szépségverseny

VI. Balatonfüred Concours d'Elegance oldtimer szépségverseny

2019.05.24.

A májusi ítéletidő sem tudta elrontani a Balatonfüredre látogató klasszikusjármű-kedvelők örömét.

Május első hétvégéjén került sor a VI. Balatonfüred Concours d'Elegance oldtimer szépségversenyre. Szervezőként gyötrelem volt az időjárás-előrejelzést figyelni. S persze az ilyenkor elkerülhetetlen lemondásokat hallgatni. Itt kell külön kiemelni az osztrák Martin és Margit Schwed házaspárt, akik egy 1928-as Chevrolettel indultak útnak, amely út közben lerobbant. Ám nem adták fel a részvétel lehetőségét, s miután az autómentő hazafuvarozta őket, egy 1967-es Volkswagen T1 platós kisteherautóval jelentek meg Balatonfüreden. Az első résztvevők már csütörtökön megérkeztek, majd péntek délután a balatonfüredi kikötő mólójánál már tucatnyi oldtimer gyűlt össze, s szombat reggelre közel 50 autót állíthatunk be a helyére a Tagore sétányon.

A Schwed házaspár és Volkswagen kisteherautójuk.A Füred TV összeállítása

A Balatonfüred Concours d'Elegance elsősorban szépségverseny, tehát az esztétikára helyezzük a hangsúlyt. Ám az ezzel a rendezvénnyel az is a célunk, hogy a hazai közönség számára a lehetőségekhez képest tágas képet mutassunk az autózás múltjából. E törekvést szépen illusztrálja két, egymáshoz közel kiállított résztvevő: egy 1963-ban gyártott, kéthengeres, kétütemű 744 cm3-es motorral szerelt Syrena 102 és a 2010-ben készült, V12-es motorral szerelt Toyota Century.

Dr Vajda Ádám több Toyota Century limuzint importált már Japánból, köztük ezt a 2010-ben gyártott második generációs modellt.

Természetesen az idei mezőnyből sem hiányozhattak azok az egzotikumok, amelyek a látogatók szívét megdobogtatják. A 100 éves Citroen születésnapját három autóval, köztük egy 1971-ben gyártott Citroen SM-mel ünnepeltük. A különleges, narancsszínű fényezés eredetileg a Citroen Dyane típusához kínálták, ám a Citroen egyik igazgatója ilyen árnyalatban kért egy SM modellt. Ez a példány tisztelgés az ő elképzelése előtt.

A “gyöngyszemek Olaszországból” kategóriának a legnépszerűbb darabja a Lamborghini Espada volt, az 1217 darabos széria 537. darabj. A modell történetéről múlt novemberben közöltünk egy összeállítást Ám a kategória többi tagja is mind-mind különleges darab volt: az 1967-es Ghia 450SS, amelyből összesen 57 darab épült, s az olaszosan gömbölyödő forma alatt a Plymouth Barracuda futóműve és V8-as motorja rejtezik; egy eredeti állapotú Ferrari 308 GTB; és egy másik közönségkedvenc, az 1953-ban épített, Pinin Farina (csak később lett Pininfarin) karosszériás Alfa Romeo 1900C Sprint Coupe – kb. 90 darab épült, s 38-ra teszik a máig megmaradt darabok számát.

A “családi autó, amely versenyeket nyer” szlogennel reklámozott Alfa Romeo 1900 Sprintből a gyár ösztönzésére számos olasz karosszériaműhely faragott kupét és kabriót. Végül előbbire a hivatalos megrendelést a Touring, utóbbira a Pinin Farina műhely kapta. Ám a Pinin Farina műhelyben a vásárlók kérésére az általuk tervezett kupéból kb. 100 darabos szériát állítottak össze.

Egy az 57-ből: Ghia 450SS 1967-ből Plymouth V8-as motorral

Évről évre számos cseh és szlovák gyűjtő érkezik Balatonfüredre. A szlovák Mustang&American Car Club küldöttsége idén egy 1959-es Chevrolet Impala Sport Coupé-val, egy 1968-as Chrysler 300-as limuzinnal, egy 1959-es Cadillac Fleetwood 60 Special limuzinnal és egy 1979-es Chevrolet Corvette-tel érkezett.

A Chrysler 300-ból a Vladimir Grosch által most bemutatott ötödik generációs, kétajtós keménytetős modell volt a legnépszerűbb. A tulajdonos szerint ezt a Belgiumban talált autót igazi öröm vezetni.

A klubelnök Juraj Petras Chevrolet Impala kupéja

Az 1918. előtt épült autók, azaz a “Réz csillogása” kategóriájában négy autó szerepelt. A Csehországból érkezett Pavel Beran szombat délelőtt 1907-ben épült impozáns, 2,35 méter magas Lorraine-Dietrich autójával felállt a színpadra, s korhű ruhában, hatalmas szivarokat szívva invitált maga mellé mindenkit egy-egy fotóra. Hollandiából Tony Paalman hozta el a mezőny legidősebb autóját, egy 1904-ben épült francia Aster túrakocsit. A Kaáli Autó-Motor Múzeumból egy 1914-ben épült belga F.N. túrakocsi érkezett. Végül érdemes megemlíteni Lakatos Ferenc nemrég elkészült 1915-ös Ford Model Speedsterjét, amelynek restaurálásába unokája is besegített. Őket a zsűri a “Jövő generációja” különdíjjal jutalmazta.

 

Lakatos Ferenc és unokája a nemrég elkészült Ford Model T Speedsterrel

A Best of Show díjat idén ez az 1907-ben épített 2,35 méter magas Lorraine-Dietrich kapta

Vasárnap ugyan ítéletidő volt, ám ez nem akadályozott meg minket a megfelelő díjkiosztó megtartásában. Balatonfüred városának parkolóházába átköltözött a vörös szőnyeg, a színpad és a Fekete Gábor Gábriel által garantált jó hangulat. A résztvevők is ámulva fogadták ezt a fordulatot, s így jó hangulatban zárult a VI. Balatonfüred Concours d’Elegance is!

 

További képek

Lubomír Pešák, a csehországi Veteran Arena múzeum tulajdonosának 100 lóerős Invicta sportkocsija

A Ford Capri idén ünnepli 50. születésnapját. Peter Tanzstatter Ausztriából érkezett egy 1971-es, Nagy-Britanniában készült Caprival.

Idén két autót  üdvözölhettünk Bulgáriából, köztük ezt az 1961-es Opel Olympia P1 Rekord limuzint.

Jaroslav Sery koprivnicei magánmúzeumának egyik érdekessége ez az egyedi karosszériás Tatra T52

Az 1920-as évek amerikai családi autói: Pontiac Big Six és Ford Model A

Farkas Bálint gyermekkori álmát valósította meg 2009-ben, amikor megvásárolta ezt az eredeti állapotú Skoda 1000 MB-t

Brit műanyagkarosszériás kitautó 1962-ből. A versenyzésre szánt Falcon Competition műanyag kasztnija nagyon olcsó volt, így

ha valaki verseny közben összetörte magát, nem érte nagy veszteség.

Közel 10 évig tartott Péntek Károly Csajkájának restaurálása. 

1928-ban a BMW megvásárolta a Dixi autógyárat. Az Austin 7 licensz alapján épített Dixi kisautókból lettek az első BMW gépkocsik.

Az Aeroparkot üzemeltető Légiközlekedési Kultúrális Központ nemrég készült el az 1980-as években a MALÉV Air Tours által használt Volvo 245 Transfer replikájával.

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.08.08
A magyar rendőrök a spanyol hatóságok által körözött járművet foglaltak le a Csanádpalota autópálya....
2020.08.08
A Mercedes brit pilótája volt a leggyorsabb a Forma-1-es 70. évforduló Nagydíja pénteki második....
2020.08.08
A drónok, a mesterséges intelligencia és az építészet területén alakulhat ki leginkább....
2020.08.08
Cristiano Ronaldo most éppen 8 millió euróért vásárolt magának egy álomautót. A világhírű portugál....
2020.08.07
Legalább tizenhatan meghaltak, több mint százan - közülük sokan súlyosan - megsérültek az Air India....
2020.08.07
Sokáig a Haris birodalom szürke eminenciásaként dolgozott, napjainkban ismert és elismert....
2020.08.07
A dél-korai autógyártó közzé tette az első grafikákat a Korandón alapuló, tisztán elektromos....
2020.08.07
Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája volt a leggyorsabb a Forma-1-es 70. évforduló Nagydíja....
2020.08.07
Ba Bilig Kínából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra pályázatára. ..
2020.08.07
A négy évtized után feltámasztott BMW Junior Team három tehetsége, Dan Harper, Max Hesse és Neil....