szépségverseny

VI. Balatonfüred Concours d'Elegance oldtimer szépségverseny

2019.05.24.

A májusi ítéletidő sem tudta elrontani a Balatonfüredre látogató klasszikusjármű-kedvelők örömét.

Május első hétvégéjén került sor a VI. Balatonfüred Concours d'Elegance oldtimer szépségversenyre. Szervezőként gyötrelem volt az időjárás-előrejelzést figyelni. S persze az ilyenkor elkerülhetetlen lemondásokat hallgatni. Itt kell külön kiemelni az osztrák Martin és Margit Schwed házaspárt, akik egy 1928-as Chevrolettel indultak útnak, amely út közben lerobbant. Ám nem adták fel a részvétel lehetőségét, s miután az autómentő hazafuvarozta őket, egy 1967-es Volkswagen T1 platós kisteherautóval jelentek meg Balatonfüreden. Az első résztvevők már csütörtökön megérkeztek, majd péntek délután a balatonfüredi kikötő mólójánál már tucatnyi oldtimer gyűlt össze, s szombat reggelre közel 50 autót állíthatunk be a helyére a Tagore sétányon.

A Schwed házaspár és Volkswagen kisteherautójuk.A Füred TV összeállítása

A Balatonfüred Concours d'Elegance elsősorban szépségverseny, tehát az esztétikára helyezzük a hangsúlyt. Ám az ezzel a rendezvénnyel az is a célunk, hogy a hazai közönség számára a lehetőségekhez képest tágas képet mutassunk az autózás múltjából. E törekvést szépen illusztrálja két, egymáshoz közel kiállított résztvevő: egy 1963-ban gyártott, kéthengeres, kétütemű 744 cm3-es motorral szerelt Syrena 102 és a 2010-ben készült, V12-es motorral szerelt Toyota Century.

Dr Vajda Ádám több Toyota Century limuzint importált már Japánból, köztük ezt a 2010-ben gyártott második generációs modellt.

Természetesen az idei mezőnyből sem hiányozhattak azok az egzotikumok, amelyek a látogatók szívét megdobogtatják. A 100 éves Citroen születésnapját három autóval, köztük egy 1971-ben gyártott Citroen SM-mel ünnepeltük. A különleges, narancsszínű fényezés eredetileg a Citroen Dyane típusához kínálták, ám a Citroen egyik igazgatója ilyen árnyalatban kért egy SM modellt. Ez a példány tisztelgés az ő elképzelése előtt.

A “gyöngyszemek Olaszországból” kategóriának a legnépszerűbb darabja a Lamborghini Espada volt, az 1217 darabos széria 537. darabj. A modell történetéről múlt novemberben közöltünk egy összeállítást Ám a kategória többi tagja is mind-mind különleges darab volt: az 1967-es Ghia 450SS, amelyből összesen 57 darab épült, s az olaszosan gömbölyödő forma alatt a Plymouth Barracuda futóműve és V8-as motorja rejtezik; egy eredeti állapotú Ferrari 308 GTB; és egy másik közönségkedvenc, az 1953-ban épített, Pinin Farina (csak később lett Pininfarin) karosszériás Alfa Romeo 1900C Sprint Coupe – kb. 90 darab épült, s 38-ra teszik a máig megmaradt darabok számát.

A “családi autó, amely versenyeket nyer” szlogennel reklámozott Alfa Romeo 1900 Sprintből a gyár ösztönzésére számos olasz karosszériaműhely faragott kupét és kabriót. Végül előbbire a hivatalos megrendelést a Touring, utóbbira a Pinin Farina műhely kapta. Ám a Pinin Farina műhelyben a vásárlók kérésére az általuk tervezett kupéból kb. 100 darabos szériát állítottak össze.

Egy az 57-ből: Ghia 450SS 1967-ből Plymouth V8-as motorral

Évről évre számos cseh és szlovák gyűjtő érkezik Balatonfüredre. A szlovák Mustang&American Car Club küldöttsége idén egy 1959-es Chevrolet Impala Sport Coupé-val, egy 1968-as Chrysler 300-as limuzinnal, egy 1959-es Cadillac Fleetwood 60 Special limuzinnal és egy 1979-es Chevrolet Corvette-tel érkezett.

A Chrysler 300-ból a Vladimir Grosch által most bemutatott ötödik generációs, kétajtós keménytetős modell volt a legnépszerűbb. A tulajdonos szerint ezt a Belgiumban talált autót igazi öröm vezetni.

A klubelnök Juraj Petras Chevrolet Impala kupéja

Az 1918. előtt épült autók, azaz a “Réz csillogása” kategóriájában négy autó szerepelt. A Csehországból érkezett Pavel Beran szombat délelőtt 1907-ben épült impozáns, 2,35 méter magas Lorraine-Dietrich autójával felállt a színpadra, s korhű ruhában, hatalmas szivarokat szívva invitált maga mellé mindenkit egy-egy fotóra. Hollandiából Tony Paalman hozta el a mezőny legidősebb autóját, egy 1904-ben épült francia Aster túrakocsit. A Kaáli Autó-Motor Múzeumból egy 1914-ben épült belga F.N. túrakocsi érkezett. Végül érdemes megemlíteni Lakatos Ferenc nemrég elkészült 1915-ös Ford Model Speedsterjét, amelynek restaurálásába unokája is besegített. Őket a zsűri a “Jövő generációja” különdíjjal jutalmazta.

 

Lakatos Ferenc és unokája a nemrég elkészült Ford Model T Speedsterrel

A Best of Show díjat idén ez az 1907-ben épített 2,35 méter magas Lorraine-Dietrich kapta

Vasárnap ugyan ítéletidő volt, ám ez nem akadályozott meg minket a megfelelő díjkiosztó megtartásában. Balatonfüred városának parkolóházába átköltözött a vörös szőnyeg, a színpad és a Fekete Gábor Gábriel által garantált jó hangulat. A résztvevők is ámulva fogadták ezt a fordulatot, s így jó hangulatban zárult a VI. Balatonfüred Concours d’Elegance is!

 

További képek

Lubomír Pešák, a csehországi Veteran Arena múzeum tulajdonosának 100 lóerős Invicta sportkocsija

A Ford Capri idén ünnepli 50. születésnapját. Peter Tanzstatter Ausztriából érkezett egy 1971-es, Nagy-Britanniában készült Caprival.

Idén két autót  üdvözölhettünk Bulgáriából, köztük ezt az 1961-es Opel Olympia P1 Rekord limuzint.

Jaroslav Sery koprivnicei magánmúzeumának egyik érdekessége ez az egyedi karosszériás Tatra T52

Az 1920-as évek amerikai családi autói: Pontiac Big Six és Ford Model A

Farkas Bálint gyermekkori álmát valósította meg 2009-ben, amikor megvásárolta ezt az eredeti állapotú Skoda 1000 MB-t

Brit műanyagkarosszériás kitautó 1962-ből. A versenyzésre szánt Falcon Competition műanyag kasztnija nagyon olcsó volt, így

ha valaki verseny közben összetörte magát, nem érte nagy veszteség.

Közel 10 évig tartott Péntek Károly Csajkájának restaurálása. 

1928-ban a BMW megvásárolta a Dixi autógyárat. Az Austin 7 licensz alapján épített Dixi kisautókból lettek az első BMW gépkocsik.

Az Aeroparkot üzemeltető Légiközlekedési Kultúrális Központ nemrég készült el az 1980-as években a MALÉV Air Tours által használt Volvo 245 Transfer replikájával.

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.06.05
Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének elnökeként a helyi kolbászmúzeumot is Dinya Imre vezeti....
2020.06.05
A mentés idején II. fokú viharjelzés volt érvényben. ..
2020.06.05
Grigorij Drobutin Oroszországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu....
2020.06.05
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2,6 milliárd forintból valósította meg a szárligeti beruházást.   ..
2020.06.05
Újabb felelőtlen járművezetőkkel szemben intézkedtek a rendőrök Vas megyében. ..
2020.06.05
Májusban is szerény volt a kereslet az új autók iránt annak ellenére, hogy újranyitottak az....
2020.06.05
Megérkezett az amerikai SUV európai igényekhez igazodó, frissített változata, amely már az FCA....
2020.06.05
Az önvezető járművek megjelenése és közúti elterjedése idővel biztosan bekövetkezik. Ebből adódóan....
2020.06.05
A csütörtökön ismertetett legfrissebb adatok szerint továbbra is csaknem hetven éve nem mért....
2020.06.05
Jánvári Zsolt szerint a a Forma-1-es csapat jövő hétfőn kezdi meg a felkészülést a július elején....