Volkswagen

Akár tanknak is elmenne ez az átdolgozott Volkswagen kisbusz

2023.03.17.

Egy német feltaláló félig lánctalpassá átalakított autóbusza lassú, de rendkívül hasznos tud lenni, különösen síelők számára

A 2023-as Amelia Island Concours d'Elegance – ami egy még elég fiatal floridai autókiállítás – egyik korai sztárja ez a mesés '60-as évekbeli Volkswagen Type 2 busz, amelyet a cég haszongépjármű részlege lánctalpassá alakított és restaurált.

A "Fox", vagyis „Róka” névre keresztelt, narancssárga lánctalpas autó életét egy átlagos 2-es típusként kezdte, mielőtt Kurt Kretzner osztrák feltaláló birtokába nem került a 60-as évek közepén. Kretzner arra próbált rájönni, hogyan lehetne biztonságban eljuttatni a síelőket, a üzletembereket, illetve a pincéreket és az osztrák hegyi üdülőhelyek személyzetének egyéb tagjait a talajszinttől egészen a hegyoldalba épített komplexumokig. Céljának elérése érdekében két extra tengellyel bővítette a buszt. Az első kettő kormányozható tengely, mindkettő részlegesen önzáró differenciálművel és dupla kerékkel, míg a két hátsó tengelyen 33 centiméteres, alumíniumba csomagolt gumiabroncsok és Kretzner saját tervezésű gumilánctalpai találhatók. A hagyományos négykerekű buszokhoz hasonlóan ennek a lánctalpas busznak is egyetlen hajtókereke van, a hátsó.

Bár jelenleg csak egy lánctalpas Fox létezik, úgy vélik, hogy Kretzner épített egy másodikat is, azonban csak ezt az egyet találták meg. Miután Kretzner megépítette, a jármű néhány évre eltűnt, majd később a semmiből feltűnt az ausztriai Gmündben található Porsche Múzeumban. Ezután a Bullikartei e.V., az első generációs Bulli-rajongók egyesülete kezébe került. A csoport 2005-ben kezdte meg a busz helyreállítását, de a próbálkozás kudarcba fulladt.

A mai Volkswagen mérnökök szerint a lánctalpas buszt élmény vezetni, bár azt mondják, hogy a második kormányható tengely hajlamos elakadni a két első tengely között felhalmozódó sár és hó miatt. Azt is mondják, hogy nevetségesen lassú. Az 1,2 literes, négyhengeres motorral – amely alig több mint 33 lóerőt képes produkálni – a német hatóságok mindössze 22 km/órás sebességre korlátozták a Foxot.

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.05.31
Letért az úttestről, egy fának ütközött, majd visszacsapódott az útra egy gépkocsi a Szerencset és....
2023.05.30
A motorsport szerelmesei mostantól testközelből tanulmányozhatják a Toyota egyedülálló versenyautó-....
2023.05.30
Ahogy változik a világunk, nem csak bennünk záródnak kapuk, de az autóiparban is. Ezért is üdítő,....
2023.05.30
A Citroën újabb lépést tesz az elektromos mobilitás elérhetőbbé tétele felé: a C5 Aircross....
2023.05.30
Nehéz időszak elé néznek az ukrán gazdák, hiszen több százezer hektárnyi földet aknáztak alá az....
2023.05.30
A nyári szezonra készülve az Európai Unió megkettőzi az erdő- és bozóttüzek oltására felkészített....
2023.05.30
A tisztán elektromos meghajtású BMW i7 csupán néhány hónapja gurult fel a luxusszegmens progresszív....
2023.05.30
2023-ban első alkalommal végzett felmérést kiadónk, az Autós Nagykoalíció a magyarországi független....
2023.05.30
A Daimler Truck Holding érdekeltségébe tartozó két japán leányvállalat és a Toyota száz százalékos....
2023.05.30
A Magyar Suzuki Zrt. Igazgatóságának ajánlása alapján a május végi közgyűlés úgy határozott, hogy....