autóipar

Alakulóban a helyi autópiacok – csonka körkép- 1. rész

2019.11.23.

Sztrájk a General Motors-nál, továbbra is süllyedő kínai autóeladások, az új generáció új szokásai és az akkumulátorok terén zajló intenzív fejlesztések. Önvezetés? Lassan már felesleges Porschét venni, mert még a Ferrarikat is képes elverni egy-egy új BMW. Mégis hol és mi zajlik, mit érdemes figyelni?

1. rész. Még mindig nem sikerült megegyezni a michigani székhelyű autóóriás háza táján, a General Motors-nál. Magasabb béreket, stabil és több munkahelyet akarnak a szakszervezetnél. Persze burjánzik közben a korrupció, vezető beosztású politikusok és szakszervezeti tagok piszkos ügyei is felszínre kerülnek. A tetejébe nemcsak az amerikai, de a GM kínai eladásai is csökkennek, illetve az idei Vegas-i tuningkiállításra lehet, hogy nem készül el pár nagyon baba Camaro – ha sztrájk van, munka nincs. Na, már csak ezekért nagy kár lenne!

Vagy talán a Ford példáját kellene követni, hogy a nehéz időkben megtartotta alkalmazottjainak egy részét fele fizetésen, nulla munkával? Elbocsátani itt néha lehetetlenség embereket, olyannyira erős a szakszervezet. Nehogy beillessz egy csavart a gyártósoron, hogyha az nem a te feldatod, mert még megvádolnak, hogy a szomszédod munkáját akarod elvenni. Kész a balhé, persze hihetelen...

Ha már Ford, kőkeményen zajlik itt is az elektrifikáció, már villantottak elektromos F150 truckot, Európában pedig megkezdték a Puma gyártását. De ennél a márkánál is alapos átszervezés zajlik, amiből öreg kontinensünk sem marad ki. Ha már felhoztuk az F150-es modellt, Amerika szeme fényéről beszélünk, úgy veszik, mint a cukrot a nagytestűek kategóriájában. Még mindig jól fogy, noha az utóbbi egy évben nagyon alapos munkát végzett a Chevrolet is az új Silverado személyében, amely még több opcióval, széles színpalettával hódít, nem mellesleg sokkal modernebbnek hatva a pillanatnyi F150-nél.

A Fiat-Chrysler szintén felvette a kesztyűt, az új RAM 1500 árusításával, még az eggyel régebbi, klasszikus kivitelt is gyártják párhuzamosan. Ezért kétélű egy modell sikere a piacon, mert nagyon nehéz fenntartani a nagy érdeklődést úgy, hogy közben szépen lemásol a konkurencia, egy kicsit átcsomagolja az ötletedet, és máris azon kapod magad, hogy elkezdenek lehagyni. A nagy truck piac, Amerika autóiparának egyik mozgatórugója.

Ha már FCA, mint most kiderült, természetesen itt is csaltak, nemcsak az emissziós adatokkal, hanem az eladási számokkal. Most komolyan többet írtak a papírra, mint amennyit egy év alatt eladtak? Vicc. Legalább a Dodge Charger 717 lóerős sportszedán továbbra is rabolja a szíveket, a legújabb widebody kivitel Camaro, Corvette és F150-es vásárlóknak is elcsavarja a fejét – vagyis sportautóktól és truckoktól is érkeznek vásárlók meglepő módon.

Ebbe jobban belefér a család, s noha csak 4 másodperc alatt vagyunk százon, azt a néhány tizedet elfelejthetjük egy Mercedes-AMG E63-hoz képest fele árért, az egyedüli hátsókerekesként a szegmensben. Szóval nemcsak a Challenger, de a Charger is ott van a szeren per pillanat, pedig hány éves már ez a dizájn!

Kicsit másképp állsz ehhez az egészhez, ha a három nagy gyártó termékeivel találkozol nap mint nap. Gondolatébresztés, csonka körkép, alakuló helyi piacok. Folytatás következik!

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.08.11
Minden jónak vége lesz egyszer, az európai buszlimuzinok kora leáldozóban van, helyükre a szabadidő....
2020.08.11
A német autóipar bajban van, ezt jól tudjuk, az államtól pedig egyelőre csak az elektromos autók....
2020.08.11
November 22-én, Portugáliában zárul a gyorsaságimotoros-világbajnokság 14 futamosra tervezett....
2020.08.11
Wessam Jamoul Szíriából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.08.11
A koronavírus-járvány miatt elképzelhető, hogy novemberben sem tudják pótolni az áprilisról....
2020.08.11
A Lexus dizájnerei, akik hosszú és bonyolult folyamat során fejlesztik ki az új színárnyalatokat....
2020.08.11
A második negyedévben számottevően, de legjelentősebb felvevőpiaca, a járműipar termelésénél kisebb....
2020.08.11
A 2021-es modellév is számos modellfrissítést hoz a BMW Motorrad-nál. Az új konfigurációk 2020.....
2020.08.11
A koronavírus járvány kapcsán született autóipari cikkek nagy része arról szólt, hogy a....
2020.08.11
A mesterséges intelligencia (Artificial Intelligence, AI) világszerte nagy léptékben fejlődik, és....