Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

A világ legmegnyugtatóbb dalát veszélyes autóvezetés közben hallgatni

2023.06.04.

Nem mindegy, milyen zene szól a kocsiban, mert gyorshajtásra, túlzott kockázatvállalásra ösztönözhet, vagy épp ellenkezőleg, elalszunk a volán mögött. Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjában bemutatjuk, hogyan hat a zene a sofőrre.

Az autóvezetők többsége szeret valamit hallgatni a kocsiban, és ha nem bömböl olyan hangosan a muzsika, hogy nem hallja a külvilág zajait, jelzéseit, nincs is ezzel semmi probléma. De nem mindegy, hogy mi szól az autóban, és nem csak azért, mert nem könnyű olyan zenét választani, ami minden utasnak megfelel. Léteznek olyan felvételek, amelyek balesetveszélyesek lehetnek vezetés közben: nagyon andalítóak vagy túlságosan energikusak. 

Figyelemelterelő muzsikák

A PassMeFast nevű angol autósiskola hosszú listát állított össze azokból a zeneszámokból, amelyek a leginkább elvonják a sofőr figyelmét, és amelyeket hallgatva nagyon nehéz higgadtan az útra és a forgalomra koncentrálni. Hogy kiderítsék, melyek a kerülendő muzsikák, a Spotify 20 legnépszerűbb, vezetéshez összeállított lejátszási listáját vizsgálták meg. Ez összesen több mint 4000 dalt jelentett, amelyeket három szempont szerint értékeltek: energia, táncolhatóság és érzelmi töltöttség. Azok a zenék vonják el a legjobban a figyelmet, amelyek energikusak, érzelmileg felfűtöttek, viszont a táncolhatóságuk nem túl jó. Utóbbi azt jelenti, hogy a zeneszám szabálytalan ütemmel vagy tempóval rendelkezik. Nos, az előbbi szempontok szerint ez a top 10 dal, amelyek a legzavaróbbak vezetés közben: 

1. Outkast – Hey Ya!

Figyelemelterelő hatás: 72,6%

2. The Killers – Mr. Brightside

Figyelemelterelő hatás: 69,6%

3. Jay-Z and Alicia Keys – Empire State Of Mind

Figyelemelterelő hatás: 69,5%

4. a-ha – Take on Me

Figyelemelterelő hatás: 69,4%

5. Red Hot Chili Peppers – Can't Stop

Figyelemelterelő hatás: 69,0%

Szerencsére elkészítették az ellentétes listát is, íme az 5 zene, amely a legkevésbé vonja el el a vezető figyelmét: 

1. Billie Eilish – Bad Guy

Figyelemelterelő hatás: 8,1%

2. Noah Cyrus – July

Figyelemelterelő hatás: 9,3%

3. Lewis Capaldi – Bruises

Figyelemelterelő hatás: 10,2%

4. Bruno Mars – When I Was Your Man

Figyelemelterelő hatás: 10,3%

5. Justin Bieber – Love Yourself 

Figyelemelterelő hatás: 10,4%

Nyugodt zene, nyugodt vezetés…

A Dél-kínai Műszaki Egyetem kutatói is vizsgálták a zene vezetésre gyakorolt hatását, és arra jutottak, hogy minél gyorsabb számokat hallgat a sofőr, annál kiszámíthatatlanabbá válik a jármű irányítása. Kiderült, hogy a percenként 120 ütemnél gyorsabb zenék negatív hatással vannak a vezetési stílusra, gyorsabb tempóhoz és veszélyesebb manőverekhez vezetnek. 

A tudósok egy szimulátor segítségével vizsgálták a hatásokat. A résztvevőknek 20 percig kellett haladniuk egy hatsávos autópályán, miközben rock, nyugodt zene vagy semmi sem szólt. A kísérlet során a sofőrök átlagosan 70 alkalommal váltottak sávot, ám azok, akiknél rock szólt, ez a szám a duplájára, 140-re nőtt. A tempósabb dalok hatására ráadásul 8 kilométer/órával gyorsabban vezettek. 

A Green Day American Idiot című száma – amelynek percenként 189 ütem/perc a tempója – vezette a legveszélyesebb zenék listáját. Ezzel ellentétben a Led Zeppelin Stairway to Heaven című száma ösztönöz a legbiztonságosabb vezetésre, a tempója mindössze 63 ütem/perc.

A világ legmegnyugtatóbb dala veszélyes lehet

Bár az előbbiek szerint a nyugodtabb zenék nyugodtabb vezetésre ösztönöznek, ezt az irányt sem szabad túlzásba vinni. Van egy dal, ami annyira megnyugtató, hogy a sofőröket figyelmeztetik, ne hallgassák a volán mögött, mert balesetveszélyes. A világ legnyugtatóbb dalának nevezett zeneszámról kiderült, hogy csökkenti a vérnyomást, lelassítja a szívverést és csökkenti a kortizol, azaz a stresszhormon szintjét. Sőt, annyira ellazítja az embert, hogy el is álmosodik tőle – ezért nem szabad vezetés közben hallgatni. Ez a dal pedig nem más, mint a Marconi Union Weightless című szerzeménye. 

Egy kutatás során megvizsgálták, hogyan hat az emberre ez a dal. Nők egy csoportjának időre kellett puzzle-t kirakniuk, hogy ezzel emelkedjen a stressz-szintjük. Ezután különböző dalokat játszottak le nekik, és figyelték, hogy a zenék hatására hogyan változik a szívritmus, a vérnyomás és a légzés. A vizsgálat megállapította, hogy a Weigthless 11 százalékkal hatékonyabb volt a többi zenénél; 65 százalékkal csökkente a szorongást, néhány résztvevőt még álomba is ringatott. Ezért a szakemberek nem tanácsolják, hogy vezetés közben ne hallgassák a dalt, mert veszélyes lehet. 

„Az agyi képalkotó vizsgálatok kimutatták, hogy a zene nagyon mélyen hat az agyban, és nemcsak a hangok feldolgozásáért felelős területeket stimulálja, hanem az érzelmekkel kapcsolatos régiókat is” – mondta Dr. David Lewis-Hodgson, a kutatás vezetője.

A dal megalkotása egyébként meglehetősen tudatos volt, a zenekar hangterapeutákkal dolgozott együtt, billentyűs hangszereket, harangjátékot, buddhista énekeket használtak, valamint olyan zenei alapokat, amelyekről bebizonyosodott, hogy nyugtató hatásúak. Ezeket az elemeket úgy kombinálták, hogy megalkották a tökéletes relaxációs zenét. 

A világ legmegnyugtatóbb dalában van egy markáns ritmus, ami percenként 60 ütemmel indul, majd fokozatosan lelassul 50 körülire. Hallgatás közben a szívverésed is ehhez a ritmushoz igazodik. Az is fontos, hogy nincs benne ismétlődő dallam, ez ugyanis lehetővé teszi, hogy az agyad teljesen kikapcsoljon, mert nem próbálod megjósolni, hogy mi fog következni a dalban. Vagyis pihenésre, relaxációra kiváló, de vezetéshez inkább ne ezt válasszuk. 

Természetesen a zene csak egy a sok tényező közül, amelyek elvonhatják a sofőr figyelmét, ezért kell mindig körültekintően és megfontoltan vezetni. 

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.04.22
A legsikeresebb európai autó fél évszázados történelme eddig nyolc nemzedéket ölel fel. ..
2024.04.22
Alig futott és egy fűtött garázsban pihent mintegy harminc éven át az a Honda NSX szupersportautó,....
2024.04.22
Összeütközött két személygépkocsi Budapest I. kerületében, a Hegyalja úton, a Sánc utcánál hétfő....
2024.04.22
Az ABB Motion legújabb, „Körforgásos jelleg: Nincs vesztegetni való idő” című jelentése szerint az....
2024.04.22
A felajánlóval, Ferencz Zsolt autótörténésszel és autóival május 18-án Felnémeten is találkozhat....
2024.04.22
A magyar után a német gyártószervezeti tanúsítványt is megkapta a pécsi Magnus Aircraft Zrt. A „....
2024.04.22
A Bridgestone Tatabánya ügyvezető igazgatójával egyebek mellett arról beszélgettünk, hogy....
2024.04.22
Idén áprilisban az írországi Dublinban rendezték meg a legnagyobb európai, közlekedés és mobilitás....
2024.04.22
Az Automobili Lamborghini és a Babolat együttműködve exkluzív padel ütőket gyártanak kombinált....
2024.04.22
Két különálló, egymást mégis kiegészítő szemüveg-kollekcióval bővült a Ferrari-univerzum, melyek a....