BKK

1956 - Forgalomkorlátozásokra kell számítani Budapest több kerületében

2016.10.23.

Budapest több kerületében lesznek forgalomkorlátozások a napokban az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulója alkalmából szervezett rendezvények miatt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján közzétett közleményében azt írta: már szerdán életbe léptek egyes korlátozások. Az időszakosan elrendelt - néhol hétfő éjfélig tartó - útlezárások, megállási tilalmak az V., a VI., a VII., a VIII. és a XI. kerületet érintik.

Szerdától hétfő éjfélig tilos megállni az V. kerületben az Alkotmány utca mindkét oldalán a Honvéd utca és a Kossuth tér között. A következő napokban ugyancsak megállási tilalom lesz érvényben a XI. kerületben a Műegyetem rakpart és a VIII. kerületben a József körút egy-egy szakaszán. Megállási tilalom lép életbe továbbá az Alkotmány utca, a Balassi Bálint utca, a Széchenyi felső rakpart, a Markó utca, a Szalay utca, a Nagymező utca, a Bródy Sándor utca és a Széchenyi felső rakpart egy-egy szakaszán, a Vértanúk terén, valamint a Széchenyi téren, az MTA előtti nagy parkolóban. A Vértanúk tere szombat este 10 órától vasárnap 17.30-ig le lesz zárva.

Október 23-án, vasárnap reggeltől késő estig több órán át tartó forgalomkorlátozásokra kell számítani. Időszakosan lezárják a többi között az Alkotmány utca, az Akadémia utca, a Balassi Bálint utca, a Rákóczi út, a Bródy Sándor utca, a Széchenyi felső rakpart és pesti alsó rakpart egy-egy szakaszát, valamint a Corvin köz-József körút-Baross utca-Szentkirályi utca-Bródy Sándor utca útvonalat.A BRFK arra kéri a járművezetőket és az üzemeltetőket, hogy a megváltozott forgalmi rend szerint, fokozott figyelemmel közlekedjenek.

Az október 23-ai nemzeti ünnep alkalmából a hétvégén országszerte és a fővárosban is számos megemlékezést, rendezvényt tartanak. A központi rendezvények már szombaton megkezdődnek. Délután az 1956-os Műegyetemi emlékműnél Boross Péter volt miniszterelnök, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke mond beszédet. Délután 3 órakor kezdődik a "Történelmet csinált a nép" című hagyományos emlékünnepség a Műegyetemen, ahol mások mellett Schmidt Mária, az 1956-os emlékév kormánybiztosa szólal fel. Ezt követően fáklyás menet indul Bem József szobrához. 17.30 órakor fellobban a Forradalom Lángja a Nagy Imre téren, ahol beszédet mond Tarlós István főpolgármester. Este 6 órakor a Bem-szobornál tartanak koszorúzást.

A központi programok vasárnap a Kossuth téren kezdődnek, ahol délelőtt 9 órakor katonai tiszteletadás mellett Áder János államfő jelenlétében felvonják Magyarország lobogóját. Orbán Viktor miniszterelnök és Andrzej Duda, a Lengyel Köztársaság elnöke itt mond beszédet délután 3 órakor. A Szabad Magyarországért című díszünnepség után, este 7 órakor kezdődik a Papp László Budapest Sportarénában a Szabadságkoncert.

Civilek, valamint ellenzéki pártok tüntetéseket is hirdettek vasárnap délutánra.

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.04.24
Zivatarok alakulhatnak ki, az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelenti, emellett esetenként....
2024.04.23
A japán filmtörténet, sőt, a világ egyik legsikeresebb animációs alkotása adott ihletet ahhoz az....
2024.04.23
Izgalmas és világszintű versenyeknek ad otthont a hétvégén a Balaton Park Circuit. ..
2024.04.23
A világgazdaság következő éveit, évtizedeit leginkább az elektromos autóipari forradalom határozza....
2024.04.23
A japán vállalat hivatalosan is bejelentette, hogy a jövő év végéig Thaiföldön mutatja be népszerű....
2024.04.23
A Volvo EX30 elnyerte a rangos Red Dot 'Best of the Best' formatervezési díjat. ..
2024.04.23
Kicsi a világ: szoktuk mondani, amikor egy rég nem látott ismerőssel találkozunk. De ki gondolta....
2024.04.23
Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros,....
2024.04.23
Közel 450 kiállító több, mint 12 ezer négyzetméteren várja a szakembereket 2024. május 7-10. között....
2024.04.23
Súlyos baleset történt az M2-es autóúton Vác térségében kedd délután, a forgalmat megállították -....