Forma 1

Alonso kiakadt

2017.12.28.

A McLaren versenyigazgatója elmesélte, hogyan fogadta Fernando Alonso, amikor kiderült, újabb szenvedős szezon vár rájuk a Hondával.

A 2016-os szezon második felében elért előrelépés után okkal várta bizakodva a McLaren a következő idényt. A Honda a télen alapjaiban megváltoztatta motorja koncepcióját, s ettől jelentős fejlődést reméltek. Aztán a téli tesztek csattanós pofonként rántották őket vissza a valóságba: már ekkor kiderült, az erőforrással súlyos problémák vannak, a megbízhatósága mellett annak teljesítménye is pocsék volt, az előző évit sem érte el.

Fernando Alonso (Fotó: xpbimages.com)

Mindezt Fernando Alonso is nehezen viselte, aki a két nehézkes év után azt hitte, az áttörés éve következik. Éric Boullier versenyigazgató elárulta, mi játszódott le a spanyolban ekkor. „A télen mentálisan is felkészül az új idényre. Körvonalazódik a fejében, hogyan fog alakulni a következő szezon, és ez még motiválja is őt, hiszen próbál kitartani a saját céljai mellett. Ezek után Barcelonában az derült ki, hogy visszafelé indultunk el a motorteljesítménnyel, és egyszerre érzett szomorúságot, megaláztatást és frusztrációt emiatt” – mesélte a francia a Motorsportnak.

Ezen érzéseit aztán az év során nem is rejtette véka alá a spanyol. Egyre többször és egyre keményebben bírálta a Hondát, májusban az Indy500-asra menekült el az F1-es sikertelenség elől, szingapúri rajtbalesete után pedig elmondása szerint dühében még lyukat is ütött a motorhome-ja falában, mivel tudta, a motorhátrány miatt a legnagyobb esélyét szalasztotta el a jó eredményre.

Fernando Alonso szingapúri kiesése (Fotó: XPB)

„Olykor ki kell mutatnia a bosszúságát, de ez már a múltban is így volt, amikor még versenyeket nyert” – mondta erről Boullier. „A verseny után nagyon feszült, és ez Szingapúrban is így volt. Belül őrjöng, mert tudja, hogy ennél többre képes. Tudja, hogy a legjobb is lehetne, és ezt meg kell mutatnia. De szerintem ha nyerni fog, akkor is bele fog bokszolni a falba.”

Azzal, hogy a McLaren 2018-ra a Hondáról a Renault erőforrására váltott, Alonso e dühét már nem irányíthatja a motorpartnerükre, hiszen csapatát mostantól közvetlenül össze lehet majd vetni a szintén a franciák hajtóegységét használó Red Bull-lal. Boullier tudja, mivel jár ez. „Én mindig a cápához hasonlítom őt. Amikor megérzi a vér szagát, egyenest odasiet. Ezért is van az, hogy amikor úgy érzi, versenyképes lehet, esélyes a dobogóra, nem fog senkinek egyetlen centit sem engedni. Most tehát a csapaton a nyomás, de ez pozitív nyomás.”

(motorsport, telesport.hu)

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.05.16
A tisztán elektromos hajtású Niro EV 460 kilométeres hatótávolságot kínál és a plug-in hybrid is....
2022.05.16
Megrongálták Nyíregyházán, a KRESZ-tanpályán kihelyezett közúti jelzőtáblákat – írta a police.hu. ..
2022.05.16
Két kategóriában is magyar győzelem született a motorcsónakosok Hydro GP világbajnoki sorozatának....
2022.05.16
Idén második alkalommal került megrendezésre a Young Car Mechanic nemzetközi autószerelő verseny....
2022.05.16
Közzétette a rendőrség a hétvége baleseti adatait, amelyek szerint nagyon sok súlyos kimenetelű....
2022.05.16
Az X7 rövid időn belül a luxuskategória legsikeresebb BMW modelljévé érett. A modell megújult....
2022.05.16
Az elmúlt években a különleges i-Cockpit vezetőhely a Peugeot modellek valódi védjegyévé vált. A....
2022.05.16
Az autókhoz használt motorolajok ára megduplázódott  májusban Oroszországban – írja a carsweek.ru....
2022.05.16
Balesetek, torlódások, rendkívüli közlekedési események – itt az Útinform reggeli jelentése. ..
2022.05.15
Nem szűnnek a vasúti átkelőhelyen történt balesetek idén sem. Sajnos interjúnk elkészítése óta is....