Soha ne menj egyedül a jégre!
 • Legyen nálad mobiltelefon, és indulás előtt töltsd fel.
 • Lehetőleg kijelölt helyen csúszkálj és korcsolyázz, mert ilyenkor mentőszemélyzet és mentőeszköz is van a parton. 
 • Érdemes olyan helyet választani, ahol sekély a víz. 

Elővigyázatosságból legyen a kezünk ügyében olyan eszköz, amellyel baj esetén segíteni tudunk annak, aki alatt beszakad a jég. Ez lehet kötél, szánkó, hosszabb faág, amit oda tudunk nyújtani neki. A parton, az autóban pedig legyen pokróc, váltóruha.  

Teendők, ha beszakad a jég

A jég beszakadását sokszor már előre jelzi a ropogás és a recsegés, valamint a jég felületének süllyedése. Ekkor még van rá esély, hogy elkerüljük a beszakadást. 

 • Azonnal feküdjünk hasra a jégen minél nagyobb felületen, hogy eloszlassuk a súlyunkat, és lehetőleg arccal a part felé legyünk. 
 • Lassú, nyugodt mozdulatokkal – mindig a lehető legnagyobb felfekvési felületen – kússzunk a part felé.
 • Ha a jég minden előjel nélkül beszakad, vagy túl későn reagáltunk, és beszakadt alattunk, tárjuk szét a karunkat, és minden eszközzel akadályozzuk meg, hogy a jég alá kerüljünk vagy lemerüljünk a vízbe. 
 • Próbáljunk meg a jég szélében megkapaszkodni, és a lábunkkal a part felé lökni magunkat, valamint kérjünk segítséget. 

Ha recseg-ropog alattunk a jég, feküdjünk le, hogy minél nagyobb felületen eloszlassuk a súlyunkat (Fotó: Police.hu)

Nagyon fontos, hogy ne kerüljünk a jég alá, ha mégis megtörténik, a szemünket tartsuk nyitva, és nézzünk felfelé. Ha a jég hóval fedett, akkor a beeső fénysugár alapján a jégtörés helyét fel lehet ismerni. Ha a jégen nincs hó, a víz és a jég egyforma fénytörése miatt a jég beszakadásának helye csak igen nehezen ismerhető fel. 

A legfontosabb, hogy próbáljunk meg a felsőtestünkkel a jégfelület fölé jutni, ehhez végezzünk a lábainkkal lökésszerű, úszó mozdulatot, amit karjainkkal és súlypontáthelyezéssel segítünk. Ha így nem sikerül a jég fölé jutni, a beszakadás helyével szemben lévő oldalon próbáljunk az egyik lábunkkal a jég felületére jutni, majd a kezünkre és lábunkra támaszkodva testünket oldalt a jégfelületre tolni. Ha a jég újból és újból beszakad alattunk, vágjunk magunknak utat a part felé, amíg ki nem jutunk a partra vagy olyan jégfelülethez nem érünk, amelyik már elbír minket. 

Így segíts a bajba jutottakon

A víz hőmérséklete a jégfelület alatt 0 és 4 fok közötti. Ha valaki beleesik a jéghideg vízbe, teste nagyon gyorsan, egy-két perc alatt elkezd kihűlni, de akár már 20-30 másodperc után hidegsokk következhet be (ami vérkeringési zavarokkal, és akár a szívműködés leállásával járhat) Tíz perc elteltével bekövetkezik az eszméletvesztés, 15 perc után pedig már nem lehet segíteni a bajbajutottakon. Ezért egy pillanatot sem szabad késlekedni a segítséggel, és hívjuk a 112-es segélyhívót.

Felelőtlen mentésbe azonban ne kezdjünk, mert azzal a saját életünket is kockáztathatjuk. Mások bajba kerülése esetén így segíthetünk:

 • Hason csúszva közelítsük meg a bajba jutott embert, aki alatt beszakadt a jég. 
 • A beszakadás helyéhez nem menjünk teljesen oda, mert alattunk is összetörhet a jég. A fennmaradó a távolságot segédeszközökkel hidaljuk át: hosszú ággal, bottal, kötéllel, nadrágszíjjal, ruhadarabokkal. 
 • Ha több segítőtárs van a helyszínen, alkossunk láncot! Mindenki feküdjön hasra, és fogja meg az előtte lévő lábát. Így az elöl lévő embert a többiek támogatják a mentés során. 

A jeges vízből, jégből mentett embert ne vigyük azonnal jól befűtött, meleg helyre, hanem fokozatosan próbáljuk felmelegíteni a testét, a vérkeringését normál módon beindítani. Természetesen előzőleg a jeges ruházatától meg kell szabadítani! Az ilyen személyt minden esetben orvosi ellátásban kell részesíteni. 

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.22
- Közös vállalatot alapított 50-50 százalékos tulajdoni arányban az AutoWallis csoport portugál....
2024.05.22
Pályafutása első futamgyőzelmét aratta a túraautós TCR Europe sorozatban, azaz a kategória Európa-....
2024.05.22
A police.hu oldal szerdán megjelent híre szerint az elmúlt héten a megengedett sebességhatárokat....
2024.05.22
Az Opel új fejezetet nyitott az új Astrával, Európa egyik legnépszerűbb kompakt autója már elérhető....
2024.05.22
Május 26-ig látható az AUTOPOESIS kiállítás, amelyen bemutatkozik az anyavállalat közel négy....
2024.05.22
Üldözött, leszorított, majd megállt hisztizni az M7 belső sávjában. Nem tetszett neki, hogy....
2024.05.22
Míg a tisztán elektromos autók eladása lassul, addig a plug-in hybridek piaca fellendült Európában....
2024.05.22
Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat....
2024.05.22
- A Budapest fölé érkezett  zivatarlánc miatt jelentős késések várhatók a Liszt Ferenc Nemzetközi....
2024.05.21
Független mérések igazolták, amit az érintett modellek tulajdonosai már tudnak: a Toyota full....