BMW

Alex Zanardi nem áll meg: a Hawaii-i triatlonra készül

2014.08.21.

Élete egyik legnagyobb kihívása előtt áll Alessandro Zanardi: a BMW Motorsport legendás autóversenyzője október 11-én, a Hawaii-szigeteken életében először áll rajthoz egy távolsági triatlonon, amelyen 226 kilométeren át tartó verseny vár rá.

A BMW negyvenhét esztendős márkanagykövete nem csupán egy rendkívül gyors és sikeres autóversenyző, hanem a világ egyik legjobb kézihajtású kerékpárosa is: a 2012-es londoni paralimpiáról Zanardi két aranyéremmel térhetett haza majd egy évvel később a sportág kétszeres világbajnokává koronázták. A távolsági triatlon ugyanakkor nagyon kemény megmérettetést jelent majd az olasz versenyzőnek.

A verseny három részből áll majd: elsőként 3,86 kilométer úszás vár a versenyzőkre a nyílt óceánon, amit Zanardi egy speciális úszómellényben teljesíthet, tekintve, hogy a pilóta 2001 szeptemberében, egy szörnyű autóbalesetben mindkét lábát elvesztette. A mellényt kifejezetten az olasz versenyző igényei szerint készítették el, olyan anyagok felhasználásával, amelyek segítenek neki hosszú távon a víz felszínén és a helyes úszásirányban maradni. Az úszást követően a résztvevőknek 180,2 kilométert kell kerékpározniuk, a távnak pedig Zanardi azzal a háromkerekű, saját maga által tervezett kézi kerékpárral vághat neki, amivel a paralimpia aranyérmét is megnyerte. A Hawaii-i triatlon harmadik versenyszáma a 42,195 kilométeres maratonfutás lesz, amin az olasz versenyző speciális, alumíniumból és szénszálból készített, mindössze nyolc kilogramm súlyú verseny kerekesszékével indul majd. A BMW márkanagykövetére így összesen 226,255 versenykilométer vár a Csendes-óceán közepén, amelyek leküzdésében kizárólag a karjai segítik majd.

A következő hetekben és hónapokban Alessandro Zanardi felváltva ül majd kézi kerékpárjában, verseny kerekesszékében és a speciálisan átalakított BMW Z4 GT3 versenyautóban. Augusztus 22-24. között a 2014-es Blancpain GT Sprint széria következő futamán, a Pozsonyhoz közeli Slovakia Ringen versenyez majd a BMW színeiben, ahonnan egyenesen az Egyesült Államokba, a dél-karolinai Greenville-be repül, ahol augusztus 28. és szeptember 1. között a kézihajtású kerékpárosok világbajnokságán igyekszik megvédeni világbajnoki címét. Egy héttel később Zanardi ismét négy kerékre vált, a Blancpain GT Sprint széria ugyanis Portimao-ba látogat, a portugál futam után azonban az olasz pilóta már maximálisan a triatlon felkészülésre koncentrálhat.

„Mindig is szerettem a kemény kihívásokat, de ez a triatlon minden bizonnyal a legkeményebb mind közül. Ugyanakkor azzal, hogy rajthoz állok a Hawaii-i versenyen, egy régi álmom válik valóra. Jóllehet, ez egy roppant kemény verseny lesz, ráadásul ez lesz az első triatlonom, vagyis tapasztalat nélkül vágok neki a távnak, mégis, a gondolat, hogy megtehetem és képes vagyok rá, büszkeséggel tölt el” – nyilatkozta Zanardi, aki szerint nem könnyű előre látni, hogy melyek lesznek a verseny legnehezebb részei, mivel tapasztalat híján vág neki, így csak sejtései vannak. „Az biztos, hogy az úszás könnyű lesz, mert ez lesz az első etap és ekkor még friss, kipihent leszek. Ezt követően a második szakasz roppantul igénybe veszi majd a karizmokat, de ha nem hajtom túl magam és sikerül tartanom a tempóm, úgy hiszem, kényelmesen teljesíthetem a távot és viszonylag frissen vághatok neki a maratonnak. Hogy itt mi fog történni, nagy kérdés, hiszen a verseny kerekesszékem körülbelül annyira hasonlít a kézihajtású kerékpárra, mint egy repülőgép egy autóra. Egyszóval teljesen más lesz a harmadik rész, de ha sikerül tartanom a sebességemet és nem viszem túlzásba, akkor épségben érhetek célba” – mondta az olasz versenyző, aki nem az éremért, hanem egy újabb örök emlékért utazik Hawaii-ra.

„A rajt előtt a versenyzők általában úgy akarnak célba érni, hogy tudják, mindent beleadtak, a hawaii azonban egy nagyon kemény verseny lesz. A célom tehát az, hogy jól érezzem magam, jó idővel teljesítsem a távot, és egy életre szóló, örök élményt szerezzek, amire majd visszaemlékezve az jut majd eszembe, hogy >>Igen, ezt is megcsináltam az életben!<< Valószínűleg ez lesz az egyik legjobb dolog, amit életemben elértem, és mint ilyen, az egyik legszebb emlék is” – fogalmazott a BMW márkanagykövete.

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.03.03
Dabason kapott lángra a jármű, jelentette az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. ..
2024.03.03
Elrajtolt az Extreme E sorozat negyedik évada, melyben régi riválisok küzdenek új műfajban. ..
2024.03.03
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Javuló közlekedési morál? ..
2024.03.03
Pofátlanul másol le európai és amerikai autókat, majd nyom össze apróra egy kínai gyártó. ..
2024.03.03
Baleset miatt nagy a torlódás az M3-as autópálya Budapest felé vezető oldalán, Aszódnál - közölte....
2024.03.03
Van a sportos autózásnak egy olyan ágazata, amely talán az egyik lenyűgözőbb mind közül: a kombi ..
2024.03.03
A fővárosi Szarvas téren két baleset miatt is forgalomkorlátozásra kell számítani – írta a....
2024.03.03
Kabinnyomás-probléma miatt leszállt Budapesten a Turkish Airlines Isztambulból Koppenhágába tartó....
2024.03.03
Felborult egy mentőautó, miután összeütközött egy személyautóval Budapesten, a XVIII. kerületben....
2024.03.03
Újra jár a Tiszacsege és Ároktő közötti komp. ..