WRC

A világbajnok feladta a Török-ralit, Neuville átvette a vezetést

2020.09.19.

Ott Tänak műszaki hiba miatt volt kénytelen kiállni, de csapattársa viszont csúcsformában vezetett, és az autója is kibírta a megpróbáltatásokat.

Thierry Neuville hat szakaszt nyerve bő félperces előnyt autózott ki a Török-rali leghosszabb, szombati napján, amelyen a pilótáknak kétszer három szakaszt jelöltek ki, több mint 117 km össztávval.

A pénteki napot még csapattársa, Sébastien Loeb zárta az élen, de a kilencszeres világbajnok szombat reggel hatalmas rutinjára rácáfolva rossz gumikat tetetett fel a Hyundai i20 WRC-re, amivel sok időt vesztett. Két közepes keverékű gumi volt hátul, amelyek nem bírták a kemény igénybevételt, és teljesen elvesztették a mintázatukat a köves, sziklás talajon, így már nem tudtak kellő tapadást biztosítani.

 

De a szombati első szakaszon a harmadik Hyundai-pilóta, Ott Tänak még nála is sokkal rosszabbul járt, mivel a kormányzás felmondta a szolgálatot az autójában, amely ezért irányíthatatlanná vált, és végül egy út menti bokorban állt meg. A világbajnok megpróbálta a helyszínen megjavítani a kocsit, de nem sikerült neki. Tänak világbajnoki esélyei ezzel hatalmasat csökkentek, de vasárnap még a Power Stage-en szerezhet 5 bónusz pontot.

A világbajnoki pontversenyben élen álló Sébastien Ogier profitált a Hyundai csapat hibáiból, Toyotájával ugyanis megnyerte az első két szakaszt, és az összetett élére állt. Igaz, az előnye csak minimális volt Neuville-lel szemben, aki délelőtt panaszkodott az autója balanszára, de azért erős időket autózott. Olyannyira, hogy az utolsó délelőtti szakaszt meg is nyerte, és a hátrányát 1,6 másodpercre csökkentette az összetettben Ogier mögött.

A két élmenő csatájába nem tudott beleszólni, de a harmadik helyért komoly harcot vívott három versenyző: Loeb és a két toyotás, Elfyn Evans és Kalle Rovanperä. Ebben a csatában az észé volt a főszerep, ugyanis a nyers tempó helyett az számított inkább, hogy ki tudja jobban életben tartani a gumikat a köves pályákon. Sokáig Evans állt a harmadik helyen, mivel kiegyensúlyozottan vezetett, és nem vállalt felesleges kockázatokat.

Egy ponton félbe kellett szakítani a versenyt, mert a tiltás ellenére szurkolók egy csoportja belógott a gyorsaságira (a járványhelyzet miatt nézők nélkül rendezik a versenyt), és addig nem indították újra a szakaszt, amíg a rendbontók el nem hagyták a helyszínt.

Délután tovább folytatódtak a drámák, az élen álló Ogier ugyanis bal első defektet kapott, és a Toyota Yaris WRC-jében a hidraulikai rendszer is kezdte felmondani a szolgálatot, emiatt nem mindig tudta használni a kormányon lévő váltófüleket. A hatszoros világbajnok annyi időt vesztett a hatodik szakaszon, hogy Neuville kényelmes, 22 másodperces előnyt tudott kialakítani. Ogier a következő szakaszon már ismét keményen tudta nyomni a gázt, ezen csak 0,2 másodpercet kapott a belga riválisától, de a napi utolsó szakaszon ismét rakoncátlankodott a hidraulika a Yarisában, még a hátsókerék-hajtás is elment, ezért Neuville több mint fél percre tudta növelni az előnyét. Igaz, a második helyet így is megőrizte a Ogier, de már holtversenyben régi riválisával, Loebbel.

„Sokat dolgoztunk a beállításokon, és el kell mondanom, sokkal jobbnak éreztem az autót délután, különösen a sziklás, köves részeken; végre azt csinálta a kocsi, amit kértem tőle. Talán még nem vagyok 100 százalékig elégedett a beállítással, de az biztos, hogy a jó irányba indultunk el. A mérnököm rábeszélt, hogy változtassunk, és bevált a dolog, elégedett voltam a csapat munkájával, ezért tudtunk az élre állni” - nyilatkozta Neuville a nap végén. „Most 33,2 másodperccel vezetünk, de ez nem jelenti azt, hogy lassíthatunk. A holnapi nap lesz a legnehezebb a ralin, el kell kerülnünk a defekteket és az autót is egyben kell tartanunk, miközben keményen kell majd nyomnunk a gázt. A legjobbamat fogom nyújtani, remélhetőleg elég lesz a győzelemhez!” - tette hozzá a belga, akinek nagyon kell a jó eredmény, ha életben akarja tartani a világbajnoki reményeit, mivel az előző két versenyt feladta.

Loeb a nap végére újra magára talált, az utolsó szakaszt meg is tudta nyerni Neuville előtt 0,9 másodperccel. Ezzel feljött a második helyre, de tizedre azonos az összetett ideje Ogier-vel. Vasárnap az lesz a feladata, hogy Neuville hátvédjeként a második helyen végezzen, és pontokat raboljon a honfitársától és a többi toyotástól.

Tehát a vasárnap sem lesz sétagalopp a mezőny számára, mivel négy éve nem volt ilyen hosszú zárónapja egyetlen vb-futamnak sem. Kétszer fog végigmenni a mezőny a verseny leghosszabb és a legkeményebb pályáján, az össztáv 89 km lesz. Ráadásul az utolsó szakaszra is kell hagyni gumit, ugyanis szokás szerint az lesz a bónusz pontokért zajló Power Stage.

Az összetett állás szombat este:

1

RC1

Thierry Neuville, N.Gilsoul

Hyundai Shell Mobis WRT

1h29m28.3s

2

RC1

Sebastien Ogier, J.Ingrassia

Toyota Gazoo Racing WRT

30.1s

3

RC1

Elfyn Evans, S.Martin

Toyota Gazoo Racing WRT

33.3s

4

RC1

Sebastien Loeb, D.Elena

Hyundai Shell Mobis WRT

34.1s

5

RC1

Kalle Rovanpera, J.Halttunen

Toyota Gazoo Racing WRT

1m07.7s

6

RC1

Teemu Suninen, J.Lehtinen

M-Sport Ford WRT

1m23.0s

7

RC1

Esapekka Lappi, J.Ferm

M-Sport Ford WRT

2m20.4s

8

RC1

Gus Greensmith, E.Edmondson

M-Sport Ford WRT

3m00.0s

9

RC1

Pierre-Louis Loubet, V.Landais

Hyundai 2C Competition

4m00.0s

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.10.24
Mindkettő olyan hibrid lehet, ami eddig még nem volt a modell kínálatában. ..
2020.10.24
Nagyot ment a gyártó a harmadik negyedévben, van, ahol biztosan őrzi piacvezető pozícióját. ..
2020.10.24
A jelek szerint egyelőre nem találja a tökéletes tempót a portugál pályán a hatszoros brit....
2020.10.24
A Datahouse adatai szerint 2020 első nyolc hónapjában összesen 92 048 új személygépkocsit és....
2020.10.24
Becslések szerint az idén akár 120 ezer autósnak is érdemes lenne lépnie novembertől. ..
2020.10.24
Ritka, hogy ilyen drasztikus lépést hozzon egy istálló vezetése. Meglepő lehet az is, kik jönnek a....
2020.10.24
Többórás várakozásra kényszerülnek a teherautók, írta a rendőrség. Az Útinfom azt is megnézte,....
2020.10.24
Nyolcadik egymást követő évben lett az Apple a világ legértékesebb márkája az Interbrand nevű....
2020.10.24
A francia autópályaüzemeltető Sanef intenzíven kampányol a telefon vezetés közbeni használatának....
2020.10.23
Próbáljunk rá egy A6-os-ra, majd gyorsan nyergeljünk vissza A4-re! ..