Anyukám is érteni fogja – A vezérlés csere: mikor, mivel, hogyan? | Autoszektor

vezérlés

Anyukám is érteni fogja – A vezérlés csere: mikor, mivel, hogyan?

2017.12.20.

Mikor jön el az ideje egy vezérléscserének? Milyen alkatrészek kellenek hozzá? Milyen kapcsolódó munkák vannak?

Nem lehet eleget beszélni a belső égésű motorok vezérlésének fontosságáról. Nemrég újra nekifutottunk a témának egy rövid bevezetővel, aztán megpróbáltunk utána járni, hogy mit tudnak a korszerű vezérlések, amit elődeik még nem. Ma a vezérlés cseréjének kérdéseivel foglalkozunk.

Mikor kell kicserélni a vezérlést?

Ez az a kérdés, amire általános egzakt válasz nem adható. Minden autóban más-más futásteljesítménynél van előírva a vezérlés alkatrészeinek cseréje, és akad olyan is, amiben nincsen előírva. A keresztbordás szíjjal hajtott vezérlések esetében megszoktuk, hogy ha kinyitjuk a szervizkönyvet, akkor előbb utóbb megtaláljuk a vezérlés csere előírásának adatait. Például 120.000 kilométerenként, vagy pl. 10 évente, stb. Praktikusan olyan futásteljesítményt adnak meg, hogy az egész számú többszöröse legyen az olajcsere periódusnak.

Ennyit változott a helyzet

Meg is állunk rögtön egy pillanatra. Egy 10 éves és/vagy 120 ezer kilométer futott autóban a teljes vezérléscsere – gyári alkatrészekkel és minőségi szervizben elvégeztetve – bizony nem ritkán 100 ezer forintos nagyságrendű javítás. Ehhez jön még az olajcsere, és ami vele jár. Minél idősebb egy autó annál nehezebben szánjuk rá magunkat, hogy forgalmi értékének 10-20%-át költsük el egy szervizben. Pedig ezzel muszáj megbarátkoznunk, mert a vezérlés cseréjének elmaradása könnyen nullává varázsolja a kocsi értékét, ha teszem azt, a vezérlés meghibásodása miatt tönkre tesszük az egész motort.

Kicsit más a helyzet a láncos meghajtású vezérléseknél. Jakab Ákos az SKF-nél azzal kezdte, hogy a láncos motorokhoz is írnak elő csereperiódust, de ezek között biztosan fogunk olyan kivitellel találkozni, ahol nincs semmilyen előírás a szervizfüzetben. A kisebb hengerűrtartalmú benzinmotorok közül leginkább a japán gyártmányokra jellemző a láncos vezérlés, de újabban az európai gyártók is előszeretettet alkalmaznak láncos megoldásokat.

Mit tartalmaz egy vezérlés szett

A kérdés megválaszolása előtt egy dolgot gyorsan tisztába kell tenni. Egy vezérléscseréhez összeállított alkatrész készlet nem feltétlenül tartalmaz mindent, amire szükség lesz a karbantartáskor. Minden vezérlés cserénél a gyár által kiadott szerelési útmutatást kell szigorúan betartani, amely részletesen leírja, hogy mely alkatrészek cseréje szükséges. Például lehet, hogy egy összeállításban nincs benne egy O-gyűrű, vagy éppen a veszítőegység. Egy tömítés még nem gond, hiszen szabványos alkatrészről beszélünk, ám egy feszítő beszerzése okozhat némi fejtörést.

Hozzávalók

Ha például láncfeszítő egységet kizárólag a márkaszervizben, vagy az adott márka alkatrészellátásán keresztül lehet beszerezni, sokan visszafordulnak, hiszen az drága… A régi feszítő megmarad, ami a vezérléscsere után még néhány tízezer kilométeren keresztül tenni fogja a dolgát. Aztán elengedi az olajat és a laza lánc tönkreteszi az egész vezérlést, és így a motort is. Erre nagyon oda kell figyelni.

Egy tőcsavar is okozhat galibát

Egy Renault vezérlés cseréje után panaszkodva jött egy ügyfél, hogy az eredeti SKF szett felhasználása után nem sokkal a vezérlés hibája miatt tönkrement a motor a kocsijában. Az esetet kivizsgálták és az eredmény döbbenetes és lesújtó volt:

A vízpumpa – amely a legtöbb esetben a vezérlés hajtásába van bekötve és így együtt kell cserélni a vezérlés többi alkatrészével – házán ugyanis van egy tőcsavaros rögzítés, ez a ház pedig az olajszivattyú házhoz van rögzítve, szintén tőcsavarral. Ezek közül a vízpumpa csavarja része a szettnek, a másik viszont nem, mert ez utóbbi kizárólag gyári kivitelben elérhető a piacon. A vizsgálatok kimutatták, hogy minden az előírásoknak megfelelően lett szerelve az autón, kivéve a szóban forgó csavar cseréjét, és persze éppen ennek a csavarnak a törése okozta a motorhibát.

Okoskerék

Olvasóink már mindent tudnak az okoskerékről, de azt kevesen tudják, hogy a vezérlésszettek elenyésző részében találjuk meg ezt az alkatrészt, pedig egy változtatható szelepvezérlésű motor vezérléscseréje ebből is újat követel, sőt a hozzá tartozó vezérlőszelep is ilyen kakukktojás. A legtöbb esetben ezeket a hozzávalókat is kizárólag gyári forrásból lehet beszerezni.

Milyen szettek kaphatók?

Sokféle motor és sokféle aftermarket készlet létezik. Vannak szíj+vízpumpa kombinációk, vannak lánc+vezető összeállítások, és vannak komplett szettek is, amelyek minden szükséges alkatrészt egyben kínálnak, de azért ezzel a fentiekben leírtak miatt bánjunk óvatosan, és minden esetben ragaszkodjunk az ellenőrzött minőségű termékekhez.

A vezérlés cseréje tapasztalatot, különleges tudást és célszerszámokat igénylő folyamat. Képzettség hiányában ne senki álljon neki megbontani a motorját, bízzuk ezt inkább profikra.

Sorozatunk nemsokára folytatódik, most is köszönjük az SKF hathatós támogatását!

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.08.14
Ötre nő az új BMW 5-ös sorozat plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt modellváltozatainak....
2020.08.14
Sikerrel indult júliusban a Mahart nyaralóhajózási programja, jelentős az érdeklődés, a hajók....
2020.08.14
Már 2022-re elkészülhet a szériamodell abból a Toyota versenyautóból, amely az idei Le Mans-i 24....
2020.08.14
Meghalt egy motoros péntek hajnalban a 6-os úton Pécs és Hird között - közölte a Baranya Megyei....
2020.08.14
Balesetek, torlódások, rendkívüli közlekedési események – az Útinfom péntek reggeli összesítése....
2020.08.14
Látszólag marad ugyanaz, ám mégis színesebb, és lemezei alatt fejlettebb lesz az új Kia Stonic....
2020.08.13
Nyáron történik a legtöbb közlekedési baleset a magyar közutakon és külföldön is - mondta az....
2020.08.13
Egy újabb márka, a Fiat-Chrysler csatlakozik az elektromos autók egyre bővülő táborához. A....
2020.08.13
A tavasz jellemzően nagyon csapadékos. A francia Közúti Kockázatok és Mobilitás Új....
2020.08.13
A Magyar Közút Nonprofit Zrt., az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, az ORFK Országos....