közlekedésbiztonság

Vezessünk az évszakoknak megfelelően!

2013.10.18.

Mire kell vigyázniuk a közlekedőknek az őszi időszakban? Ebben a cikkben röviden összefoglaljuk az őszi közlekedés sajátosságait és veszélyeit.

Szerző: Gégény István
 
Ősszel megváltoznak a biztonságos közlekedést alapjaiban befolyásoló körülmények. Az októbertől decemberig bekövetkező balesetek jellemző oka, hogy a gépjárművezetők nem a megváltozott időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket, míg az észlelhetőség hiányosságai első sorban a gyalogosok és kerékpárosok részére jelent többletkockázatot.
Fotó: kisalfold.hu
 
A tavaszi és a nyári hónapokban a közlekedési viszonyok általában optimálisak. A járművezetők ezekben a hónapokban hamar hozzászoknak az ideiglenes „jóhoz”, a hosszú nappalokhoz, a kedvező tapadási viszonyokhoz, a kiszámíthatóbb közlekedéshez, valamint a biztonságos közlekedéshez nélkülözhetetlen információk viszonylag egyszerű megszerzéséhez.
 
Ősszel azonban hirtelen minden megváltozik. Rövidülnek a napok, rosszabb lesz az idő, gyakoribbak lesznek az esőáztatta utak, majd idővel a köd is korlátozza a gyorsabb haladást. Ősz végén már megjelenhet a hó és a jég, mely további kockázatokat jelent valamennyi közlekedői csoport részére, a járművezetőknek és gyalogosoknak egyaránt.
 
A megváltozott viszonyokra időben fel kell készíteni a közúti járműveket, de az őszi időszak a korábbiaktól eltérő közlekedési magatartást is követel.
De mire is figyeljünk ilyenkor biztonságunk érdekében?
 
A gépkocsikat minden esetben célszerű felkészíteni az évszakkal járó változásokra, megvizsgálva valamennyi biztonsági berendezést és tartozékot. Elengedhetetlen az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzése. Az őszi közlekedés során a gépkocsival történő közlekedés igen fontos kelléke a jól működő ablaktörlő, a megfelelő ablakmosó folyadék, továbbá a jégkaparó és a jégoldó spray, s ha hidegebbre fordul az időjárás, akkor javasolt mielőbb időpontot kérni a téli gumiabroncsok cseréjére.
 
A rövidülő nappali időszakok, a kedvezőtlenebbé váló látási és útviszonyok óvatosabb, sok esetben lassúbb haladást tesznek lehetővé, így már előre hosszabb menetidővel kell számítanunk.
 
Különösen lakott területen kívüli utakon, vagy közvilágítás nélküli útszakaszokon jelent problémát a gyalogosok és a kivilágítatlanul közlekedő kerékpárosok nehéz észlelhetősége. Sajnálatos módon sokan nem viselnek fényvisszaverő mellényt, amivel a balesetek megelőzhetők lennének. Márpedig a lakott területen kívüli elütések – a nagyobb haladási és ütközési sebesség miatt – gyakran végződnek tragédiával.
 
Az ősz egyben az iskolakezdés időszaka is. Szeptember elején a diákok gyakorlatilag egyik napról a másikra tömegesen jelennek meg a közúti közlekedésben, s a vakációt követő ”felszabadult” állapotuk, valamint a társakkal való ismételt találkozás öröme még inkább csökkenti a korukból adódóan egyébként is hiányos veszélyérzetüket.
 
A veszély másik oldala, hogy a nyári szabadságokat követően a felnőttek is igen nagy számban jelennek meg közlekedőként az utakon (ezt jelzi a reggeli forgalmi dugók gyakorivá válása), s ezzel megfelelően az általuk jelentkező közlekedésbiztonsági kockázat is növekszik.
Ezért a tanévkezdeti időszakban a gyerekek biztonságára fokozottan ügyelni kell.
Óvatosabban, körültekintőbben kell tehát közlekednünk a tanintézetek környezetében, lassítani és fokozottan figyelni szükséges a gyermekeket szállító buszok melletti elhaladáskor, és számítani kell a gyermekek váratlan úttestre lépésére.
 
Végezetül ősszel fejeződnek be a betakarítások, a szüret és más mezőgazdasági munkálatok. Ennek megfelelően a termőföldek, gyümölcsösök és szőlőültetvények környezetében az úttesten sárfelhordásokra lehet számítani, mely nem csak a motorkerékpárosokra, hanem a gépjárművel utazókra is jelent veszélyt.
 
Ősszel tehát közlekedjünk óvatosabban, az évszaknak megfelelően!

 

 
 
 
 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.01.27
Ma már mindent elural a CO2 és az önvezetés, 40 évvel ezelőtt viszont jó üzletnek tűnt beszállni a....
2022.01.27
A Magyar Autóklub közlekedésbiztonsági kampányt indít a vasúti átjáróban történő közúti balesetek....
2022.01.27
A Vitesco autóipari beszállító több nagy megrendelést kapott a gyártóktól: egy milliárdos....
2022.01.27
A kínai Nio márka megnyitotta a 800. akkumulátorcserélő állomását , ezúttal a Hangzhou városban....
2022.01.27
Azt remélik, az új, i20 N alapú hibrid Rally1-es autóval végre az egyéni bajnoki címet is....
2022.01.27
Egy autómentő kisteherautó és egy személyautó csapódott egymásnak valamivel 14 óra után - írja a....
2022.01.27
A miskolci rendőrök előállították a férfit - írja a police.hu. ..
2022.01.27
A holland DSM is jelezte részvételét a májusi magyar kerékpáros körversenyen, a Tour de Hongrie-n,....
2022.01.27
Kiderült, milyen problémákkal kell szembenézniük az orosz autósoknak az ukrán válság miatt. ..
2022.01.27
Andrzej Duda lengyel elnök aláírta azt a törvényt, amelynek értelmében február 1-jétől július....