WRC

WRC: Rovanperä könnyed győzelmet aratott Észtországban

2023.07.23.

A tavalyi világbajnok vasárnap megszerezte zsinórban a harmadik győzelmét a balti országban.

Két évvel ezelőtt Rovanperä lett a WRC legfiatalabb futamgyőztese Észtország ultragyors murvás gyorsasági szakaszain. A mai domináns sikere után pedig már 55 pontos előnnyel áll a bajnoki tabella élén, és ezzel egy újabb lépéssel közelebb került ahhoz, hogy ismét megszerezze a világbajnoki címet. A 22 éves finn 21 gyorsasági szakasz után 52,7 másodperccel előzve meg Hyundai-jal versenyző ellenfelét, Thierry Neuville-t, aki kezdetben még vezetett a pénteki nyitó kör után. Azonban Rovanperä még aznap átvette tőle az első helyet, mielőtt szombaton kilenc egymást követő gyorsaságin tudott leggyorsabb időt futni, és több mint fél perccel növelte a pénteki előnyét.

 

Az előrejelzett eső nem jött el a vasárnapi záró felvonásra, amelyen Rovanperä ismét érinthetetlen maradt, mind a négy gyorsaságit megnyerte a Toyota GR Yaris-szal, az utolsó szakaszgyőzelemmel maximális Power Stage bónuszpontokat is szerzett. Olyannyira dominált, hogy a rali 21 gyorsasági szakaszából 15-öt nyert meg (a többit a helyiek kedvence, Ott Tänak húzta be).

„Fontos esemény ez a mostani” – mosolygott. „A bajnokság szempontjából nagyon lényeges ez a verseny, ahol jó pontokat lehet szerezni, és a terv is pontosan ez volt. Ez a kedvenc helyszínem a naptárban, így tudtam, hogy itt nyomnom kell a gázt, és ez jól is sikerült” – tette hozzá.

Neuville szombat estére gyakorlatilag elismerte a vereséget, de jókedvű volt, miután pályafutása egyik legerősebb gyors átlagtempójú murvás versenyét teljesítette. Vasárnap azonban nem engedhette meg magának, hogy lazítson a második helyen, mivel csapattársa, Esapekka Lappi ott loholt a nyakában: a finn több mint 300 km száguldás után mindössze 6,8 másodperccel lemaradva tőle állhatott fel a dobogó legalsó fokára.

Lappi eredménye a negyedik dobogós helyezést jelentette számára a Hyundai Motorsport színeiben, amely most 57 ponttal van lemaradva a Toyota Gazoo Racing mögött a gyártók bajnoki címéért folytatott versenyben. A finn és a Toyotát vezető walesi Elfyn Evans szoros csatát vívtak három napon át, mindössze 7,3 másodperc választotta el őket egymástól az utolsó szakasz után.

Teemu Suninen a harmadik Hyundai-t bejuttatta az első ötbe, több mint egy perc hátránnyal Evans mögött, miután hibátlanul vezetett a hibrid autós debütálásán. Mögötte Pierre-Louis Loubet végzett, aki a hatodik helyet szerezte meg, mindössze 0,3 másodperccel verte az összetettben Kacuta Takamotót.

Loubet fordos csapattársa, az észt Ott Tänak volt a verseny előtti favorit, de a hazai győzelemre vonatkozó reményei már a rali kezdete előtt szertefoszlottak. A csütörtöki shakedown során felmerült problémák miatt az utolsó pillanatban motorcserére kényszerült az M-Sport, amiért öt perces büntetést kapott a 2019-es világbajnok a nyitó gyorsasági előtt. Öt fordulóval a vége előtt most 66 ponttal van lemaradva Rovanperätól.

Andreas Mikkelsen megőrizte vezető helyét a WRC2 kategóriában, és az összesített tabellán pedig a kilencedik helyen végzett az erősebb Rally 1 autók mögött. A top 10-et a szintén Skoda Fabia RS Rally2-vel versenyző Sami Pajari tette teljessé.

A szezon kilencedik fordulója, a legendás Finn-rali augusztus 3. és 6. között Jyväskyläben kerül megrendezésre. Érdekesség, hogy itt a Toyota finn csapatfőnöke, a profi versenyzéstől négy éve visszavonult Jari-Matti Latvala is indul majd egy Rally 1-es Yarisszal, a rendkívüli lehetőséget jutalomból kapta Akio Toyodától.

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.12.11
Noha a fenntarthatóság fontos szempont a befektetési döntések meghozatalakor, a befektetők 94%-a....
2023.12.11
Miamiban állították ki a holland szolárművész, Marjan van Aubel interaktív audiovizuális művét,....
2023.12.11
A Datahouse adatai szerint 2023 első hét hónapjában 77 ezer 45 új személygépkocsit és....
2023.12.11
Többféle biztosítás meghosszabbítása, adók befizetése, parkolási díjak számontartása, vizsgáztatás....
2023.12.11
A győri Széchenyi István Egyetem, a Kaposvári Szakképzési Centrum és a Kaposvári SZC Eötvös Loránd....
2023.12.11
Egy nemzetközi felmérés szerint ez év első felében nem kevesebb, mint 8200 esetben szakadt meg....
2023.12.11
Sokkolta Németországot az a baleset, amelyben egy 49 éves anya és 23 éves lánya vesztette életét.....
2023.12.10
A tetejére borulva állt meg a kocsi – jelentette az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. ..
2023.12.10
Valószínűleg a Te autód is tudja a kábelmentes AA-t! ..
2023.12.10
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Mentő ötlet. ..