Anyukám is érteni fogja – A motortartó bakok | Autoszektor
hogyan működik

Anyukám is érteni fogja – A motortartó bakok

2020.12.17.

Mi a szerepe, hogyan működik, mit észlelünk, ha már tönkrement.

 

Amíg a belső égésű motorok velünk lesznek, és erre még egy jó ideig számítani kell, érdemes tudni, hogy ezek az erőforrások, még a legkifinomultabb darabok is, erős rezgéseket, remegéseket produkálnak működés közben. Ennek a remegésnek a kiküszöbölésére szolgálnak a motortartó bakok. De mi is pontosan a szerepük, mit érzünk az autón, ha már rosszak a bakok. Ezen kívül gyorsan áttekintjük, hogy milyen fajtái léteznek a motortartó bakoknak.

A rezgés természetes

Kimondottan igaz ez az alapjárat környékén, amikor éppen csak annyira „hajtja magát” magát a motor, hogy fulladjon le. Minél kisebb a fordulatszám, annál jobban remeg az egész, és rázza a kocsit is. Ez az oka annak, hogy az öreg, elhanyagolt dízelmotoros autók állás közben lerázzák az aprópénz a kis polcokról.

Maga a motortartó bak alapesetben a fém tartó közé épített gumiágyazásból áll. Az alvázon kialakított fix rögzítőhelyre csavarok segítségével szerelik fel a bakot, a motorhoz pedig szintén csavarkötéssel rögzítik az alkatrészt. A motor karosszéria felé közvetített rezgése így kisebb, mintha valami fix támaszon nyugodna.

A leggyakoribb, négyhengeres belsőégésű motor egy fordulata alatt két munkaütem zajlik le, tehát két lórugást kap a főtengely. Egy percenkénti 600 fordulatos alapjárat mellett (ez 10 főtengely fordulat másodpercenként) minden szekundumban 20 munkaütem, egy rekorder dobos ilyen sebességgel tud pergetni.

A villanyautóknál ez is más lesz

Mielőtt továbbmegyünk érdemes kitérni arra XXI. századi jelenségre, hogy egyre nagyobb arányban fordulnak elő tisztán elektromos meghajtású autók. Említettük, hogy a négyhengeres motor fordulatonként két munkaütemmel dolgozik. Tovább gondolva ez a szám hathengeres motoroknál három, nyolchengereseknél 4 és így tovább. A 16 hegeres Bugatti Veyron már 8 munkaütemet ad, ez már egészen kifinomult járás, de még mindig nincs sehol egy villanymotorhoz képest, ahol a mágnesek száma akár 20 is lehet, tehát a nyomaték fordulatonként 20 fázisból adódik össze.

Emiatt a villanyautókban nem is használnak a hagyományos értelemben vett motortartó bakokat.

A motor nem akar nyugton maradni

Amikor gázt adunk egy belsőégésű motornak, a mechanikai működési el miatt az szeretne lefordulni a támasztékokról. Ezek az erők is a motortartó bakokon ébrednek. Tehát egyrészt a motor természetes rezgései, másrészt az ébredő nyomatékon „visszatartó” erők is a motorbakokon csapódnak le. Ráadásul a szerves anyag tartalom (gumi ágyazás) miatt tudjuk, hogy az alkatrész nem lesz örökéletű, mert azt nem csak a dinamikus igénybevétel, hanem az idő vasfoga is rágja.

A motortartók evolúciója

Az alapkivitel tehát egy olyan fém alkatrész, amelynek egy része az alvázhoz, másik része a motorhoz van csavarozva, és a két rögzített rész között viszonylag merev, de azért rugalmas tömör, vagy egyéb kialakítású gumiágyazat van. Formáját tekintve a motortartók igazodnak az egyes típusos geometriájához, számos forma létezik belőlük.

Példa a legegyszerűbb kivitelre (metszet; forrás: Youtube:EricTheCarGuy)

A következő generáció a hidraulikus motorbak volt, amelyben a rezonanciák elnyelésére nem (csak) gumiágyat, hanem két kamrában olajat is alkalmaznak. A kamrákat egy rugalmas membrán választja el egymástól. A kamrák között csatornákon tud mozogni a folyadék. Amikor dinamikus igénybevételt kap a alkatrész, ennek hatására a membrán egy időre megnyitja ezeket a csatornákat, így az áramló folyadék elnyeli a rezgéseket. Pont úgy, ahogyan a futóműben található hidraulikus lengéscsillapítók teszik.

A következő lépés a motorban keletkezett vákuummal operál. Ez már tekinthető aktív alkatrésznek. A motor által generálált, vagy külön szivattyúval létrehozott vákuum a motor üzemével arányos nagyságú, ezt egy vákuumcsővel a motortartó bak membránjához vezetik így a tartó karakterisztikája automatikusan változik a motor fordulatszámával. Tehát alapjáraton „felpuhul” a tartó, míg terhelés alatt „felkeményedik”.

Egy hidraulikus motorbak metszete (Youtube:EricTheCarGuy)

Most már csaknem egy évtizede, igaz a mai napig csak a luxusautók kiváltságaként már olyan aktív motortartó bakokat is alkalmaznak a gyártók, amelyeket nem vákuummal, hanem egy elektromágnes segítségéves képes állíthatni a vezérlőegység.

Azt hiszem, hogy felesleges jobban belemenni a különböző fajtás részletes működési elvének ismertetésébe, elég, hogy tudjuk, milyen részekből tevődnek össze.

Ami elromolhat, az el is romlik, de hogyan észleljük?

Mivel a motortartó bakok mindegyike tartalmaz gumit, amiről tudjuk, hogy szerves anyag, tehát öregedni képes, azt is könnyen kikövetkeztethetjük, hogy idővel tönkre is tudnak menni és funkciójukat már nem képesek ellátni.

Amikor fáradnak a bakok, legelőször az alapjárti rezgések erősödnek fel az autóban. A piros lámpánál állva egyre jobban rezeg a kezünkben a kormány, az anyósülésen lévő flakonban gyögyörű hullámképet vet a vízfelszín és ezek a jelenségek idővel egyre kellemetlenebbek.

További jelenség, hogy amikor a kocsi függőlegesen is mozog, például egy járdára való felállás közben, vagy fekvőrendőrön való áthajtáskor, akkor amikor a motor „ránehezedik” a bakokra, illetve próbál elemelkedni onnan, a kocsiban érezhető rezonancia nagyon gyorsan változik. Az autó egy pillanatra elhallgat, majd alaphelyzet újra kezdődik a remegés.

Egy vákuummal vezérelt motortaró bak metszete (Youtube:EricTheCarGuy)

A tüneteknek még nincs vége. Ha gyanús, hogy elfáradtak a bakok, akkor a motorháztetőt felnyitva figyeljük a motor kasztnihoz képesti mozgását. Az ide-oda mozgó erőforrás már gyanús lehet, de jobb képet kapunk, ha valaki ad közben egy gázfröccsöt. A tengelyirányba jelentősen elmozduló, vagy visszaálló motor egyértelmű jele a bakok fáradtságának.

Végül, de nem utolsó sorban előfordulhat, hogy bizonyos sebesség mellett, illetve motorfordulatszámnál rendellenes rezgés van a kocsiban. Ennek persze sok más oka is lehet, de a rossz motortartó is képes ilyesmire, ha eltaláljuk a saját frekvenciáját.

Egy VW 1.6 TDI motortartó lengő támasza (forrás: Inter Cars)

A műhelyben a szerelők azonban nem mindig mennek próbaútra, a motortartó bakok meghibásodása pedig általában jól vizsgálható megtekintéssel is. A hidraulikus bakoknál olyan kézzel fogható meghibásodás is látható, amikor az olaj egyszerűen szivárog a tartóból. Szemrevételezéssel ez jól megállapítható, csak úgy, mint a gyanúsan „összeesett” motortartó bak, amelynek magassága nem egyezik meg az új alkatrész méreteivel. Szintén szemmel látható hiba, hogy ha a gumi részek vannak elrongyolódva. Minden fenti esetben a csere jelenti a megoldást.

Kevesen nézik, kevesen tudják

Egy jó szerelő minden átvizsgálásnál szemrevételezi a bakokat, minél öregebb az autó, annál inkább meg kell ezt tenni. A motortartók cseréje általában nem egy truváj, de a munkát mindenképpen szakemberre, megfelelő emelővel és szerszámokkal rendelkező szerelőre kell bízni, mert a szakszerűtlen szerelés komolyabb károsodáshoz is vezethet.

Aktív, elektronikus vezérlésű motortartó bak (metszet; Youtube:EricTheCarGuy)

A motortartók csavarjait természetesen előírt nyomatékkal kell meghúzni. Láttunk már olyat, hogy a nem megfelelően rögzített motortartó a motortöbből kiszakított egy darabot!

Ami a motortartók élettartamát illeti, nagyon széles a spektrum és ezt főképpen a kocsi műszaki állapota befolyásolja. Egy gyári szerelésű motortartó bakkal kb 200-250 km-ig várhatóan semmiféle gond nem lesz. Aztán eljön a csere ideje és például már nem kapja meg a gyári minőséget, úgyhogy ne is számítsunk újabb 200.000 gondtalan kilométerre. Ezen kívül az egyre rosszabb állapotú motor, egyre intenzívebb rezgéseket kelt, ami hamarabb hazavágja a motortartókat. Különösen igaz ez a dízelmotorokra, ahol a porlasztók állapota idővel romlik, ez növeli a rezonanciát és ezzel a bakok igénybe vételét, csökkentve azok élettartamát.

A motortartó bakokat érdemes egyszerre kicserélni. Amint ugyanis az egyik oldalon új, míg a másik oldalon használt alkatrész van, megváltozik az igénybe vétel és a használt darab „pillanatok” alatt kileheli a lelkét.

Ami az árakat illeti

Mint minden alkatrész esetében természetesen a motortartókból létezik utángyártott kivitel, de tapasztalatom szerint egyrészt nincs akkora árelőny a gyári alkatrészekkel szemben, amit az eredeti darab ne adna vissza minőségben.

A kereklámpás dízel E-osztályos Mercedes motortartó bakja (forrsá: Inter Cars)

A motorokat 3-5 bak tartja, ezekhez sok esetben úgy nevezett lengő támasz is kapcsolódik. Vegyünk például egy VW-csoportos 1.6 TDI-t, ahol ha minden gumiágyat is tartalmazó motorfelfüggesztő alkatrészt kicseréltetünk, akkor nettó tízezer forintos óradíjjal és gyári alkatrészárakkal számolva bizony túllépjük a 200.000 Ft-os költséget.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.04.19
A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal,....
2024.04.19
Koldus vagy királyfi, aki belépett? Örök dilemma ez ékszerüzletben, autókereskedésben,....
2024.04.19
Nagy esemény a MINI háza táján: a tisztán elektromos meghajtású MINI Aceman a 2024-es Pekingi....
2024.04.19
Ha ezt használja, megőrzi autója értékét.   ..
2024.04.19
A CX-60 után a vadonatúj Mazda CX-80 a második modell Európában, amelyet a Mazda nagy platformjára....
2024.04.19
Mostanában a szokásosnál is több szó esik a BMW legutóbbi 5-ös sorozatáról.  ..
2024.04.19
Az új BMW X3 a BMW Group dél-franciaországi, Miramasban működő tesztközpontjában a sorozatgyártás....
2024.04.19
A külső design alapján egy erőteljes és stílusos SUV rajzolódik ki, a frissítést követően a modell....
2024.04.19
Az idei első negyedévben megkötött teljes körű casco-szerződések átlagdíja 206 900 forint volt, 5,9....
2024.04.19
A kvalifikációt az első szakaszt követően negyedórára félbe kellett szakítani, mivel lángra kapott....