Anyukám is érteni fogja – Szerviz a vírus szélén | Autoszektor

koronavírus

Anyukám is érteni fogja – Szerviz a vírus szélén

2020.04.14.

A pandémia letaglózta a gazdaságot és benne a javítókat is. Hogyan reagálnak, hogyan próbálnak túlélni a szervizek?

Az egész úgy kezdődött, hogy felhívott egy ismerősöm, hogy a bejáratott szervize nem fogadja műszaki vizsgára és az időszerű tavaszi átvizsgálásra az autóját, ajánljak már neki valakit. A lakhelyéhez viszonylat közeli szervizt kerestem fel kérdésemmel, aztán az egyeztetésen túl remek beszélgetést folytatottunk, már nem először.

Mielőtt belevágunk: a különleges jogrend hatálya alatt lejáró okmányok érvényessége nem szűnik meg, azok a hatály végétől számított 15 napig mér érvényesek lesznek. Ez vonatkozik a járművek műszaki érvényességére is, ugyanakkor nem jelenti azt, hogy ne lehetne elvégeztetni a műszaki vizsgát ebben az időszakban.

Minden megváltozott

A megkeresett szervizben nagyon sok változást hozott a vírus. A vezetőnek muszáj volt néhány racionális döntést meghoznia mielőtt rövididőn belül a mélybe rántja a visszaesés a vállalkozást. Kevesebben vannak, mint korábban, a munkafelvételt is a főnök csinálja most.

Üres szervizállások (illusztráció)

A jobb szervizek az elmúlt években előbb egy, aztán 2-3 hétre adtak időpontot a kuncsaftjaiknak, annyi munka érkezett hozzájuk. A szervizvezető most arról számolt be, hogy 2-3 munkanap alatt tudják fogadni az ügyfeleket még úgy is, hogy a létszám a szervizben lecsökkent.

Azt mondták, hogy ez a munkamennyiség éppen lefoglalja most a szerviz kapacitásait. Röviden: túl kell élni valahogyan ezt az időszakot, de a teljes bezárást nem engedhetik meg maguknak.

Vírus-üzemmódban

Nem csak a munkarendet kellett ésszerűsíteni, hanem szükség volt bizonyos higiénai intézkedésekre is. Sem fogadni, sem átadni nem szeretnének semmilyen fertőzést, ezért a következő intézkedéseket hozták.

A telefonon előre egyeztetett időpontban az ügyfél a szerviz elé parkol az autójával és a kulcsot a szerviz postaládájába dobja, aztán mehet haza. A munkatárs kiveszi a slusszkulcsot, kinyitja az egyébként zárva tartott bejárót és fertőtlenítő szerrel a kezében nyitja a járművet. Abban a főbb kezelőszerveket azonnal áttörli. A szervizállásra való beállás után jön az ózonos fertőtlenítés.

Képünk illusztráció

A járművet átnézik és ha a jelzett hibákon túl is találnak valami javítanivalót, azt az ügyféllel telefonon egyeztetik. A megbeszélésben egyeztetett feladatokat a szerviz elvégzi és amikor elkészültek ismét következhet a fertőtlenítés, mert az ördög nem alszik. Az utolsó alkatrész a kulcs, ezt is mentesítik a kórokozóktól. Az ügyfél lehetőleg átutalással, vagy kártyával fizet, de eközben is maximális a higiéniai fegyelem.

Mindenki másképp csinálja

Telefonon elértem egy nálunk korábban szintén bemutatott szerviz vezetőjét. Kérdésem ugyanaz volt, mint a másik javítónál: hogy megy a bolt ezekben az időkben.

Náluk a négy szerelő kollégából váltásban ketten vannak szabadságon. A másik két munkatárs előbb a korábban időhiány miatt felhalmozódott munkát végezte el, de ezek nagyjából két hét alatt ki is futottak. Az udvaron áll ugyan egy-két befejezetlen autó, de ezeknél a tulajdonos döntésére várnak, hogy megfelelő-e a korábbi árajánlat a javításra.

Munka viszont szinte egyáltalán nem érkezik. Míg korábban – nekem is, aki némiképp VIP státuszban vagyok – két hétre adtak időpontot, most gyakorlatilag azonnal tudnának fogadni. Azért egy műhelyben mindig van mit csinálni, hát feltalálják magukat. Leltároznak, takarítanak, a műhelyberendezéseket tartják karban.

Senki nem tudja, mi lesz

Az autós szakma már megkereste a kormányzatot az ágazat által eddig és ezután elszenvedett veszteségeinek konszolidációjára. Döntés a cikk időpontjáig még nincsen, de lapunk lesz az első, aki beszámol majd az eredményekről.

Ilyen helyzet még nem volt a világon. Még megbecsülni sem tudják, hogy nagyjából mikorra várható, hogy az élet a régi kerékvágásba zökken vissza. Minden esetre a járművek karbantartása továbbra is fontos, és akinél eljött az időszakos átvizsgálás ideje, az, a higiéniai előírások maximális betartásával, de bátran keresse fel szervizét, biztosan örömmel fogadják majd.

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.10.30
Több mint 70 éves is lehet az a Bosch dinamó, ami még ma is hibátlanul szolgál egy szegedi biciklin....
2020.10.30
Ti Kristof néven indított baleset-megelőzési kampányt Guadeloupe-ban Jérôme Jean-Charles művész és....
2020.10.30
Atiq Shahid Afganisztánból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.10.30
 A tavalyihoz képest másfélszer több, összesen ötvenhat nevezés érkezett az ERC-kategóriában a....
2020.10.30
Saját szuperhősnővel, rózsaszín abronccsal és maszkosztással kampányolt a Bridgestone Tatabánya a....
2020.10.30
Az Európai Unió hatályos CO2-kibocsátási normájához igazodva a PSA-csoport, élén a Peugeot-val,....
2020.10.30
Az új Sorento a Kia első modelljeként, másodlagosütközés-elkerülő rendszerrel érkezik. Az MCB (....
2020.10.30
    ..
2020.10.30
Herczig Norbert négyszeres abszolút magyar bajnok raliversenyző szerint az elmúlt évek egyik....
2020.10.30
A Nissan egy középiskola művésznövendékeivel társult, hogy megünnepeljék azt a fajta kreativitást,....