Mazda

2-es vagy CX-3? Egyik mazdább, mint a másik

2019.03.27.

Az elmúlt években a Mazda minden modelljét megújította, felvarrták a kettes és a CX-3-as ráncait is. Megnéztük mi változott és kipróbáltuk jól felszerelt változatokban a két kisautót.

Hogy néznek ki?

A Mazda 2015-ben lépett be a kis méretű szabadidő-autók piacára, a CX-3-ast a kettes alapjaira építették. 2018-ban felvarrták a ráncait, igényesebb lett az utastér, finomodott a külső (átszabták a hátsó lámpákat, a fekete első ködlámpafészkeket, új a hűtőrács, új színeket és új felniket kapott a kocsi, valamint eltüntették a karos rögzítőféket, helyette elektronikust építettek be), valamint felújították a motorkínálatot. A kompakt méretű CX-3 a Mazda jelenleg legkisebb autójával, a 2-essel rokon, de a megemelt hasmagasság, a szabadidő-autós kiegészítők és a CX-5-ös formavilága nagyobbnak láttatja.

A kodo formanyelv mindkét modellen megjelenik, a mazdás tervezés lényege, hogy életnagyságú agyagmodelleket formáznak, amelyeket tökéletesre csiszolnak. Ha a kettesre azt mondjuk aranyos, akkor a CX-3-ra nem mondhatunk mást, csak hogy szép. Nagyon szép.

A Mazda CX-3 4275 milliméter hosszú, 1765 milliméter széles és 1535 milliméter magas, tengelytávolsága 2570 milliméter. Tömege 1340 kilogramm. Ezzel szemben a Mazda 2 ugyanakkora tengelytávon 4060 milliméter hosszú, 1695 milliméter széles, 1495 milliméter magas és 1055 kilogramm az üzemkész tömege (75 kilogrammos vezetővel).

Az utastérben is beszédes a két modell között a különbség, míg a kettesben szerényebb anyagok, kopogós műanyagok fogadnak, addig a CX-3 prémium hatású, komfortos, világos bőrrel bevont kényelmes ülésekkel, a hatosból átemelt kormánnyal, és részben bőrözött (alcantara) puha műszerfallal tűnik ki. Az ergonómia (ezt rontja a nagyobb modellben a kormány és a bajuszkapcsoló mögé eldugott indítógomb), az összeszerelés minősége, a kapcsolók és kezelőszervek zöme azonos a két autóban, a CX-3-ban a kormány is fűthető, nem csak az első ülések. A multimédiás rendszer is ugyanaz (a menürendszer egyszerű, tekerőgombbal könnyedén kezelhető), erősségeivel és gyengeségeivel (lassú TomTom navi) egyetemben, Apple Carplay és Android Auto mindkettőhöz elérhető. A CX-3 üveglapos vetített kijelzővel (megjeleníti a holtérfigyelő jelzéseit) és teljesen LED-es fényszórókkal múlja felül a hagyományos halogénnel világító kettest.

A csomagtér használhatóságában nincs túlságosan nagy különbség, a 2-esben 280, a CX-3-asban 350 liternyi hely áll a rendelkezésünkre. Nagyobb tárgyak szállításához le kell döntenünk a hátsó ülést, sík padlót egyikben sem találunk alaphelyzetben, ám a CX-3 dupla padlózatával varázsolhatunk egy kicsit és akkor betolhatjuk a kis méretű hűtőt (ledöntött ülésekkel 1260 literesre bővíthető a csomagtér). Ha pótkerékkel és Bose hifivel rendeljük az autót, akkor a csomagtérpadlót csak felső állásban használhatjuk. A kettes csomagtartó nem nagy szám, főleg, hogy magasan van a pereme, döntött háttámlákkal 887 literig növelhető a csomagtér.

Hogy mennek?

A Mazda csak szívómotorral kínálja benzines autóit, a skyactiv erőforrások fő technológiai újítása a 14:1 kompressziós arány, mely a hőmérsékleti hatékonyságot növeli és csökkenti a fogyasztást. Ezt csak a kettesben értük tetten, az ugyanis kedvező fogyasztással, szerény 5,4 liter/100 kilométerrel zárta a mintegy 500 kilométeres tesztet, az összkerekes, erősebb és hangosabb motorú CX-3 azonban szereti a hasát, 8,2 literes átlagot mértünk a 400 kilométeres teszt során.

Míg a kettest 1,5 literes, a CX-3-ast a jól bevált kétliteres szívómotor hajtotta, előbbi 90, utóbbi 150 lóerőt teljesít (ehhez a motorhoz alapból jár az összkerék-meghajtás). A kettes csúcsnyomatéka 148 Nm (4000-es fordulat/percnél), míg a CX-3-asé 206 Nm (bár 2800-as percenkénti fordulatnál megérkezik a maximum, az automatikus váltó mégis tovább pörgeti a motort, jócskán háromezres fordulat fölé). A kettesben is dolgozik az i-Eloop rendszer, amely egy nagy kapacitású kondenzátorban tárolja a fékezéskor és lassításkor keletkező mozgási energiát.

Mindkettő teljesíti az aktuális károsanyag-kibocsátási normát, pedig se turbó, se részecskeszűrő nincs bennük. Hidegen mindkét motor igencsak hangos, de ahogy bemelegedett, visszavesznek a decibelekből.

Gyorsulásban sincs nagy különbség, sőt a kettes gyorsabb, az összkerekes automata CX-3 9,7 másodperc alatt sprintel 100 kilométer/órás sebességre (végsebessége 196 kilométer/óra), ellenben a kettes már 9,4 másodperc alatt eléri a 100 kilométer/órát (végsebessége 183 kilométer/óra).

Milyen vezetni?

Érződik a nagyobb odafigyelés hozadéka és a jobb szigetelés a CX-3-as vezetésekor, sokkal halkabb menet közben, mint a kettes, de jóval hangosabb, mint a hatos. Hatfokozatú automatikus váltóját szépen összehangolták a motor karakterisztikájával, sokkal inkább azonban a kiegyensúlyozott, nyugodt vezetést támogatja. Ha sietünk, vagy erőszakos előzésbe kezdünk, ne felejtsük a váltót sportfokozatba tenni, enélkül csúnyán beégünk (a kormány mögötti fülekkel is lehet váltani, bevallom, én csak egyszer használtam, akkor sem kellett volna, mert majdnem belém jött egy autó a nullás-M5-ös találkozásánál, mert későn kezdtem visszaváltani és elfogyott a szufla). A kettessel más a helyzet, az igényli a pörgetést, a pontos, igazán mazdás, ötfokozatú kézi sebességváltóval élvezetes a kapcsolgatás, jó vezetni a kisautót. Az összkerékhajtás magabiztosságot ad, a CX-3-assal sokkal merészebb voltam a lefagyott kanyarokban, körforgalmakban és előzéskor is bátrabban nyomtam a gázt. Tapadásban a kicsinek sem voltak problémái, ám a könnyebb építés miatt érzékenyebb az úthibákra, a CX-3 masszív, jól összerakott remekmű, gyengéit nem tudtam megtapasztalni az egyhetes teszt során. Talán csak a szokásosnál erőteljesebb remegést nem tudtam megmagyarázni az automata váltó fészke körül (talán kicsi autó, nagy motor páros?), konkrétan a jobb oldali ülés biztonsági csatja zörgött nagyon hangosan a motor járására.  

A CX-3 futóműve sokkal jobban szereti a kanyargós utakat, mint a pesti kátyúkat, de ez minden Mazdára igaz, így a kettesre is. A CX-3-as 18-as felnijei túlvállalták magukat, a kettesen feszülő 16-os felnik szépek és nem rontják a rugózási kényelmet. Nincs semmi extra benne: csatolt lengőkar hátul, MacPherson elöl, de a felfüggesztési pontokat mazdásan eltolták, így kanyarban is nagyon élvezetes, erőltetett menetben sem dülöngél, kormánya pontos. 

Mennyibe kerülnek?

Vezetéstámogatók sokaságát adta a jól felszerelt (Revolution Top felszereltség) tesztautókban a Mazda, az automatikus vészfékező, a táblafelismerő, a sávelhagyásra-, hátsó keresztirányú forgalomra és a holttérre figyelő berendezés, valamint tolatókamera mellett (ezek mind voltak a Takumi felszereltségű 2-esben) a CX-3 távolságtartó tempomatot is kapott, ami állóra fékez és újra elindul, ha akarjuk.

Legolcsóbban 4,9 millió forinttól lehet CX-3-as a garázsunkban, felextrázott tesztautónk ára azonban meghaladta a 8 milliót. A képeken látható kettest 5,24 millió forintért adnak, akinek megfelel a belépőmodell, 4,22 millió forintot kell érte leszurkolni a pénztárban.

Kép és szöveg: Biró Csongor

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.06.02
Az "MM" kód: Soha ne vegyél ilyen autót! ..
2023.06.02
Ha a fenntarthatóságról van szó, a hamburgi székhelyű intralogisztikai szolgáltató, a Still, halad....
2023.06.02
Olaszországban országos sztrájkot jelentettek be a légiforgalmi irányítók és a földi kiszolgálók....
2023.06.02
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. idén a szokásosnál is nagyobb energiát fektet az út menti növényzet....
2023.06.02
Bizonyos Tesla modelleknél gyakran észlelnek nyikorgó hangokat a futómű területéről. Mi a probléma....
2023.06.02
Többfordulós, meghívásos tenderen az Influence Media integrált kommunikációs ügynökség nyerte el a....
2023.06.02
Dunaharaszti rendőr segített kiszabadítani az autóban rekedt Lénát - írja a police.hu ..
2023.06.02
A Bridgestone bemutatja a prémium kategóriás VX-R TRACTOR abroncscsaládot, amelynek fejlesztésénél....
2023.06.02
A Repülőtéri Rendőr Igazgatóság vezetője illetékességi területére kiterjedő fokozott ellenőrzést....
2023.06.02
Azzal ajándékozott meg a sors távol-keleti szerencséje, hogy volt alkalmam napokig tesztelni végre....