használtautó vásárlás

12 év, 36 ezer kilométer? Hol a trükk, haver?

2024.03.15.

Ford Fiesta 1.4 vásárlás előtti vizsgálat.

Magyarországon úgy szocializálódott az autóvásárló, hogy még az amúgy optimális adatokkal hirdetett autóknál is gyanakszik valami cselre, becsapásra. Nem csoda, egy használtautó-vásárlással nagyon mellé lehet nyúlni és súlyos százezrekben, ha nem milliókban lehet mérni az átverések mértékét. Éppen ezért hoztuk létre 10 évvel ezelőtt vállalkozásunkat, amelyben használt autók vásárlás előtti helyszíni állapotfelmérését végezzük, hogy ne az eső után húzzák fel ügyfeleink a köpönyeget.

Döbbenetesen kevés kilométer a Fordban

Ügyfelünk egy 2012-es gyártású Ford Fiesta 1.4 Technology felszereltségű autót talált a pesti agglomerációban, egy kereskedőnél. Mielőtt honlapunkon megrendelte volna a vizsgálatot, fel is hívott, hogy merjen-e hinni a szemének, mi lehet itt az átverés.

Rövid konzultációban elmondtam neki, hogy csodának nem csoda, csak igen ritka jelenség, hogy átlagosan évi 3.000 km-t menjenek egy autóval. Ez havonta nem több, mint 250, napi 8-9. ABC-óvoda-templom háromszögben mozoghatott nagyjából. Aztán még arról is volt szó, hogy ezek a kocsik sok esetben valami nagy csattanásból vannak helyreállítva, ezt muszáj vizsgálni.

Végül egy esős délelőttön találkoztunk a kereskedésben, de alig akartunk hinni a szemünknek.

Ennyit mutat kívül-belül

Lelövöm a poént: a kocsiban valóban csak 36 ezer kilométer van. Ezt mutatja a diagnosztikai lekérdezés is, és a kocsi minden porcikájának állapota. Nincs kiült ülés, lekopott kormány, vagy váltógomb.

A hirdetéshez képest kicsivel kevesebb légzsák volt ugyan megtalálható az autóban, de ezt a helyszínen tisztáztuk, úgyhogy nem okozott későbbi csalódást. Meg amúgy is, tudják: „A hirdetés nem minősül ajánlattételnek…”

A hátsó lábtérből hiányoztak a szőnyegbetétek. Ezek eltűnhettek, mert inkább az elsőket szokták kidobni, hogy ne rontsa a kocsi összképét. A hátsó ülés állapota alapján pedig nem járunk messze az igazságtól, ha feltételezzük, hogy talán soha nem ült ott senki sem.

Jól felszerelt, de azért nem Technolgy

A metálfényezés a szín miatt adott. A Technology felszereltségűként hirdetett autó, valójában csak Champions, de erről a légzsákoknál már korábban lehullott a lepel. (Való igaz, hogy én is csak most, a cikk miatt kértem egy fizetős alvázszám szerinti lekérdezést, ami alapján a pontos fantázianév kiderült.) A klíma digitális, elektromosan állítható, fűthető és behajtható külső tükrök, bőr kormány, két front légzsák, fedélzeti számítógép, ködfényszórók. Ezek alkotják a főbb felszereltséget, de ebben a kategóriában nagyon többre nem is kell vágyni és számítani.

Javítva azért volt

A kocsi minden baloldali eleme javítva volt. Hol 200, hol 900 mikron mérhető, de a sárvédő – ami ugye hegesztett elem és rétegelt is – 1.220 mikrométerben maximálódott. Nem kell kétségbe esni, alig észrevehető a javítás. És azért ne is várjunk el mindent 12 év után!

A baloldali ajtók belső részén volt egy-egy hely, ahol elkezdett leválni a festék. Ha körmömmel megkapargattam, akkor ez a fekete folt könnyen terjedt tovább. Nem egy horror, de idővel lehet, hogy kezdeni kellene vele valamit.

Nem szabadna mállania

Érdemes megnézni a fényszórók gyártási idejét. Amúgy rendben voltak, még a gyárban tették be őket

 

Szervizkönyv

Ezt az autót évente kell karbantartásra vinni. A tulajdonos csak az első két évben tett ennek eleget, aztán elengedte a dolgot. A szervizkönyv utolsó bejegyzése 2014-es és 5.600 km-nél történt.

Persze átnéztük a folyadékokat is. Az olajon kívül minden rendben volt, de azért fékfolyadékot biztosan méretnék a szervizlátogatáskor. A motorolaj színe alapján simán elképzelhető, hogy a bejegyzés óta nem cserélték ki. Tehát azonnali olajcserét javasoltam az ügyfélnek, remélem azóta meg is csináltatta.

Keresztben feltett abroncsok

A műszaki előírások szerint a járművön tengelyenként egyforma abroncsoknak kell lennie. Na, ezt a követelményt nem teljesítette a Fiesta. Bár mindként fajta abroncsból megvolt a 2-2 db, ezt a szerelők, vagy valaki más, keresztben tette fel, vagyis ugyanolyan abroncsok bal elöl és jobb hátul, illetve jobb elöl és bal hátul voltak. Egyszerű 10 perces csere ez, de érdemes megcsinálni, hogy ne emiatt kötegedjenek vele a műszakin.

Az autót meg is vették

A vásárlás előtti vizsgálatok után, ha csak lehet próbáljuk követni az ügyfelek sorsát. Beszéltünk is a megrendelővel, aki megvásárolta a kisautót és a hangja alapján nagyon is elégedett vele.

A javítást le kell nyelni, de ennyire kevés kilométerrel és ilyen állapotban bűn lett volna otthagyni a Fiestát. Főleg, hogy a piacon a több mint kétszer ennyit futott példányok magasabb kínálati áron vannak meghirdetve, mint amennyit fizetett érte az ügyfél.

Ha Te is bizonytalankodsz használtautó-vásárlás előtt, tudunk segíteni!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.27
Verőce térségében találták meg hétfőn a település közelében több mint egy hete történt hajóbaleset....
2024.05.27
Egy olcsónak tűnő C-osztály valódi arca ..
2024.05.27
Emberek közé hajtott egy terepjáró szombaton délután Červená voda községben, a Sabinovi járásban,....
2024.05.27
A Hyundai és a hozzá minden szállal kötődő Kia töretlenül tartja az előkelő helyet a leggyakrabban....
2024.05.27
Május utolsó hétvégéjén, a japán motorsport legnagyobb jelentőségű versenyén debütált a megújult....
2024.05.27
A Volkswagen és a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) még négy évig folytatja sikeres együttműködését.....
2024.05.27
A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. Zöld....
2024.05.27
Életében először versenyzett esőben; újabb két dobogós helyezést szerzett az újoncok között;....
2024.05.27
Autós üldözésre és lövöldözésre került sor szombaton éjszaka Liptószentmiklós belvárosában, miután....
2024.05.27
Ankara előrehaladott tárgyalásokat folytat a kínai BYD és a Chery vállalattal elektromos járművek....