Hidrogén hajtás

2 millió kilométer felett a Mirai hidrogén flottája Németországban

2019.09.23.

A Toyota és a CleverShuttle nevű fuvarmegosztó startup több mint 2 millió kilométert tett meg károsanyag-kibocsátás nélkül Németországban az üzemanyagcellás Mirai szedánnal. Hamburgban, Münchenben és Stuttgartban 2017 szeptembere óta érhető el a hidrogén-alapú fuvarmegosztó szolgáltatás.

Már a kétmilliomodik megtett kilométert is elérte a CleverShuttle nevű német fuvarmegosztó startup flottája. Valójában 567 ezer utas 24 hónap alatt több mint 2,2 millió kilométert utazott károsanyag-kibocsátás nélkül 45 üzemanyagcellás Toyota Mirai szedánnal. Az első egymillió kilométer eléréséhez ugyan még 15 hónap kellett, ám a CleverShuttle kicsit kevesebb mint 10 hónap alatt érte el a második milliót. A CleverShuttle – amiben 2015 óta részvényes a Deutsche Bahn – szolgáltatásait elsősorban azok veszik igénybe, akik érdeklődnek a technológia és a környezet iránt, illetve CO2-semleges módon kívánnak közlekedni. 
 
Az utakat egy alkalmazáson keresztül lehet lefoglalni, ezután az ügyfeleket felveszik a megadott címen, és elviszik az úticéljukhoz. Mivel a hasonló útvonalon közlekedő utasokat egyazon járműben szállítják, a mobilitási szolgáltatás alacsony árakkal tud dolgozni, s ez akár 40 százalékkal kevesebb lehet, mint a hagyományos taxik díja.
 
Az együttműködés 2017. szeptemberében indult Hamburgban, kezdetben 20 üzemanyagcellás Toyota Mirai autóval. Az autók feltöltése hidrogénnel a H2 MOBILITY – az országos hidrogén infrastruktúra bővítésére létrehozott vegyesvállalat – töltőállomásain történik. A világ első üzemanyagcellás szedánjának praktikussága és megbízhatósága miatt a CleverShuttle a flottát 45 autóra bővítette, ami Hamburg mellett már Münchenben és Stuttgartban is működik.
 
Nagyon örülünk, hogy hidrogén-technológiánk számára sikerült megtalálni a tökéletes partnert a CleverShuttle személyében – avat be Ferry M. M. Franz, a Toyota berlini irodájának  igazgatója. „A több mint 2,2 millió megtett kilométerrel ez a világ legnagyobb futásteljesítményű hidrogénes flottája, ami jól demonstrálja a technológia innovatív, vonzó és problémamentes alkalmazhatóságát. Nem is tudtuk volna gyorsabban és jobban  megismertetni az emberekkel ezt a jövőbe mutató technológiát.“
 
A Toyota Mirai modellt 2014-ben vezették be, Németországban 2015 óta forgalmazzák. Az autó magánszemélyek és flották számára is megrendelhető. A modellpaletta felső szegmensébe tartozó, 4,89 méteres, üzemanyagcellás szedán maximálisan környezetbarát, és négy külön ülésének köszönhetően tökéletes kényelmet kínál utasai számára. Az emissziómentes Mirai kizárólag hidrogént használ üzemanyagként, amit az üzemanyagcella alakít át elektromos árammá, táplálva a 113 kW/154 LE teljesítményű elektromotort.  A folyamat eredményeként a rendszer csak vizet bocsát ki. Teli tankkal a Toyota Mirai hatótávolsága akár 500 km is lehet, az üzemanyag-feltöltés pedig három perc alatt elvégezhető.  
 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.05.06
Németországban nőtt a forgalomba helyezett autók száma áprilisban az egy évvel korábbihoz képest,....
2021.05.06
Az eladási darabszámokat nézve úgy tűnik, a vásárlóknak bejön a Tucson új, világító ábrázata, a....
2021.05.06
Halálos kimenetelű baleset történt kedden délelőtt Torna (Kassa-vidéki járás) közelében - írja a....
2021.05.06
A TOYOTA GAZOO Racing izgalmas küzdelemben kivívott győzelemmel nyitotta meg a Hypercar korszakot a....
2021.05.06
Magyarországon is megrendelhető a Toyota egyik legfontosabb idei újdonsága, a 2021-es ’Év Autója’....
2021.05.06
Az Oktoberfest-et, a hagyományos nagy sörünnepet törölték Münchenben, az IAA-t azonban minden....
2021.05.05
Közlekedési baleset áldozata lett egy magyar autós szerda hajnalban Ausztriában – írja az orf.at ..
2021.05.05
Különleges kivitellel ünnepli a kerek évfordulót a CX-30. ..
2021.05.05
Csehországban az első négy hónapban éves összehasonlításban 12,6 százalékkal 68 510-re emelkedett....
2021.05.05
Omer Gam Törökországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....