chip

Amerikában 70 helyett 120 ezer dollár egy-egy autó - hogy lehet ez?

2022.02.18.

Az Egyesült Államokban is problémát jelent a chipek hiánya, ami értelemszerűen az autók hiányához vezet. De az, amit ott látunk, példátlan Európában és vannak igen extrém példái a kereskedések által kért feláraknak.

Ritkán hallani a sajtóban az autógyártók és kereskedőik közötti konfliktusokról, de az utóbbi hetekben az amerikai sajtóban nem ritka az ilyesmi. Nemrég a Ford vezérigazgatója, Jim Farley beszélt arról, hogy amerikai kereskedőik egy része az általáluk beállított árnál jelentősen magasabb összeget kérnek az autókért a vásárlóktól.

"Nagyon jól ismerjük, hogy kik ők, és a jövőbeni allokácójukat közvetlenül befolyásolja" - mondta Farley. Ez azt jelenti, hogy az érintett kereskedők a jövőben kevesebb autót rendelhetnek a Fordtól, vagyis a Ford igyekszik majd büntetni ezeket a kereskedőket. Ez körülbelül 300 amerikai Ford kereskedőt érint, ami a márka amerikai kereskedéseinek 10%-át jelenti.

A megugró autóárak kisebb háborút indítottak el az autógyártók és a kereskedők között, a vásárlók rutinszerűen több száz, gyakran több ezer dolláros extra összeget fizetnek a feltüntetett árhoz képest az elhúzódó járműhiány közepette.

A Ford és a General Motors a közelmúltban nyilvánosan számokérték a kereskedőket, mert figyelmen kívül hagyták a gyártó által javasolt kiskereskedelmi árat. Megfenyegették őket, hogy visszatartják legnépszerűbb modelljeik szállítását, beleértve a Ford F-150 Lightning pickupját és más, hamarosan megjelenő elektromos járműmodelleket.

A Washington Post beszámolója szerint az ilyen felárak az egész iparágban elterjedtek: az Edmunds autópiackutató cég szerint az amerikai autóvásárlók több mint 80 százaléka az ajánlott fogyasztói ár felett fizetett januárban. Ez az előző év azonos hónapjában mért 2,8 százalékhoz, 2020-ban pedig 0,3 százalékhoz képest óriási változás.

De mennyivel fizetnek többet az amerikaiak?

Az Edmunds csinált egy felmérést a különböző márkák esetében átlagos felárról. Felmérésük alapján egy Audi esetében az átlagos felár 1.325 dollár, de egy Cadillacért több, mint 4 ezer dollárral többet kell fizetni, mint azt a gyártó eredetileg tervezte.

A legmagasabb felárat az új elektromos autókért kell fizetni és olyan modellekért, amely nemrég jelentek meg és ezért igen nagy rájuk a kereslet, mint például a Ford Bronco. Vannak persze extrém példák is, előfordul, hogy 70.000 dolláros autókért kérnek 120.000-et, de szintén érdekes példáról számolt be az Autoevolution is. Olvasójuk, Jon Mercedes-Benz EQS 580-as modelljét szerette volna hamarosan átvenni, amikor felhívták, hogy az eleve nagyon drága autóra 50.000 dolláros felárat tettek. Így lesz a 120.000 dolláros autóból 170.000 dolláros kocsi.

Meddig tart még ez?

A kereskedők lépései valahol érthetőek: kevés autót tudnak rendelni, így ami van, azt a lehető legdrágábban próbálják eladni. A helyzet minden bizonnyal enyhülni fog, mert a legtöbb kereskedés valószínűleg nem fogja megkockáztatni a büntetéseket, de ez nem fog változtatni azon, hogy a chiphiány miatt még jó ideig nem lesz elég új autó a kereskedésekben. A legtöbb elemzés úgy számol, hogy legkorábban 2023-ban állhat vissza az élet a régi kerékvágásba.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.08.07
Felelőtlen száguldozás a városban. ..
2022.08.07
A Magyar Közút legújabb Instagram videóján egy utánfutós furgon látható, ahogy a leállósávot is....
2022.08.07
Az egy tranzakció során tankolható üzemanyag mennyisége már minden Lukoil-töltőállomáson maximálva....
2022.08.07
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Szolgálati autó. ..
2022.08.07
Húsz migráns megsérült, amikor az őket szállító teherautót vezető embercsempész árokba hajtott a 4-....
2022.08.07
Szabad, de nagyon nem ajánlott – írja a Kronen Zeitung online kiadása. ..
2022.08.07
Tíz Suzuki Vitara típusú személygépkocsi és 13 robogó áll szolgálatba az ország különböző polgárőr....
2022.08.07
Különleges szülinapi buli helyszíne volt a Harley-Davidson budapesti Bázisa. A tulajdonos Hankó....
2022.08.07
Ceglédtől Üllőig követtek és próbáltak megállítani a rendőrök egy teherautót, amely száguldozva....
2022.08.07
A Volánbusz Közlekedési Zrt. a 4iG  ajánlatát hirdette ki nyertesnek a Helyközi közösségi....